61SAAT HABER SERVİSİ - TMMOB Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesi 15. Dönem Olağan seçimleri 19.Ocak.2020 Pazar Günü Trabzon’da Yalıpark Otel’de yapılacak.  Demokrat Ormancılar ve Birliğe Çağrı Grubunun yarışacağı seçimde yeni yönetimin kimlerden oluşacağı ise şimdiden merak konusu. 
Demokrat Ormancılar grubunun başkan adayı mevcut başkan Doç. Dr. Mahmut Muhammet Bayramoğlu olurken, Birliğe Çağrı Grubunun ise Orman Yüksek Mühendisi Faruk Aksu oldu. 
Her grupta seçim öncesinde bir basın bildirisi yayınladı ve yeni projelerini tanıttı. 

DEMOKRAT ORMANCILAR YÖNETİM KURULU: 


ASİL
Doç. Dr. Mahmut Muhammet Bayramoğlu,  Prof. Dr. Abdulkadir Malkoçoğlu, Prof. Dr. Mehmet Mısır, Orman Mühendisi Mehmet Özçelik, Orman Mühendisi Cemile Bahadır Kara, Orman Mühendisi Mahmut Batmaz, Orman Mühendisi Recep Arslan

YEDEK
Yönetim Kurulu: 
Prof. Dr. Selçuk Gümüş, Orman Mühendisi Enver Yaşar, Orman Mühendisi Mustafa Dağ, Orman Mühendisi Kayhan Altun, Orman Mühendisi Tuncay Kastan, Orman Mühendisi Mustafa Dündar, Orman Endüstri Mühendisi Bilhan Bilgin

BİRLİĞE ÇAĞRI GRUBU YÖNETİM KURULU

ASİL: 
Orman Yüksek Mühendisi Faruk Aksu, Orman Mühendisi Savaş Ayvaz, Prof. Dr. Badri Serdar, Orman Mühendisi Ömer Akça, Orman Mühendisi Pınar Yılmaz, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi Ali Sait Aydın, Orman Mühendisi Gökhan İskenderoğlu

YEDEK:
Orman Mühendisi Uğur Er, Orman Mühendisi İsmail Öztürk, Orman Mühendisi Muhammet İkbal Albayrak, Orman Endüstri Mühendisi Ayşe Betül Adanur, Orman Mühendisi Gökmen Genç, Orman Mühendisi Sinan Özdemir, Orman Mühendisi Erhan Özcelep

Demokrat Ormancılar Grubu adına yazılı açıklamayı yayınlayan Bayramoğlu, dünyada ve ülkemizde başka ormanlar olmak üzere doğal ekosistemlerin hızla tahrip ve yok edilmesinin doğa ve çevre korumacı anlayışların yaygınlaşmasına neden olduğuna dikkat çekerek, “ Özellikle küresel iklim kriziyle birlikte orman varlığının korunması ve genişletilmesi gereği doğrultusunda kitlesel bir bilinç oluşturmuştur. Bu bağlamda, dünyada ormancılıkla ilgili meslek disiplinlerinin önemi ve saygınlığı artarken ülkemizde ise hızla bir saygınlık kaybı yaşanmaktadır.
Bunun aksine son dönemde Orman Genel Müdürlüğü tarafından ilanı yapılan mühendis alımları ülkemiz ve mesleğimiz adına sevindirici olmuştur. Bu kadroların gerekliliğini fark eden başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye, Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey’e ve tüm yöneticilerimize teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. 

ODUNCU BASKININ KALDIRILMASI İÇİN… 
Bayramoğlu, sözlerine şekilde devam etti: “Ancak yeni mezun genç meslektaşlarımızın kamuda istihdamında fırsat eşitliğini ortadan kaldıran sözlü ve uygulama sınavına derhal son verilerek KPSS puanına göre alımlar gerçekleştirilmelidir. Meslektaşlarımızın sosyal güvenceden yoksun “sözleşmeli mühendis” statüsünde değil  “kadrolu” olarak işlendirilmesini savunuyoruz. 
Genç meslektaşlarımızın kamuda ormancılık büroları aracılığı ile “danışman mühendis” adı altında hiçbir yetki ve sorumluluk verilmeden verimsiz ve işlevsiz işlendirilme yöntemi yerine ihtiyaç duyulan alanlarda “sosyal güvenceli” olarak kurum tarafından sosyal güvenceli çalıştırılmasını savunuyoruz.   
Bu doğrultuda;
* Mesleğimizin en temel yapı taşları olan Orman İşletme Şeflerimizin üzerindeki Oduncu baskının kaldırılması için gerek akademik gerekse hukuksal yollardan mücedele eden,
* Yakın geçmişimizde yaşadığımız hain 15 Temmuz kalkışmasını unutmadık ve unutturmayacağız. Kurumlarımızda ve Odamızda bu tarz yapılaşmalara, FETÖ Terör Örgütü sızıntılarına asla müsaade etmeyeceğimizi ve bu konunun sonuna kadar takipçisi olan,
* Kurumumzda uygulanana rotasyon ve atamaların ilgili yönetmelikler kapsamında liyakat temelinde şeffaf bir şekilde yapılması ve özellikle rotasyon mağdurları meslektaşlarımız ile hukuksal mücadelelerinde yanlarında olan,
* Gücünü bilimden alan ve bağımsız,
* Ülkemize, ormanlara ve doğal varlıklara sahip çıkan ve bu değerlere zarar veren her türlü uygulamalarla mücadele eden,
* Mesleğimizin kamuoyunda hak ettiği yere gelmesi için çalışan,
* Her an hesap veren, demokratlığı, şeffaflığı ve katılımcılığı esas alan,
* Ayrışmadan değil, birleşmeden yana olan, 
bir Orman Mühendisleri Odası istiyoruz ve bu anlayışa sahip bir oda olacağımızın sözünü veriyoruz.
Buradan hareketle ülkemiz ormancılığına yön veren, yöneten, gözeten ve geliştiren biz mühendisler mesleğimize sahip çıkma noktasında ben değil biz anlayışıyla TMMOB Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesi Yönetimine aday olduğumuzu ilan ediyoruz” şeklinde bitirdi. 

BİRLİĞE ÇAĞRI GRUBU NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Birliğe Çağrı Grubu adına açıklama yayınlayan Aksu ise, ilk olarak Birliğe Çağrı Grubunun tanımını yaptı. 
Aksu, “
Birliğe Çağrı Grubu, kamu kurumlarını ve siyaseti yöneterek kendini onların yerine koymayı değil, ormancılık mesleğinin Birliğe Çağrı Grubu. 
Orman Mühendisleri Odası Birliğe Çağrı Grubu bir siyasi parti, cemaat, etnik yapıya bağlı bir topluluk veya kamu kuruluşu değildir” ifadelerini kullandı. 

Aksu, 2018 yılında yapılan seçimlerde Birliğe Çağrı Grubunun Orman Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetimini kazandığını ifade eden Aksu, meslek mensupları için elde edilen kazanımları sıraladı. 
Aksu, açıklamasına şu şekilde devam etti: 

Çalışmalarımıza ilk olarak Meslektaşlarımızın sorunları ve çözüm önerilerinin ortaya konulduğu çalıştaylar, sempozyumlar ve bilimsel toplantılar düzenleyerek başladık. Ardından Meslek mensuplarımızın sorunlarını içeren çalıştay sonuç raporlarını kurumlarımız ile paylaşarak sürecin takipçisi olduk.

ELDE EDİLEN KAZANIMLAR
Orman Mühendisleri Odası Şubelerini tabela olmaktan çıkartarak, proje üreten ve eğitim planlayan yapıya dönüştürdük. Mesleki eğitimleri tüm şubelerimizde yaparak, eğitimlerin külfet olmaktan çıkarılmasını sağladık ve bu sayede 2018-2019 yıllarında 17 farklı ilimizde 1096 meslektaşımızın katıldığı 34 eğitim düzenledik. Yönetim olarak şubelerdeki eğitimlere katılarak meslektaşlarımızın sorunları ile dertlendik, çözüm odaklı çalıştık.

Göreve geldiğimiz süre içerisinde yıllardır devam eden ve mesleğin en önemli problemi olan istihdam sorunu için çalışmalarımıza hız verdik. Çalışmalarımıza hız verdik diyorum çünkü; Birliğe Çağrı grubu MYK üyesi ve aynı zamanda OMO Genel Başkanı olan Hasan TÜRKYILMAZ, 2012 yılında Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü görevini yürütmekte iken meslektaşının derdi ile dertlenip hizmet alımı çalışma modelini Türkiye’de ilk olarak uygulamaya başlamıştı. Bu süreçte istihdam sayıları yıllar içinde artış göstererek belli bir kamuoyu oluşturmaya başladı. Fakat şunu belirtmekte fayda var. Aynı meslektaşımızı temsil ettiğimiz karşı grupta meslektaşının derdi ile dertlenmeyen zihniyet tarafından defalarca bu istihdam modelinin engellenmesi için girişimler gerçekleştirildi. Bu girişmlere rağmen Allah’ın izni ile istihdam sayımız kısa sürede binlere ulaştı ve iş bekleyen binlerce meslektaşımıza umut olduk, Geleceklerine nefes olduk..
2018 ve 2019 yıllarındaki istatistikler aşağıdaki şekildedir.
* OGM’de 2018-2019 yıllarında 4310 danışman mühendisin hizmet alımı yolu ile istihdam edilmesi sağlandı.
* OGM’de 2019 yılında 2317 mühendisin dikili satış işlemleri çerçevesinde istihdam edilmesi sağlandı.
* DKMP GM’de 2018-2019 yıllarında 279 danışman mühendisin istihdam edilmesi      sağlandı.
* ÇEM GM’de 2018-2019 yıllarında 70 projede 150 mühendisin istihdam edilmesi sağlandı.


Bu istihdam modelini tabiki de kesin bir çözüm olarak görmüyoruz. Fakat bu model sayesinde kadro alma yolunda hem meslektaşlarımız meslekten kopmuyor, hem kurumlarda çalışan meslektaşlarımızın çok yoğun olan iş yükünü hafifletiyor, hem de kadro alma yolunda önemli bir kamuoyu oluşturuyor.
Yıllardır konuşulmaktan öteye geçilmeyen orman işletme şefliklerinin alanlarının küçültülmesinde etkin rol oynayarak 715 adet yeni orman işletme şefliği ve 17 adet yeni orman işletme müdürlüğü kurulmasında önemli katkılar sağladık. Bu gelişmeler neticesinde Orman Genel Müdürlüğünün son yıllarda en yüksek personel alımımda etkin rol oynadık.
* OGM’ye 2018-2019 yıllarında 1200 mühendis alımı yapılması sağlandı.
* DKMP GM’ne 2018 yılında 41 mühendis alımı yapılması sağlandı.
Kamuda uzun yıllardır kadro bekleyen meslektaşlarımız için Unvan Değişikliği Sınavı yapılması sağlandı.
Yangın fazla mesai ücreti alamayan Ormancılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nde çalışan meslektaşlarımızın sorununun çözülmesi sağlandı.
OGM bünyesinde yapılan rotasyon işleminin isteğe bağlı ve puan usulüne göre daha şeffaf hale getirilmesi sağlandı.
DKMP sorumluluğundaki tesislere ücretsiz giriş ve %50 indirimli yararlanma imkânı sağladık.
NETCAD ve ARCGİS firmaları ile protokoller yapılarak meslek mensuplarımızın daha uygun ücretler karşılığında eğitim almalarını sağladık. Protokol kapsamında meslektaşlarımızın kullanımı için Netcad yazılımlarında geçerli %75 indirim sağlandı.
Ulusal ve uluslararası ormancılık kuruluşları ile daha aktif çalışarak 16 STK ile işbirliği sözleşmesi imzaladık.
Avrupa Ormancılık Konseyi Başkanlığı’na seçilerek, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın uluslararası platformda temsil edilmesini sağladık.
FAO ile yaptığımız ikili iş birliği anlaşması kapsamında özellikle Orta Asya ülkelerindeki ormancılık eğitimlerinin  ülkemizde yapılmasını ve bu sayede uluslararası kuruluşlara verilen ortaklık ücretlerinin ülkemize geri dönüşünü sağladık.
Bütün bu çalışmalarımızı 22 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirdiğimizi vurgulamak isterim.
* GELECEK DÖNEM İÇİN HEDEF VE PROJELERİNİZ NELERDİR?

Öncelikle Kurumlarımızda danışman mühendis alımlarının devam etmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Danışman mühendislik ücretinin iyileştirmesi için mücadele edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde 3400 lira olan danışmanlık ücretini 3900 lira olarak güncelleme yapmıştık. Fakat daha iyi olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolar ihracat hedefine, ormancılık sektörü olarak vizyon oluşturmaya devam edeceğiz.

Orman ürünleri işleyen endüstri sektöründe OEM ve AEM meslek mensuplarımızın çalışma zorunluluğunu takip ederek, istihdamlarının artırılması için mücadele vereceğiz.

OGM tarafından üretilen emvallerin boylama, kalite sınıflarına ayırma, istifleme ve satışa sunulması işlemlerinde orman endüstri mühendislerinin istihdamının arttırılarak sürdürülmesi için gayret göstereceğiz.

Odun dışı orman ürünlerinin ekonomiye kazandırılması ve üretilen değerin arttırılması bakımından OGM bünyesinde orman endüstri mühendislerinin istihdam edilmesi için mücadele edeceğiz.

Kamu kurum ve kuruluşlarında ahşap ürünlerin kullanıldığı uygulamalarda orman endüstri mühendisi ve/veya ağaç işleri endüstri mühendisi istihdam edilmesinin takipçisi olacağız.

A tipi mesire yerlerinin denetiminde kısmi veya daimî orman mühendisi istihdam edilmesi için hazırlanan mevcut düzenlemenin yazılı talimatla sözleşmelere eklenmesini sağlayacağız.

Belediyeler ve diğer kamu kuruluşlarında meslek mensuplarımız istihdamının artırılması için her türlü girişimde bulunacağız.

Büyükşehir belediyelerinin kontrol ve sorumluluk sahasına giren ormanlık alanların orman mühendisi marifetiyle yönetimini sağlayacak birimlerin kurulması için çalışacağız.

Kamuya her yıl düzenli olarak mühendis alımı için mücadele edeceğiz.

Özel fidanlıklarda kısmi süreli veya daimî orman mühendisi çalıştırılması için yapılan yasal düzenlemenin en kısa sürede uygulamaya konulması için mücadele edeceğiz.


Bitki Pasaportu Yönetmeliği’nin bir an önce uygulamaya konularak
fidancılık sektöründe orman mühendisi istihdamının sağlanması için çalışacağız.

Devlet tarafından dış mekân süs bitkisi alanında meslek mensuplarımıza gerekli desteklerin verdirilerek istihdamlarının sağlanması için çaba sarf edeceğiz.

Kamuda çalışan meslektaşlarımızın döner sermayeden faydalanabilmeleri konusunda azami gayret göstereceğiz.

Kamuda çalışan meslektaşlarımızın vatandaştan ücret karşılığı yapılan işlerden (keşif, inceleme vb.) maddi olarak faydalanması için çalışacağız.

OGM’de görev yapan işletme şeflerinin vekâlet ettikleri şefliklerde vekâlet ücreti alabilmeleri için çalışacağız.

Meslek mensuplarımızın “silah ruhsat harcı” sorunun çözümü için çalışacağız.

Yangına hassas ve üretimin yoğun olduğu bölgelerde çalışan meslektaşlarımızın yaz aylarında daha adil bir izin kullanabilmeleri için çözüm önerileri sunacağız.

Meslektaşlarımızın lehine çıkartılan her türlü mevzuatın destekleyicisi, aleyhte çıkartılan mevzuatların iptali konusunda ise hukuki girişimler başlatacağız.

Orman fakültelerinde okuyan öğrencilerin eğitim dönemi içinde bakanlığımız birimlerinde uygulamalı staj şeklinde çalıştırılabilmeleri için hukuki zemin oluşturacağız.

Orman mühendislerinin hizmet alımı ihalelerindeki iş bitirme belgesi yerine diplomalarının geçerli olması için mücadeleye edeceğiz.

Ormancılık büro ve şirketlerinin tahsisli dikili satış yaptırabilmesine imkân sağlamak için çaba sarf edeceğiz.

Özel ağaçlandırma, özel fidanlık, maden izin sahaları, mesire yerleri kiralamaları gibi faaliyetlerde SMM lehine avantaj uygulanmasının mücadelesini vereceğiz.

ArcGıs ve Netcad gibi eğitimlerin odamız tarafından verilebilmesi için gayret göstereceğiz.

Uluslararası kuruluşlar ile daha yakın ilişkiler kurarak, uluslararası ormancı politikalarının belirlenmesinde aktif rol almaya devam edeceğiz.

Orman ürün ve hizmetleri ticareti yoğun olan ülkelerde bulunan büyükelçilik veya konsolosluklarımızda orman ürün ve hizmetleri ataşeliklerinin açılması için çalışacağız.

Odamız bünyesinde girişimcilik ve istihdam birimi kuracağız”