1. BÖLÜM

61SAAT ÖZEL RÖPORTAJ

Türkiye’nin en çok okunan yerel haber platformu 61saat.com haber sitesi İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan, Genel Koordinatör Tayfun Çöpçü ve Haber Müdürü Serkan Kılınç Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nu makamında ziyaret ederek Trabzon ile ilgili merak edilenleri konuştu. 61saat.com ekibi olarak Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile birlikte Koronavirüste “Trabzon’da vaka sayısını”, “Kurban Bayramı’nda kısıtlama olup olmayacağını”, “Vaka artışlarının nedenlerini”, “Yapılan koronavirüs denetimlerini”, “Vefa Sosyal Destek Gruplarının çalışmalarını”, “Koronavirüs sonrası turizm gelişmelerini”, “Karantinaları”, “Avrasya Üniversitesi ile Yomra Belediyesi arasında yaşanan arazi sorununu”, “Sürmene Çamburnu’na kurulacak deniz üssünü”, “Siyasete girip girmeyeceğini”, “Trabzonspor’u” ve daha birçok konuyu konuştuk…
Özel Kalem Müdürü Sami Ayan ile Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız’ın da eşlik ettiği sohbet edasında gerçekleşen bu önemli röportajda Trabzon Valisi İsmail Vali Ustaoğlu  61saat.com ekibinin sorularına içtenlikle yanıt verdi.

İşte röportajın ilk bölümü:

TRABZON’DA KORONAVİRÜSTE KORKUTAN ARTIŞIN NEDENİ 


SORU: “Trabzon’da Koronavirüs vaka sayısında ne durumdayız. Günlük olarak ortalama kaç vaka tespit ediliyor” 

RAMAZAN BAYRAMI’NDAN SONRA VAKA SAYISI SIFIRLANMIŞTI

Son 20 gündür vaka sayısında artış var. Ama sayın bakanımızın her akşam kamuoyuyla paylaştığı gibi ilk 5 veya ilk 10’a giren iller arasında değiliz.  
Şu da bir gerçek; Özellikle Ramazan Bayramı’ndan sonra gayet iyiydik. Mayıs’ın 20’sinden, Haziran’ın 18’ine kadar tabiri caizse toplam vaka sayımız toplam 10’du. Çoğu günler 0’dı veya 1’di. Ama Haziran 18’den sonra bir artış söz konusu oldu. 

Bu bazı günlerde 12’ye, 14’e çıkan ama genelde de 10  ve 8 arasında tekrar eden vaka sayımız oldu.  Geçen hafta da neredeyse vaka sayısını tekrar sıfırladığımız veya 1 ve 2’ye düşürmüştük.  Ama  son 3 gündür tekrar artış söz konusu. 

SON BİRKAÇ GÜNDÜR VAKA SAYISI GÜNLÜK 8 - 10 ARASINDA
Şalpazarı’nda 2 ailede sıkıntı oldu. 2 aile olduğu için hemen hastaneye aldık. Onların temaslı grupları olup olmadığı için filyasyon tespitleri yapılıyor.

Şalpazarı’nda biliyorsunuz vaka yoktu. Oraya bir nazar değdi.
Onun dışında son birkaç gündür, 8 ve 10’u bulan vaka sayılarımız var.
Bizim burada işi ihmal etmeden, işi gevşetmeden 3 ana kural olarak belirlediğimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymamız gerektiği bir kez daha ortaya çıktı.
Ne zaman rehavete kapılıyoruz, bir yoğunluk seziyoruz, ertesi gün vaka sayısında artış yaşanıyor.
Tüm uyarılara rağmen bu işi ciddiye almayan bazı vatandaşlarımız olduğu gerçek. 


SORU: “Trabzon’da ilk vaka ne zaman tespit edildi ve vakaların nereden kaynaklandığı beli mi? Ayrıca şu ana kadar Trabzon’da kaç test yapıldı?” 

TRABZON’DA İLK VAKA MART AYININ SONUNDA TESPİT EDİLDİ

Trabzon olarak ilk vakamız Mart’ın son günlerinde tespit edildi. O andan itibaren genelde vatandaşlarımız devletimizin aldığı tedbirlere uyma noktasında hassastı. Ama sonraki süreçte ister istemez yoğun sirkülasyon oldu. Buna bağlı olarak son tarihler itibariyle vaka sayımızda artış oldu. Ama bu diğer büyük illerimizle veya açıklanan illerle kıyas götürmez. Bizde daha düşük vaka sayısı var. 

VAKALARIN YÜZDE 90’I İL VE YURT DIŞI TEMASLI

Bizde son dönemdeki artış il dışı temaslardan. Genelde Marmara coğrafyasında olan büyükşehirlerden gelen vatandaşlarımızla… Yerelde kaynağını bilmediğimiz vakalar değil. Hatta yurt dışından gelenler de var.
Ortahisar’da şöyle bir mahallede yoğunluk var diyemeyiz. Şalpazarı civarında sıkıntı oluştu, Araklı, Of civarında belli yerlerde oluştu. 

Bir ara Çaykara, Dernekpazarı’nda oldu.
Ortahisar ana merkezde çok sıkıntımız olmadı. 

TRABZON’DA 19 BİNE YAKIN TEST YAPILDI

Bizim dün yaptığımız test sayısı 264… 

Bir önceki gün 385… Şu ana kadar ilimizde toplam 18 bin 870 test yapıldı. Testte bir sıkıntımız yok. 


SORU: “Koronavirüs sürecinden sonra birçok denetim yapılıyor. Şu ana kadar kaç kişiye ceza uygulandı?” 

165 KİŞİYE, 151 BİN 651 TL MASKE CEZASI UYGULANDI

Bu süreçte en önemli görevlerimizden biri; Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri, Cumhurbaşkanımızın talimatları ve İçişleri Bakanlığımızın Genelgeleri doğrultusunda tedbirlerle ilgili İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını alıp bunun uygulanmasını sağlamak. Biz şu ana kadar 77 il Hıfzıssıhha Kurulu kararı aldık. Bu kararları kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu kararlar çerçevesinde 18 denetim ekibi oluşturduk.
Bu denetim ekipleri berber, kuaför, AVM, ticari taksiler, pazar yerleri, şehir içi, şehirler arası toplu ulaşım araçları, kahvehane, dernek lokalleri gibi ve son dönemde düğün salonları, camiler olmak üzere rutin her gün belli bir takvime göre denetimler yapıyor. 

Şu ana kadar 33 bin 346 denetim yapıldı. Kuaförler, haftada 2 kez denetleniyor. 

Bunların sürekli günlük biz raporlarını alıyoruz.
Maske denetimi ise bunlardan ayrı. 

Komisyon denetimleri ve maske denetimi sonucunda, uyguladığımız cezalar var.
Maske denetiminde şu ana kadar 165 kişiye, 151 bin 651 lira para cezası uygulandı.
Denetim ekiplerimizin de yine Sağlık Bilim Kurulu’nun yayınladığı pandemi kuralları çerçevesinde uyguladığı cezalar var. Ama maskeyi bir tarafa bırakırsak, iş yeri noktasında genelde bir sıkıntı yok. 


SORU: “Vefa Sosyal Destek Gruplarının çalışmalarından bahseder misiniz?” 

VEFA SOSYAL DESTEK GRUPLARI 53 BİN ÇAĞRIYA CEVAP VERDİ

Valiliğimizin koordinesinde tüm kaymakamlıklar ve belediyelerle yaptığımız Vefa Sosyal Destek Grubu hizmetidir. Vefa Destek Gruplarının, gerçekten kendi inancımızda, kültürümüzde, geleneksel değerlerimizde önemli yeri var. 

Zaten ismi de “Vefa”.
Vefa duygusunu ön plana çıkararak, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ve kronik rahatsızlılığı olan vatandaşlarımız için, tabiri caizse “evde kalsınlar, bulaş riskiyle karşı karşıya kalmasınlar” diye 24 sat esasına göre yaptığımız çok güzel duygu dolu bir hizmet. Geleneğimizin, kültürümüzün örf ve adetlerimizin gereği olan bir hizmeti yerine getiriyoruz.
Vefa Destek Gruplarında görevli sayımız, tüm ilçeler itibariyle bin 53 kişi. Bunların bir kısmı masa başında gelen çağrılara cevap veriyor.
Biz bu süre içinde 53 bin 741 çağrıya cevap verdik. Bunlardan maaş ödemesi yapılan kişi sayısı 14 bin 89, gıda yardımı yaptığımız kişi sayısı 26 bin 598…
Nakit yardımı yapılan hanelerden, 20 bin 793 kişiye evde nakit yardımı ulaştırdık.
Aile ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı, Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi çerçevesinde 1. faz ödemelerinde maaşlar hariç 12 bin 854 kişinin bin liralık ödemesini evlerine dağıttık. 2. fazda 11 bin 260, 3. fazda bin 977 kişiye biz Vefa Sosyal Destek Grupları üzerinden evde hizmet götürdük. 

91 BİN 144 VATANDAŞA, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN HEDİYE PAKETLERİ ULAŞTIRILDI

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, 65 yaş üstü vatandaşlara gönderdiği hediye paketi vardı. 

Yine Vefa Sosyal Destek Grupları vasıtasıyla, biz ilimizde  paketlerin dağıtımını gerçekleştirdik.  

91 bin 144 vatandaşa bu hediye paketlerini ulaştırdık.

Tabi yine Vefa Sosyal Destek Grupları ve güvenlik görevlilerimiz vasıtasıyla sadece yardım götürülmedi. 

Sayın bakanımız ve biz de zaman zaman paylaştık. Bazen vatandaşın, hayvanının samana ihtiyacı oldu saman götürdü, bazen odunu kesilmesi ihtiyacı olan vatandaşlarımızın odununu kesti ateşi yakıldı. Doğum günü olan küçük çocuklarımızın doğum günü kutlandı. 

Vefa Sosyal Destek Grupları, tamamen bizim kendi kültürümüzün ürünüydü. Bu bizim kadim kültürümüzden, devlet geleneğimizden gelen, bir anda bizim insanımızın pratik zekasının yönetim anlayışındaki o pratik düşüncesinin sonucudur. 


SORU: “Trabzon’da kaç bölgede şu anda Koronavirüs karantinası uygulanıyor?” 

KARANTİNA 5 BÖLGEDE VAR

Karantina en son 5 bölgemizde var. Onların da son durumuna bakıp kaldıracağız. Bunlar zaten mahalle karantinaları değil. Ev ve apartman karantinası. 

SORU: “Koronavirüs sürecinde, özellikle il dışından gelenlerin kontrolü noktasında yoğun çaba sarf ettiniz. Bu süreçte kaç kişi il dışından Trabzon’a geldi” 

17 BİN 750 KİŞİ İL DIŞINDAN GELDİ

Bu süre zarfında özellikle il giriş ve çıkışlarında yaptığımız kontrollerin çok faydasını gördük. 

Biz biliyorsunuz ülke genelinde, il giriş - çıkışlarında dışardan gelen vatandaşların 14 gün evde karantina uygulamasını ilk başlatan illerden birisiyiz. 

Bu uygulamayı başlattığımız tarih pandeminin pik yaptığı süreye yakındı…
Süreç içinde ilimize il dışından gelen kişi sayısı 17 bin 750 kişi oldu. Hem kolluk gücüyle, hem muhtarlarlarımız aracıyla hem de arkadaşlarımızın yoğun gayretleriyle evde kalma süresi olan 14 günlük takiplerini yaptık.
Ayrıca muhtar arkadaşlarımızın çok güzel hizmetleri oldu. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde gerek Muhtarlar Federasyonunun öncülüğünde, gerekse Trabzon Muhtarlar Derneği ve Ortahisar Muhtarlar Derneğinin katkılarıyla yüzlerce aileye binlerce ekmeği kendileri yardım olarak dağıtarak çok güzel bir hizmeti ifade ettiler. 


SORU: “Özelikle yurt dışından vatandaşlarımız Koronavirüsün pik yaptığı dönemde ülkeye dönmek istediler. Bu süreçte dünyanın farklı bölgelerinden birçok ülkeden vatandaşlar uçaklarla yurda getirilerek 14 günlük karantinaya tabi tutuldu. Trabzon’a bu dönemde hangi ülkelerden uçaklar indi ve kaç kişi kişi geldi” 

YURT DIŞINDAN BİN 563 KİŞİ TRABZON’A GELDİ

Yabancı ülkelerden gelen misafirleri de ağırladık. Bizim ilimize yurt dışından bin 563 vatandaşımız geldi. Ülkemizin büyük devlet olmasının en güzel örneklerinden birini biz o süreçte gösterdik. Orada Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla harika bir şekilde dünyanın farklı ülkelerinden gelmek isteyen vatandaşlarımızı adeta her birisi taşıyarak yurtlarımızda plan ve program çerçevesinde misafir edildi. 

AFAD üzerinden lojistik, Kızılay üzerinden yemekleri karşılandı. Kredi Yurtlar Kurumu binalarımız tahsis edilerek ilimizde bin 563 kişiyi barındırdık ve memleketlerine gönderdik.
Gürcistan, ABD, İngiltere, Norveç, Moritanya, Almanya, Kanada, Rusya, Belçika, Kuveyt, Ukrayna’dan gelen uçaklarla bin 563 kişiyi ilimizde misafir ettik. 

Ramazan Bayramı’ndan 1 gün önce hepsini uğurladık. Çok güzel geri dönüşler, teşekkürler aldık.

