14 Ocak 2020 07:56 Güncelleme: 15 Ocak 2020 04:35

TPI Composite’te 6 işçi daha işten çıkarıldı, fabrika önünde eylem yapıldı

Petrol-İş İzmir Şubesi yöneticileri Menemen ve Sasalı'daki TPI fabrikalarında yaşanan meslek hastalıklarına karşı eylem yaptıkları için işten atılan 6 işçiye destek vererek basın açıklaması yaptı. 

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Turan KARA
İzmir

Petrol-İş İzmir Şubesi yöneticileri Menemen ve Sasalı'daki TPI fabrikalarında yaşanan meslek hastalıklarına karşı eylem yaptıkları için işten atılan 6 işçiye destek vererek basın açıklaması yaptı.

Petrol-İş Sendikası İzmir Şubesi, Aliağa Şubesi, Türk-İş'e bağlı İzmir şube yöneticileri, Sasalı’da bulunan TPI Kompozit Fabrikasının önünde eylem yaptı. Eyleme katılan işçiler sık sık “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Eyleme Petrol-İş Genel Sekreteri Salih Akduman da katıldı.

Açıklamayı yapan Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin,  Petrol-İş’in yaklaşık sekiz yıldır örgütlü bulunduğu fabrikalarda son 6 aydır işverenin baskıcı ve sendikayı yok edici bir anlayış içine girdiğini söyleyerek, “Toplamda 2764 üyemizin çalıştığı fabrikalarımızda kullanılan KKD malzemelerinin yetersizliği iş yerlerinin çalışma koşullarının uygunsuzluğu çalışan arkadaşlarımızdaki meslek hastalıklarının artarak devam etmesine sebebiyet vermektedir” dedi. Defalarca fabrika yönetimiyle görüşmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını belirten Zengin, işçinin sesini yönetime duyurma amacını taşıyan eylem hakkında işverenin, 26 işçi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti. Bu olayın ardından fabrikalarda artan mobing ve baskılar içinde çalışan işçilerden 6 kişinin de dün akşam saatlerinde, İşyeri Disiplin Kurulu'nun aldığı kararla işten atıldığını belirten Zengin, “TPI yönetimine tekrar söylüyoruz. Yapılan bu hatadan dönün ve arkadaşlarımızı iş başı yaptırın” dedi.

“HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERİRİZ”

Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Salih Akduman, “Öyle çıkacaklar Petrol-İş Sendikasını dizayn edeceğim diye kendi kafasından başka bir şey kurgulayanlar varsa ilk önce kendi yaptıklarına bir bakacaklar. Bunun kimliği fark etmez merkez yöneticisi de olsa şube başkanı da olsa temsilci veya çalışan üye de olsa. Burada dün itibari ile ailesiyle beraber acı yaşayan insanlar var. Değer mi kendinizi kurtaracak kadar ilişki kurduysanız dün akşam 5 arkadaş evine huzursuz gittiyse onları kurtaracak kadar da ilişki kuracaksınız işverenle” dedi.

Türk-İş Ege Bölge Başkanı Süleyman Yıldırım ise, “Biz mücadelemizi veririz. Biz asla emek düşmanı değiliz sermaye düşmanı değiliz. Biz emekten yanayız, uzlaşmadan yanayız biz müzakereden yanayız ama asla teslimiyetçiden yana değiliz. Biz bize ait olanları almak için elimizden gelen her türlü mücadeleyi veririz” diye konuştu.

"BU TUTUM KABUL EDİLEMEZ"

Açıklama sonrasında işçiler, işyerine girerken sendika yöneticileri müdürün görüşme talebini ilettiklerini ve görüşerek çözme yolunda ilerleyeceklerini ifade etti.

İşten atılan temsilci ve işçilerin belirttiği önemli bir nokta ise, şirket yönetiminin işçilerin iradesi ile seçilmiş temsilciyi işten atma tercihinin sendika yönetimini belirleme taktiğiyle yapıldığının açık olduğunu ve kötü niyet taşıdığını belirtti. İşçi, "İşten atılan bir arkadaşımız temsilci. Diğer arkadaşımız o ayrıldığında yasa gereği yerine geçecek olan temsilci. Şirket müdürü ikisini de istemiyor ve kendi tercih ettiği kişi temsilci olması için işten çıkarma yapıyor. İşten atılan diğer arkadaşlar da böyle belirlenmiş delege arkadaşlar. Bu kabul edilemez bir tutum. Bütün işçi arkadaşlar bu durunu görmeli ve ona uygun davranmalı. Üstelik işten atılan temsilcimiz Tekin arkadaşımızın 7 gündür yoğun bakımda olan ve çok hasta bir çocuğu var. Çektiği acıyı düşünemiyorum. İdare bunu biliyor ve acımasızca atıyor" diyerek şirket idaresinin sendikal işlere karışmamasını istediklerini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Daha önce de işten çıkarmaların yaşandığı TPI Composite'te geçtiğimiz hafta işten çıkarılan 1 işçinin ardından dün 1'i sendika temsilcisi toplam 6 işçi daha işten atıldı. Mevcut şubeye muhalif olanların mahkemeye verdikleri dilekçe ile şubat civarında olağanüstü kongre kararının çıkmasını beklerken, muhaliflere karşı çıkan şube delegelerinin işten çıkarılması şirket yönetimimin şubeye karşı hamlesi olarak görülüyor.

Temsilci ve delegeleri işten çıkaran şirket yönetimi daha önce de işçi sağlığı ve iş güvenliği hakları için eylem yaptıklarında 60 işçi ve sendika şube başkanı hakkında suç duyurusunda bulunarak polise ihbar etmişti. Sendika kararı ile eylem yaptıkları için evine polis tebligatı ulaşan işçiler toplu ifade vermişti. Bununla da yetinmeyen şirket yönetimi işçilerin yıl başında alacakları ücretleri yatırmamakla tehdit etmiş, baskılar sonucu yatırmak zorunda kalmıştı. 

PETROL-İŞ ŞUBE BAŞKANI: BU GİRİŞİMLER BOŞA ÇIKACAK

Dün akşam işten çıkarmalarla beraber iş yerine gelen Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin işçilerle toplantı yaparak bu saldırılara karşı birlik olma çağrısı yaparak bu yaşananlara sessiz kalmayacaklarını söyledi. 

Orhan Zengin “Çiğli ve menemen fabrikalarında 6 arkadaşımız işten çıkarıldı. İşten çıkarılan arkadaşlara ‘işyeri huzurunu bozmak’ suçlaması yapılmış ancak bakıldığında bu arkadaşlarımız şube delegesi, yani kongrede işçilerin onayını almış arkadaşlar, bir arkadaşımız da temsilci. Bu arkadaşlarımızın bir başka ortak özelliği de sendikanın içerisinde yaşanan tartışmalarda muhalif olduklarını söyleyen arkadaşların yanında yer almamaları, yani olağanüstü ve benzeri tartışmalarda onlara karşı çıkmaları. Bunlar elbette bizim sendika içi tartışmalarımız ancak şirket idaresinin böylesine seçmece işten çıkarması art niyetli bir tutum. Bizleri bölmeye ve sendikayı aciz gösterme çabalarına girişiyor. Bizler birbirimize düşmeyeceğiz. Bu girişimler boşa çıkacak, biz yapılan saldırıyı altı arkadaşımıza yapılmış olarak görmüyoruz. Bu yapılan saldırı TPI işçilerinin tümüne ve Petrol-İş sendikasına yapılmış bir saldırıdır” dedi.

"TPI İŞÇİLERİ OLARAK BU SALDIRILARI PÜSKÜRTECEĞİZ"

Orhan Zengin bu saldırıları yaparak sendikayı zayıflatmak isteyen şirket idaresinin amacının işyerinde esnek çalışmayı yerleştirme gayreti olduğunu ancak geri adım atmayacaklarını ifade etti. Zengin şunları söyledi: “Şirket müdürü iki fabrika içerisinde hangisinde hangi bölümde ne iş varsa oraya 100-200 işçiyi kaydırarak üretim yapmayı planlıyor. Biz buna izin vermiyoruz. Birincisi bu arkadaşlarımız üzerinde baskı ve cezalandırma unsuruna dönüşebiliyor ikincisi kendi işi olmayan işlere yönlendiriliyor. İçerisi için de bir sorun çünkü işçi sayısını azaltarak oradan oraya gönderip üretim yapma, güvencesiz çalışma demek olacak. Fabrikalar arası transfer işçinin rızası olmadan yapılamaz, benzer işler dahi olsa dedik. Bunu kabul etmememiz bu saldırıların ve sendikayı bölüp güçsüzleştirerek teslim almaya çalışıyor. En son toplantıda ise benzer iş dahi olsa transfer, esnek çalışma kabul etmeyeceğiz diye sözleşmeye yazacağız dedik. Şimdi bize yönelik böyle tutum alıyorlar. Bizler TPI işçileri olarak bu saldırıları geri püskürterek gereken cevabı vereceğiz” dedi.

Reklam