Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2492.23
BIST 100
9489.45
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Ekim 2020

Toplumun önünde nasıl olunur?

4-5 yılda bir yapılan siyasi seçimler öncesi, partiler milyonlarca dolar para harcayarak saha çalışmaları yapmaktalar. Bu çalışmalarında il il, ilçe ilçe, mahalle mahalle ülkenin siyasi tercih haritaları çıkartılmakta, hangi tanıtımların nasıl etki yaptığı, değişik zamanlarda yapılan etkinliklerle ortaya çıkarılmakta.

Ulusal tabanlı ticari kuruluşlar, uluslararası faaliyet gösteren ticari kuruluşlar milyonlarca dolar para harcayarak bir ürünün satış haritasını, saha çalışması yaparak çıkartmaktalar.

Uzun yıllar saha çalışması yapmış bir insan olarak elde edilen bilgilerin, ne kadar zengin ve derinlikli bilgi olduğunu, her anket sonucunu incelediğimde görmekteyim.

Bir ülkenin geleceği, ülkede yaşayan milyonlarca insanın geleceği, bir siyasi partinin geleceğinden daha mı az değerlidir?

Bir ülkenin kaderi, bir bisküvi, pasta, çikolata yahut bir elektronik cihazın ne kadar satılacağının belirlenmesinden, daha mı az önemlidir?

Eğer bir ülkenin insan haritasını detaylarıyla çıkarırsanız neyi nasıl yapacağınızı çok daha kolay, çok daha isabetli ve doğru olarak tespit edebilirsiniz. Ve niyetiniz varsa da yaparsınız.

İnsan kalitesinin yükseltilebilmesi, toplum kalitesinin yükseltilebilmesi, kurum kalitesinin yükseltilmesi daima doğru ve detaylı çalışmalarla mümkün olacaktır.

Ülkemizde dünya kadar üniversite, binlerce akademisyen var. Sosyal bilimlerde doktora yapmış bir dünya insanımız var. Bunlardan bir o kadar fazla eğitimcimiz var. Yeter ki geniş düşünen siyasetçilerimiz olsun.

Ülkesi için canla başla çalışacak çok insan, çok bilim adamı çıkacaktır. Yeter ki geleceği planlayabilecek bilgisi, cesareti, yetenekleri, azmi olan siyasetçiler olsun.

Yol köprü yapacak bol miktarda mühendis var.

Maaşları hesap edip, üç beş kuruş daha fazla para verecek uzman ekonomistlerimiz var.

İlk önceliğinde; paradan puldan, yoldan köprüden bahseden siyasetçilere değer vermeyiniz. İlk önceliğinde; insanı, aileyi, toplumu, kurumları özellikle dış siyaseti bir adım öteye taşıyacak büyük düşünen insanları seçin.

İnsan kalitesi yükselmedikçe, nasıl geliriniz yükselecek, nasıl güvenliğiniz daha iyi olacak, nasıl geleceğe güvenle bakabileceksiniz?