22 Ağustos 2019 00:50

TR İnter Teksil işçileri: Kendimiz için değil, tüm işçiler için direniyoruz

Yaklaşık 3 aylık ücretlerini alamayan TR İnter Tekstil işçileri başlattıkları oturma eylemlerinin 13. gününde. Direnişteki kadın işçiler, emeklerinin karşılığını alana kadar mücadelede kararlı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Buca’da Ege Organize Sanayi (BEGOS) Bölgesi’nde bulunan TR İnter Tekstil işçileri, yaklaşık 3 aydır ücretlerini alamadıkları için direnişlerini sürdürüyor. Çoğu tekstil firmasında da aynı sorunların yaşandığına dikkat çeken direnişteki kadın işçiler, emeklerinin karşılığını alana kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

İzmir Buca’da Ege Giyim Organize Sanayi (BEGOS) bölgesinde yer alan, Üniteks firmasına iş yapan TR İnter Tekstil fabrikasında çalışan 160 işçi yaklaşık 3 aydır ücretlerini alamıyor. Ücretlerini alamayan işçilerin fabrika önünde başlattıkları oturma eylemi 13. gününde. Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini Evrensel'e anlattı.

Bazı günler zorunlu mesaiye kalarak sabah 8’de işbaşı yapıp ertesi gün sabah 8’de çıktıklarını anlatan Zeynep Tunç, “Bazen de gece 5’te çıkıp bir iki saat dinlenip geri işbaşı yapıyorduk. Pazar günleri, resmi tatiller olsun hepsinde çalışıyorduk. Resmi tatilde işe gelmeyenleri ise işten çıkartıyorlardı” dedi. “Burada birçok insanın elektriği, suyu kesik vaziyette. Kimsenin elinde doğru düzgün para yok. Herkesin dolabı boş şu anda” diyerek ekonomik olarak zor durumda olduklarını ifade etti. Tunç, banka kredileri ile yaşamak zorunda olduklarını söyledi.

"KENDİMİZ İÇİN DEĞİL TÜM İŞÇİLER İÇİN DİRENİYORUZ"

“Direnişimizin 13. günü. Cebimizde 5 kuruş para yok. Buraya nasıl geliyor ve gidiyoruz anlatması zor. Sadece sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” diyen Sevgi Altun, ücretlerini alamadıkları için zor durumda olduklarını anlattı. Altun, “Kirada oturanlar kiralarını veremiyor. Banka kredisi olanlar var, haciz gelmek üzere. Ev sahipleri evden çıkarmanın peşinde. Çünkü kimse durumumuzdan anlamıyor. Kimse de ‘Ben senden 5 ay kira ya da kredi borcunu almayayım sen kendini toparla öyle öde’ demiyor, ‘Madem bu yükün altına girdin mecbursun ödemeye’ diyor. Biz de diyoruz ki bizim patronumuz verecek ki biz de ödeyelim ama halimizden anlayan yok” diye konuştu. Çoğu tekstil firmasında çalışma koşullarının ve yaşanan sorunların aynı olduğunu belirten Altun, “Sadece kendimiz için değil bu şartlarda çalışan tüm arkadaşlarımızın sesini duyurmak için de direniyoruz. Biz emekçiyiz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Hakkımızı alana kadar da direneceğiz. Kazansak da mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

"PATRON ARABASIYLA GEZERKEN BİZ YOL PARASI BULAMIYORUZ"

Hülya Uz, firmanın yemek şirketine olan borcundan dolayı son çalıştıkları 10 gün boyunca öğlen yemeklerini bir poğaça ve çayla geçirdiklerini söyledi. Üniteks firmasının bayram öncesi işi bitirmeleri için kendilerine baskı yaptığını anlatan Uz, “Bu işler bitmeden paranızı alamazsınız dediler. Bu süre içerisinde biz gece gündüz çalıştık. Bayramdan önce en son perşembe gecesi malları bitirdik teslim ettik. Cuma günü para verileceği söylendi. Patronumuz Üniteks’e para almaya gitti ve sonra kayboldu. Bayram bize zehir oldu” dedi. “Zeytin ekmeğe bile muhtacız. Patron özel arabasıyla gezerken biz buraya gelmek için yol parası bile bulamıyoruz” diyen Uz, “İşi bitti Üniteks mallarını aldı gitti, biz ortada kaldık” diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZ EVDE TEK BAŞINA BEKLİYOR"

Çidem Kaya, “Yeri geliyor sabahlara kadar çalışıyorduk. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz burada direnirken çocuklarımız evde tek başına. Kadın olduğumuz için üzerimizde çok baskı var. Patronumuz da bir kadın ama kadınlar üstünde çok fazla psikolojik baskı uyguluyordu. Tuvaletleri kilitleyip ‘İş başında kimse tuvalete gidemez’ diyordu. Yemek aramız 45 dakika olmasına rağmen yükleme var deyip 10 dakikada yemeğimizi yiyip tekrar işbaşı yapıyorduk. Yani insan gücünü aşacak şekilde biz kadınları çalıştırıyorlardı. Bir insan 12-13 saat bir iş yerinde çalıştıktan sonra evde çocuğuna karşı nasıl verimli olabilir. Kadınların ne kadar sağlam ve dik durduğunu onlara göstermek istiyoruz. Biz tüm çalışan emekçi kadınlar adına buradayız herkesin de desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Emek Gençliğinden Emniyetin üniversitede dağıttığı ‘terör’ broşürüne tepki

SONRAKİ HABER

Orman yangını | Bakan 'Arızalı' demişti, uçakların sertifikaları ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa