|
TRT ve YTB’den altın değerinde fırsatlar

Türkiye’de sinema sektörünün temel problemlerinden biri senaryo sıkıntısı... Birçok iyi fikir, o iyi fikir sağlam bir senaryoya dönüştürülemediği için, bir şekilde filme çekilmiş olsa bile heba olup gidiyor. Sinema eğitimi veren okullarımız var ve sektöre son yıllarda her alanda birçok yeni isim de kazandırıldı. Bunların arasında yeni senaristler de var. Ancak tabiatı gereği büyük ölçüde teorik kalan eğitim programlarının sahada daha pratik tecrübelerle sürdürülmesi gerekiyor. TRT’nin geçen yıl başlattığı ‘12 Punto TRT Senaryo Günleri’ etkinliği, bu alanda faaliyet göstermeyi isteyen, fikirleri olan ve fakat bu fikirlerini önce birer senaryoya, sonra filme dönüştürmeyi isteyen idealist sinemacılara destek oluyor ve çok değerli gelişme fırsatları sağlıyor.

Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlik, sektörün önde gelen isimlerinin koronavirüs şartlarına uygun olarak verdikleri çevrim içi eğitimler ve Feriye’de düzenlenen söyleşi ve panellerle halen devam ediyor. Bunların yanı sıra TRT 2’de bu kapsamda her gün etkinlik kapsamında özel yayınlar gerçekleştiriliyor.

‘12 Punto TRT Senaryo Günleri’, “senaryo aşamasındaki projeleri destekleme, Türk sinemasına nitelikli senaryolar kazandırma ve bu projelerin filme dönüştürülmesi” hedefiyle başlatılmış bir etkinlik... Senaryo alanında çalışan, çalışmayı isteyen herkes için altın değerinde bir fırsat bu... Biraz gecikerek de olsa, ilgilenenlere internet üzerinden yapılan canlı yayınlardan ve TRT 2’den programları takip edebilecekleri bilgisini vermiş ve duyurmuş olayım. Detaylı bilgi,
adresinden edinilebilir. Düzenleyenleri kutluyor ve bir sinemasever olarak kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.

***

Buradan duyurmayı istediğim bir diğer güzel etkinlik de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Türk Diasporası Medya Ödülleri’... YTB’nin kuruluşunun 10. yılında düzenlenen bu etkinlikle yurt dışındaki genç iletişimcilerimizin teşvik edilmesi ve çalışmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Etkinlik kapsamında Kısa Film, Senaryo, Dosya Haber, Yeni Medya ve Fotoğraf kategorilerinde ödüller verilecek. Yarışmaya “yurtdışında yaşayan ve bulunduğu ülkede en az 7 yıl süre ile ikamet şartını yerine getirmiş; 18-45 yaş arası bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve mavi kartlı kişiler” başvurabiliyor. Başvurular için son tarih 17 Ağustos 2020... Katılım şartları ve diğer detaylar için
adresinden bilgi alınabilir. Her kategori için oluşturulan seçici kurullar eserleri tek tek değerlendirecek ve nihayet elemeden geçen eserler hem maddi olarak, hem de başka birtakım imkanlar sağlanmak suretiyle ödüllendirilecek. Bendeniz de bu süreçte inşallah senaryo seçici kurulunda görev alma heyecanını yaşayacağım ve yeni senaristler keşfetme imkanı bulacağım.

‘Türk Diasporası Medya Ödülleri’, gençlerin son yıllarda faal olarak faaliyet gösterdiği ama mesafe almakta sıkıntılar yaşadığı alanlarda verilecek. Bu yanıyla amatörlükten profesyonel alana geçişte önemli katkıları olabilecek ödüller bunlar... Umarım netice ne olursa olsun bu beş medya alanında yeni yetenekler ortaya çıkar ve taze fikirleriyle alanlarında yeni ufuklar açarlar.

Son olarak, “Keşke bizim gençliğimizde de böyle etkinlikler yapılsa, böyle yarışmalar yapılsaydı” diyerek meşhur kuşak ezberinin gereğini yerine getirmiş olayım. Ben olsam katılırdım, siz niye katılmayasınız ki!

#YTB
#TRT
#Fırsat
#Diaspora
4 yıl önce
TRT ve YTB’den altın değerinde fırsatlar
MİT Müsteşar Yardımcısı"nı kim dinledi?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?