Trafik sigortasında yeni dönem

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Trafik sigortasında yeni dönem
A
a

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Bütün iyi niyetimize rağmen zorunlu trafik sigortası fiyatları düşmedi. Vatandaşın mağdur olmaması için trafik sigortasına tavan fiyat getireceğiz. Yeni tarife nisan ayında başlayacak, fiyatlar yüzde 30 düşecek” dedi.

Sütiş Eskişehir
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sigorta sektörü lehine atılan bütün adımlara rağmen, zorunlu trafik sigortası primlerinin makul fiyatlara düşmemesi nedeniyle tavan fiyata karar verdiklerini açıkladı. Tavan fiyatla, ortalama indirim oranı yüzde 30 olacak, trafiğe yeni çıkacak otomobillerde prim indirimi yüzde 40’ı bulacak.

Şimşek, yaptığı değerlendirmede, poliçe tanzimi esnasında teminat kapsamına girmeyen bazı risklerin yargı kararları ile kapsama dahil edilmesiyle son yıllarda trafik kazalarına ilişkin sektör tarafından ödenen maddi ve bedeni tazminat tutarlarının arttığını hatırlatarak, bunun da primlerdeki yükselişi kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etti. Hazine’nin de sektörü rahatlatmak ve yapısal sorunları çözmek amacıyla önemli kanuni düzenlemeler yaptığını anımsatan Şimşek, yasal düzenlemelerin ardından primlerin bir miktar düştüğünü ancak yeterli iyileşmenin sağlanamadığını kaydetti. 

Büyük indirim

Şimşek, sektör lehine attıkları bütün iyi niyetli adımlara ve yaptıkları çağrılara rağmen, serbest piyasa şartlarında, zorunlu trafik sigortası primlerinin makul fiyatlara düşmediğini gördüklerini ifade etti. Şimşek, “Yaptığımız incelemeler sonucunda, sigorta şirketlerinin riski yüksek sigortalıları portföylerine katmak istemediklerini, bu nedenle de yüksek  riskli olarak görülen sigortalılardan yüksek primler talep edilerek sigorta yapmaktan kaçındıklarını tespit ettik. Bu durumun sigorta fiyatlandırmasına duyulan güveni zedelediğini düşünüyoruz. Bu nedenle vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi amacıyla primlerde tavan fiyat uygulanmasına karar verdik” dedi.

Her araç grubu için azami prim tutarlarının yeniden belirleneceğini bildiren Şimşek, “Tavan fiyat ile mevcut prim tutarlarına göre indirim, en riskli gruptaki otomobillerde yaklaşık yüzde 28, en düşük riskli araç gruplarında ise yüzde 26 olacak. Trafiğe yeni çıkacak otomobillerde ise mevcut primlere göre ortalama indirim yüzde 40’ı bulacak. Otomobillerde zorunlu trafik sigorta primlerinde ortalama yüzde 30 indirim  sağlanmış olacak” dedi. Şimşek, tarife değişikliğinin önümüzdeki ay hayata geçeceğini sözlerine ekledi.

Gıda enflasyonunda ‘uygulama’ dönemi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyon sepetinde gıdanın payının yüzde 21.7 olduğunu hatırlatarak, bu alanda yeni önlemler alınacağını söyledi. Üretici birliklerinin güçlendirilmesine ilişkin bir eylem planı oluşturulduğunu ve nihai düzenlemelere ilişkin hazırlıkların tamamlanma aşamasına getirildiğini anlatan Şimşek, “Üretici birliklerinin güçlendirilmesi ile üreticilerin lojistik operasyonlarda aracılara bağımlılığı azalacak, finansmana  erişim imkanları güçlenecek ve ürünlerini pazarlayabilme kapasiteleri artacak” dedi. 

Temel müdahale alanlarının belirlendiğini ifade eden Şimşek, yakın zamanda üretici birliklerine destekler, lojistik destekleri, standartların mevzuata yansıtılması gibi hususlarda radikal adımların hayata geçirileceğini açıkladı. 

Şimşek, üreticinin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik reform paketinin kısa süre içerisinde onaylanarak yürürlüğe gireceğini bildirdi. Taze meyve-sebze olmak üzere işlenmemiş gıdada arz zincirinde oluşan ve yüzde 40-50’lere ulaşan fire oranını azaltmak için etkin bir kontrol mekanizması oluşturacaklarını belirten Şimşek, “Gıda Komitesi çalışmalarından çok önemli kazanımlar elde edildi, artık alınan kararların uygulama sürecine geçiyoruz” dedi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi