131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

TROYA’DAN PERGAMON’A 250 KM PEDAL BASTILAR

14 Ağustos 2018, Salı 06:51

     


Unesco Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’nun birinci etabında 120 amatör bisikletçi Troya’dan Pergamon’a 250 kilometre pedal bastı.

Bergama-Efes arasında iki kez gerçekleştirilen “UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu” organizasyonun ilk etabı bu yıl Troya Antik Kenti ile Pergamon arasında gerçekleştirildi. Çanakkale Belediyesi tarafından 55’incisi düzenlenen Uluslararası Troya Festivali’nin ilk gününde gerçekleştirilen etkinlikte Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da 5 kilometre pedal bastı.

UNESCO VE BİSİKLET KONUSUNDA FARKINDALIK YARATTIK

5 bin yıllık Troya Antik Kenti’nin simgesi olan tahta atın önünden başlayan etkinlikte konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bu etkinliği daha önce iki defa Efes - Bergama arasında gerçekleştirdik. Bu yılda etkinliği Troya’ya taşıdık. UNESCO ve bisiklet konusunda önemli bir farkındalık yarattığımızı düşünüyorum. UNESCO Dünya Mirası Listesi kentlerimizde ki miraslarımız için bir koruma projesi. Bisiklette aslında sürdürülebilir çevre için, sağlık için, kentlerimiz için bir koruma projesi. Bu açıdan ortak bir bağıda var. Başından beri Efes’ten sonra önce Çanakkale’yi ardından İstanbul’u, Edirne’yi, Safranbolu’yu da katmayı düşünüyorduk. Üçüncü yılda küçük bir adım attık. Dördüncü yılda İstanbul’u da katarak hedefimize doğru ilerlemeyi düşünüyoruz. Başından beri bizimle birlikte olan destekçilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından söz alan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise bu yılın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Troya Yılı” ilan edildiğini belirterek, etkinliğin bu açıdan daha da anlam ve önem kazandığını belirtti. Başkan Gökhan; “Bu etkinlik sadece kültürel miraslarımızı korumaya yönelik değil, çevre içinde çok büyük bir farkındalık” dedi. Bu yıl ki etkinlikte 400 fidan diktiklerini ifade eden organizasyon sorumlusu Fatih Ertürkmen ise; “Sayısız fidan dikimi, söyleşiler, eğitimler ile UNESCO Dünya Mirası Yolunda önemli adımlar attık. Öncelikle bizi burada konuk eden Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a ve bu organizasyonun mimarı, 2016’dan beri hep yanımızda olan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

120 BİSİKLETÇİ 250 KİLOMETRE YOL KAT ETTİ

Bergama ve Çanakkale Belediyeleri işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlik 120 bisikletçinin katılımıyla iki gün sürdü. 250 kilometrelik parkurun ilk gününde bisikletçiler Edremit’te ki kamp alanında çadır kurarak bir gün konakladı. UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu, bisikletçilerin Bergama’da ki ünlü kilise Kızılavlu’ya ulaşmasıyla sona erdi. UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’nun ikinci etabı ise Efes - Bergama arasında Eylül ayı içerisinde yapılacak.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler