Bu haftaki yazımı trafik ve kurallarına ayırmak istedim.Geçenlerde bir anne ile oğlunun yaşadığı ölümlü kaza beni derinden yaraladı.Babanın o haykırışları hala kulaklarımda.Yine bir acı ve geride kalanlara büyük ızdırap.
    Trafik denince aklımıza;taşıt ve yayaların uyması gereken kurallar zinciri akla gelmektedir.Kelime anlamı çok uzun olmasa da bıraktığı etki oldukça geniştir.
    Yaşadığımız ilimize baktığımızda 50000’i aşkın bir araca sahibiz.Bunun getirdiği trafik karmaşası da ayrı bir sorun.Neredeyse  ortalama 3 kişiye bir araç düşmektedir.Dünya ve Türkiye ortalamasının üstünde bir rakam.
     Geçenlerde Yalova Üniversitesinin Yalova Belediyesiyle beraber tafik ile ilgili ortak çalışma yaptıklarını öğrendim.Trafik sorunlarına  katkı sağlamanın ötesinde üniversitenin bende varım yaklaşımını beğendim.Bu aynı zamanda Yalova Üniversitesinin şehirle ve belediyeyle olan ilişkisini geliştirecek ve sorunlarda birlikte hareket etme yeteneğini arttıracaktır.
   Bizim gibi ülkelerde trafik hep belli saatlerde yoğunlaşmaktadır.Gelişmiş ülkelerde ise sürekli  ve her yöne akan bir trafik göze çarpar.Anlıyacağınız tafik olgusu başlı başına gelişmişlik düzeyini gösteren bir ölçüdür aslında.
    Bizde trafik denince akla her zaman kaza haberleri gelir.Hele o bayram zamanlarda o kuyruklar ve beraberinde ölümlü ve yaralanmalı kazalar alışık olduğumuz bir durum haline geldi.Ne kadar cezalar arttırılırsa arttırılsın kaza oranlarının düştüğü söylenemez.
   Kazaları en aza indirmek öncelikle eğitimle başlar.Bununla beraber altyapı ve yolları bir şekilde inşa etmekle bu oranı düşürecektir.Bakıyorsanız hiç tahmin etmediğiniz insanlar;trafikte bir canavar haline  gelebiliyorsa ve ağza alınmayacak sözler söylüyorsa şaşırmamak elde değil.
   Avrupa da yaşayan Türkler biz ayağımızı yaya kaldırımına attığımızda araçlar durur bize yol verirler diye anlatırlar.İnsan hayrete düşmeden edemiyor.Bu insanları bu hale getiren eğitim mi yoksa yaptırımlar mı diye şaşırmamak  elde değil.
   Bu insanları bu hale getiren yaptırımlar mı yoksa eğitim mi yada denetimler mi insanları kurallara uymaya zorluyor.
   Trafik kazaları ;maddi ve manevi sorunları da yol açmaktadır.Telafisi olmayan sonuçlar doğurduğu ve uymanın bir uygarlık ölçüsü olduğunu düşünmemiz gerekir.
   Önümüzde yaklaşan Kurban Bayramında ;en az ölümlü kazaları duymak arzusuyla bu haftaki yazımı noktalarken,her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim.