16 Temmuz 2020 00:46

Toprakları için direnen Ilgınlılara ‘Yığarım oraya 200-300 komando' tehdidi

Ilgın Belediyesi MHP Meclis Üyesi Mustafa Hulusi Fidan, tugay komutanının toprakları iç in direnen köylüleri ‘Yığarım oraya 200-300 komandoyu" diyerek tehdit ettiğini söyledi.

Fotoğraf: Ayşe Mergenci

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Birinci sınıf tarım arazileri termik santrale kömür temin etmek için üzerindeki ekili ürünlerle birlikte kamulaştırılan Konya Ilgın Çavuşçugöl Mahallesi halkının mücadelesi devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Ilgın Belediyesi Meclis Üyesi olan Çavuşçugöllü Mustafa Hulusi Fidan, tugay komutanının kendilerini üzerlerine komando birlikleri göndermekle tehdit ettiğini söyledi.

KÖYLÜYE "TERBİYESİZLİK YAPMA LAN" DİYEN KAYMAKAM GÖREVİNDEN ALINMIŞTI

Ilgın’a bağlı Çavuşçugöl köylüleri tarım arazilerinin cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile “kamu yararı” gerekçesi ile kamulaştırılmasına karşı haftalardır direniyorlar.

Kamulaştırmaya ve tarlaların kömür ocağı yapılmasına karşı dava açan köylüler, geçtiğimiz günlerde mahkeme sonucu beklenmeden araziye giren iş makinelerinin önüne çıkmışlardı. Traktörleri ile birlikte Çavuşcugöl-Tursunlu kara yolunu kapatarak oturma eylemi yapan köylülere müdahale eden jandarma dört köylüyü gözaltına almış, saldırıda bazı köylüler de yaralanmıştı.

Olayların ardından köye gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun, yaşlı bir köylünün neden eylem yaptıklarını anlatmaya çalışmasına sinirlenerek “Terbiyesizlik yapma lan” diye azarlaması üzerine köylüler, kaymakama tepki göstermişti. Kaymakam köylülerin yuhalamaları ve ıslıkları arasında jandarmalar tarafından köyden uzaklaştırılırken kaymakamın köylüyü azarlamasının gazete ve televizyon haberlerine yansımasıyla tepkiler büyümüştü. Kaymakam Kadiroğlu tepkilerin ardından görevinden alınarak Bilecik’e vali yardımcısı olarak atanmıştı.

Olayların olduğu günün akşamı ise 4 köylü evlerinden jandarmalar tarafından gözaltına alınmıştı.

"TUGAY KOMUTANI ODASINDA BENİ TEHDİT ETTİ"

Jandarmanın, araziye giren iş makinelerinin önüne çıkan köylülere müdahale etmesine tepki gösteren Ilgın Belediyesi MHP Meclis Üyesi Hulusi Fidan, “Bu halkı kendi jandarmasına coplattınız ya! Bu devlet coplattı bizi” diye tepki göstermişti.

Telefonla konuştuğumuz Fidan, olayların ardından tugay komutanının kendisini makamına çağırarak tehdit ettiğini söyledi.

Fidan, “Tugay komutanı olaylardan sonra beni makamına çağırdı güya sohbet etmek için. Aslında tehdit etti, ‘Yığarım oraya 200-300 komandoyu, o çalışmaları yaptırırım’ dedi. Ben tehditlerine ve üslubuna kendi odasında gereği şekilde tepkimi gösterdim. Bizi komando göndermekle tehdit ediyorlar ama biz de köyümüzü arazilerimizi korumakta kararlıyız” dedi.

"DEVLETİN İÇİNDEKİ BİR ÇETE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Olaylardan sonra gözaltına alınanların kendi akrabaları olduğunu belirten Fidan, gözaltında kötü muamele iddialarını ise yalanladı.

Fidan, “Gözaltında herhangi bir kötü muamele olmamış, olamaz da zaten. Ama 36 saat gözaltında kaldılar. Birinin parmağı kırıktı. Şu anda denetimli serbestlikle bırakıldılar. Her gün gidip imza veriyorlar” diye konuştu.

Topraklarını ellerinden almak isteyenlerin çok güçlü olduklarını belirten ve bunları "devletin içine çöreklenmiş çete" olarak tanımlayan Fidan, “Devletin içindeki bir çete ile uğraşıyoruz biz. Bu şirketler devletin içinde bir çete oluşturmuşlar. Çok güçlüler. Ne Cumhurbaşkanı'na ne benim Genel Başkanım Devlet Bahçeli’ye ulaşabiliyoruz. Önümüze bir perde çektiler adeta ama biz o perdeyi yırtıp atacağız artık” dedi.

"CUHUR İTTİFAKINA VERDİĞİM OYU İMKANIM OLSA GERİ ALIRDIM"

Topraklarının kamu yararı diyerek ellerinden alınmak istenmesine tepki gösteren Fidan şöyle konuştu:

“Burada yaşayan binlerce insanın geleceği ne olacak? Bu kamu yararı değil mi? Burada kömür ocağı açılırsa benim köyümün arazileri susuz kalacak. DSİ’nin bu yönde olumsuz görüş bildiren raporu var. Bu raporu verdi diye bölge müdürünü görevden aldılar. Bölge zamanında doğal sit alanı ilan edilmiş, Çavuşçugöl sulak alanı aynı zamanda.”

Üyesi olduğu partinin AKP hükümeti ile birlikte oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın Çavuşçugöl’de yaşananlara yaklaşımını eleştiren Fidan, “Ben son seçimlerde Devlet Bahçeli’nin talimatı ile Cumhur İttifakı'na bir oy verdim. Vermez olsaydım keşke! Şimdi imkanım olsa o oyu geri alırım. Köylümün büyük kısmı da bu görüşte” dedi.

"KİM BİZİMLE KEPÇENİN ÖNÜNE ÇIKARSA BİZLER DE ONLARLA OLACAĞIZ"

CHP ve İYİ Partililerin kendilerine sahip çıktığını ve seslerini duyurmaya çalıştığını söyleyen Fidan, “Bizimle birlikte topraklarımızı korumak için kepçelerin önüne kim geçerse artık bizler de onların yanında olacağız” dedi.

CHP HEYETİ KÖYLÜLERİ ZİYARET ETTİ

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’in de bulunduğu heyet, dün Çavuşçugöl’ü ziyaret etti. Köylülerin yaşam alanlarını korumak için verdikleri mücadelenin anayasal bir hak ve ödev olduğunu belirten CHP’liler, AKP hükümetinin tarım, çevre ve enerji politikalarını eleştirdiler.

CHP’lileri ellerinde dövizler ve bayraklarla dinleyen köylülerden bir kadın “Bu bayrağı taşıyorum ya ben, bu bayrak, bu topraklar benim. Ben anayım, bu toprakları savunacak olan da benim. Bir karış toprağım yok, çapa yaparak ekmeğimi kazanırım alnımın teriyle. Bir tek evim var, onu da elimden almayın” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP’ye yönelik operasyon protesto edildi

SONRAKİ HABER

"Kadınların canları ve hakları pazarlık konusu değildir"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...