Müfettişten Fener'e 3'üncü şahıs reddi

Sarı-Lacivertliler, 2011 yılında Ankaragücü, Sivas ve Karabük ile oynadığı maçlarda Bordo-Mavililer’in teşvik şuçu işlediğini iddia etmişti. Müfettiş iddialarla ilgili delilleri yetersiz buldu ve 3’üncü şahıslardan elde edilmiş bilgiler olarak değerlendir

Müfettişten Fener'e 3'üncü şahıs reddi
Sarı-Lacivertliler, 2011 yılında Ankaragücü, Sivas ve Karabük ile oynadığı maçlarda Bordo-Mavililer’in teşvik şuçu işlediğini iddia etmişti. Müfettiş iddialarla ilgili delilleri yetersiz buldu ve 3’üncü şahıslardan elde edilmiş bilgiler olarak değerlendirdi.
 
Fe­ner­bah­çe, 18 Haziran’da Trab­zons­por’u UE­FA’ya şi­ka­yet et­miş­ti. 8 Ma­yıs 2011’de Ka­ra­bük, 15 Ma­yıs 2011’de An­ka­ra­gü­cü ve 22 Ma­yıs 2011’de de Si­vas ile oy­na­dı­ğı maç­lar­da ra­kip­le­ri­ne teş­vik pri­mi ver­di­ği­ni id­di­a ettiği Bordo-Mavililer’in 2014-15 se­zo­nun­da Av­ru­pa ku­pa­la­rın­dan men edil­me­si­ni ve hak­kın­da so­ruş­tur­ma­ açıl­ma­sı­nı is­te­miş­ti. Bu talebi inceleyen UE­FA Etik ve Di­sip­lin Mü­fet­ti­şi Je­an Sa­mu­el Leu­ba, 4 ay­lık ça­lış­ma­sı so­nu­cun­da ra­po­ru­nu ha­zır­la­dı. Leuba’nın hazırladığı 10 sayfalık rapora gazeteniz BUGÜN ulaştı. İşte tüm çarpıcı detaylar:
 
İDDİA 1
 
 “15 Mayıs 2011’de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında Trabzonspor, Ankaragücü Kulübü futbolcularına teşvik primi verdi”
 
Müfettişin yorumu
 
Fe­ner­bah­çe’nin bu maç­la il­gi­li suç­la­ma­la­rı sa­de­ce te­le­fon ko­nuş­ma­la­rı­na da­yan­mak­ta­dır. Bu ka­yıt­la­r­dan, teş­vik pri­mi so­nu­cu çı­ka­rı­la­maz. Trab­zons­por’un bu yön­de gi­ri­şim­de bi­le bu­lun­ma­dı­ğı tes­pit edil­di. Kayıtlar, doğ­ru­dan ta­nı­k ol­ma­yan 3’ün­cü ki­şi­ler­den bah­set­mek­te­dir. Trab­zons­por­lu yö­ne­ti­ci­le­rin An­ka­ra­gü­cü Ku­lü­bü fut­bol­cu­la­rı­na pa­ra ver­di­ği­ni is­pat­la­mak im­kan­sız­dır. An­cak, bir Trab­zons­por yet­ki­li­si, An­ka­ra­gü­cü fut­bol­cu­la­rıy­la iliş­ki­si olan bir me­na­jer­le gö­rü­şü­yor ve bu fut­bol­cu­la­rı Fe­ner­bah­çe ma­çı için mo­ti­ve et­me­ye yö­ne­lik ifa­de­ler kul­la­nı­yor. Fa­kat öde­me ya­pı­la­ca­ğı­na yö­ne­lik bir bö­lüm yok. Ni­te­kim 16. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si de bu yön­de bir ka­rar ver­miş­ti.
 
İDDİA 2
 
 “22 Mayıs 2011’de oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında, Trabzonspor, bazı Sivasspor futbolcularına teşvik primi verdi”
 
Müfettişin yorumu
 
Trab­zons­por yet­ki­li­le­ri­nin Si­vaslı yet­ki­li­le­rle yap­tı­ğı gö­rüş­me­ler­de, Si­vasspor’a teş­vik pri­mi öde­ndi­ği ve­ya bir ham­le­de bu­lun­uldu­ğuy­la il­gi­li ye­ter­li de­lil yoktur. Öde­me­le­re de­ği­nil­mek­te­dir. An­cak bu, Si­vass­por için ol­du­ğu­nu is­pat­la­maz. Ba­zı ka­yıt­lar­da ko­nuş­ma­la­rın çok do­lay­lı ol­sa da üçün­cü ta­raf­la­rı işa­ret et­ti­ği gö­rül­mek­te­dir. Do­lay­lı gö­rüş­me­ler ve id­di­alar suç­la­ma­lar için te­me­lin ye­ter­siz ol­du­ğu­nu gös­te­rir.
 
İDDİA 3
 
“8 Mayıs 2011’de oynanan Karabükspor-Fenerbahçe maçı öncesinde Trabzonspor, Karabük kalecisine teşvik primi önerdi”
 
Müfettişin yorumu
 
İd­di­alar­da, Trab­zons­por, iki ga­ze­te­ci va­sı­ta­sıy­la bir Ka­ra­bük ça­lı­şa­nın­dan bil­gi alı­yor. Ka­ra­büks­por ka­le­ci­si­nin Trab­zon’dan teş­vik pri­mi al­dı­ğı id­di­a edi­li­yor. Bu­ra­da da ta­nık­lık çok do­lay­lı. İki ga­ze­te­ci­nin ko­nuş­ma­la­rı­na da­yan­dı­rı­lı­yor. 3’ün­cü şa­hıs­lar­dan edi­ni­len bil­gi­ler ye­ter­siz. Suç­la­ma­la­r dü­şer.
 
Delil de yok yetki de
 
Leuba’nın raporunun sonuç kısmında, Fenerbahçe’nin iddialarının yetersiz olduğu belirtildi. Disiplin Komitesi’ne şikayeti reddetmesi önerisi getirildi. Başvuru 11 Aralık’ta karara bağlayacak. İşte sonuç bölümü:
 
1. UEFA Disiplin Kurulları’nın 2011’de işlendiği belirtilen suçlar için tedbir alma yetkisi yoktur. Bu nedenle Fenerbahçe’nin suçlamaları reddedilmiştir.
 
2. Şikayete konu iddialar, 2011 sezonunda oynanmış üç Süper Lig maçıyla ilgili destekleyici, güvenilir delil yetersizliğinden reddedilmiştir.
 
3. Trabzonspor, UEFA disiplin yönetmeliğinin 11. ve 12. maddelerini ihlal etmekten 10 bin euro cezaya çarptırılmıştır.
296-karar1-spor.png
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor