23 Ocak 2021 23:41

Torun: Devletin kasası boşalınca belediyelere göz diktiler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, borçlu belediyelerin genel bütçeden aldıkları paylarda yapılacak kesinti artışına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Kaan Ulu/DHA

Paylaş

Cansu ERTAŞ
Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, borçlu belediyelerin genel bütçeden aldıkları paylarda yapılacak kesinti artışına tepki göstererek, “Belediyelere ‘Borçlarınızı yapılandırın’ diye kanun çıkaran ama yapılandıran belediyelerin gelirini kesen sorunlu bir zihniyetle karşı karşıyayız” dedi. Torun, iktidarın boşalan kasaya kaynak bulmak için belediyelerin gelirlerine göz diktiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kararına göre borçlu belediyelerin genel bütçe paylarından yapılacak kesinti oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkarıldı. Geçmişten kalan borçları olan belediyelerin bütçe paylarından yapılan yüzde 25’lik kesintiye de ilave yüzde 25 kesinti eklendi.

Düzenlemeye tepki gösteren Torun, “Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; belediyelerin borç yapılandırma ve kamuya olan diğer borçları için genel bütçe gelirlerinden aldıkları paylardan yapılacak kesinti oranları artırılıyor. Bu kapsamda, vergi gelirlerinde yüzde 40 kesinti yapılan belediyeler için ilave yüzde 10, yüzde 25 kesinti yapılan belediyeler için ilave yüzde 25 kesinti uygulanacak. Yani bu düzenleme ile ilgili belediyelerin vergi gelirlerinden alacağı paylar, yarı oranına kadar kesilebilecek” diye konuştu.

BELEDİYELERİN BÜTÇE OLANAKLARI ZORLANIYOR

Belediyelerin, bir yandan ihtiyaç sahiplerine ayni ve nakdi yardımlarda bulunurken bir yandan da vergi, kira ve faturalarda ertelemeler ve indirimler uyguladığını belirten Torun, iİktidar beş maskeyi dağıtamazken bu hizmetleri veren belediyelerin bütçe olanaklarını da sonuna kadar zorladığını söyledi. Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık rezervini har vurup harman savuran iktidarın boşalan kasaya kaynak bulmak için belediyelerin gelirlerine göz diktiğini dile getiren Torun, “Belediyelerin bütçesi de devletin parasıdır. Vatandaşın hizmet beklediği belediyelere destek vermek yerine, köstek olmayı tercih etmek, millete yapılacak büyük bir kötülüktür” diyerek tepki gösterdi. Torun, “İktidar yol yakınken bu partizan politikalardan vazgeçmeli, belediyeler üzerindeki elini çekmelidir. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bizim belediyelerimiz vatandaşın yanında olmaya devam edecek” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Gergerlioğlu, cezaevinde çocuklarıyla kalan kadınlar için kanun teklifi verdi

SONRAKİ HABER

Güvenlik görevlisi kulübede ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...