BU KUL HAKKIDIR

Hepimiz bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmek için her türlü gayret gösteriyoruz. Bir ara Uzunsokak ile ilgili baktım çok kötü, hemen bariyerleri koyduk. Bir ara Maraş Caddesi’nde sıkıntı yaşadık. Hepimizin duyarlı olması lazım. Hepimizi derinden üzen, bu işe ömrünü vermiş tıpçılarımızı, bilim adamlarımızı kaybettik. 

Her sabah bakıyorum. Hala az da olsa rahat bir şekilde işi hafife alanlar var, sürekli dile getiriyoruz, gırtlaklarımız tahriş oldu söylemekten. Lütfen maske kuralına uyun…
Bakıyoruz adam hala rahat rahat caddede dolaşıyor. Bu kul hakkıdır. Olası sende olan vakanın, bu kurala uymayarak karşındakine, masum olan vatandaşa, maskesini takmış, kurallara uyan vatandaşalara bulmaştırmak kul hakkı değil mi?
Bunlara üzülüyoruz. Kamuoyuna yine sesleniyoruz. Vaka artışımız var. Evet zor olduğunun farkındayım. Nem oranının yüksek olduğu ilimizde, kendimizi sosyal izolasyona alalım. 

İşimiz yoksa dışarıya çok fazla çıkmayalım. Kimsenin evinde maskesine karışmıyoruz. Dışarı çıkacaksak maske kuralına uyalım. 


SORU: “Koronavirüs sürecinde, Trabzon’da kaç maske dağıtıldı?” 

TRABZON’DA 4 MİLYON 681 BİN MASKE DAĞITILDI

Şu ana kadar bizim dağıttığımız maske sayısı 2 milyon 200 bin. Zaten maske sıkıntısı kalmadı. Büyükşehir belediyemiz, Ortahisar Halk Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile 750-800 bin civarında maske üretimi yaptık. Hala devam ediyor. Şu an maske alamıyorum diyen vatandaşımız gerek belediye, gerek valiliklerden alabilir. Şu anda bizi üzen maskesiz vatandaşımız yok ama maskeyi usulüne uygun takmayan vatandaşlar var. 

Ya bileklik gibi yapmış, ya çenesinin altına koymuş… Maske nerede diyorum cebinden çıkarıyor.
Bizim sadece valiliğimizce dağıtılan 2 milyon 200 bin maske var. Eczanelerin dağıttığı 1 milyon 460 bin. Okullarımızın, halk eğitimle az da olsa tüm ilçelerde 151 bin… PTT aracılığı ile dağıtılan 119 bin. Büyükşehir ile Ortahisar Halk Eğitim ortaklaşa 750 bin. Toplamda şu anda bizim ilimizde 4 milyon 681 bin civarında maske dağıtıldı. Bundan sonra da devam edecek. 

SORU: “Kurban Bayramı’nda kısıtlama olacak mı ve kurban kesim yerleri belli oldu mu?” 

KURBAN BAYRAMI’NDA KISITLAMA OLACAK MI? 

Şu anda bizim kısıtlama gibi bir düşüncemiz yok. Yine de bakanlığımız Türkiye geneline bakıyor, o fotoğrafa bakıyor, Bilim Kurulu onu masaya yatırıyor, bizim ilimizle ilgili önümüzdeki 5-10 günlük veriler önemli. Bizim vatandaşımıza sürekli söylediğimiz, mümkün mertebe kurallara uyulması. 

Diyelim bir vaka çıkıyor. 20 kişi ile temas etti. Diyoruz ki, “Kardeşim sen 14 gün evinde duracaksın” Bu kurala uyulursa başkasına temasının önüne geçmiş oluyoruz. 

20 kişinin bir başkasıyla temasının önüne geçmiş oluyoruz. Mesele vatandaşın burada kurala uyması. Uymazsa ceza uyguluyoruz. Biz onların takibini yapıyoruz. 

KURBAN KESİM YERLERİ BELLİ OLDU MU?

Kaymakamlıklarımızca tebliği yayınlandı. Komisyonlar, kaymakamlarımızın başkanlığında toplandı. Kurban kesim yerleri belirlendi. Biz şimdi onunla ilgili tedbirlerin uygulanması noktasında denetim ekiplerini oluşturacağız. İnşallah dediğimiz tedbirlere uyarak, Kurban Bayramı’nı sıkıntısız geçiririz. 

RÖPORTAJIN İKİNCİ BÖLÜMÜ YARIN

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu 'şehirde 2 vali var' söylemine ne cevap verdi!