Topaç Çifti, Yerli Ve Doğal Sebze Üretiminde Boyabat'a Örnek Oldu

Topaç Çifti, Yerli Ve Doğal Sebze Üretiminde Boyabat'a Örnek Oldu

Boyabatlı Gülizar - Orhan Topaç çifti, devletten hiçbir destek almadan kiraladıkları tarlalarda doğal gübreler kullanarak ürettikleri sebzelerle yılın 12 ayı boyunca müşterilerine yerli ve doğal sebzeler sunuyorlar.

Orhan Topaç, köyden Boyabat'a geldiklerinde eşiyle birlikte omuz omuza vererek kiraladıkları tarlalarda sebze üretimine başladıklarını ve bir yıl boyunca tarhana çorbasıyla yaşadıklarını ifade ederek "Şükürler olsun ki tek tekerli el arabasını bile alamadığımız o ilk yıl sonrasında alnımızın teriyle çalışıp devletten 25 kuruş destek almadan bu günlere geldik.

Bu gün şükürler olsun Allahımıza traktörümüz, otomobilimiz ve kiralık 8 dönüm tarlamız var. 4 dönümlük sera alanımız var. Yılın 12 ayı boyunca yaz ve kış sebzeleri yetiştirip karnımızı doyuruyoruz. 4 çocuğumuzu okutuyoruz, hepsi de güzel yerlerde inşallah. Hem bu millete vatana hayırlı evlatlar olacaklarına inanıyorum.

Orhan Topaç, vatandaşlara da önerilerde bulunarak "Halkımız yerini yurdunu, tarlasını bırakmış işkurda iş arıyor. İşkurdan, kaymakamlıktan 2 torba kömür için kuyruğa gireceği yerde kendi toprağında çalışsın ki Allah onlara fazlasıyla verecektir. Devletten hiç kimse yardım istemesin demiyorum ben, çalış üret sonra da 'ben üretiyorum, devlet destek versin ki daha fazla üreteyim" de diyorum. Sizin vesilenizle devlet büyüklerimize sesleniyorum, bize sahip çıksınlar, bize destek versinler. İnsanlar emek veriyor, karşılığını alamazlarsa tarımdan üretimden soğuyorlar. Tabii ki üretim düştükçe elin yabancısının ürünlerini marketlerdeki raflarda görüyoruz. Yabancıya vereceğimiz parayı, desteği kendi yerli üreticilerimize verelim diyorum." 

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı ve yönetim kurulu üyelerinin resmi makamlara ilettiği ve önümüzdeki günlerde de gündeme getireceği soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri içinde Cemil Elmacı ve yönetimine teşekkür eden Topaç "Soğuk hava deposu, sebze ve meyve üreticileri için çok acil bir ihtiyaçtır. Bu mevsim sıcaklarında topladığımız ürünler 2 gün içinde buruşuyor soluyor. Biz hem kendimize zarar veriyoruz hem de müşterilerimizebu ürünleri veremediğimiz için emeklerimiz heba oluyor. Lütfen büyüklerimiz soğuk hava deposunu ciddiye alıp bize destek olsunlar" 

Orhan Topaç, kendisinin üretim ve sera müdürü eşinin de satış müdürü olduğunu ifade ederek "Müşterilerimiz ister seramıza gelip dalından yeni komuş ürünlerimizi alabilirler, istersele Boyabat Hal yerinde Pazartesi günü, Cuma günü de Çamlıca Mahallesindeki Cuma Pazarından ürünlerimizi temin edebilirler. Seralarımız Bağlar Mahallesi karşısındadır.

Yerli sebze üreticisi Gülizar - Orhan Topaç çiftiyle tüm açık ve kapalı alanları gezdik. Orhan Topaç, sadece ağaç kullanarak yaptığı  yine demirlerini eşiyle birlikte bükerek yaptığı diğer seraları nasıl ne şartlarda yaptığını bize anlattı. Bazen vatandaşlarımıza bazen de devlet yetkililerine sitem etti. Hep "Hocam, halkımız tembelleşti, üretimi çalışmayı sevmiyor. Devlettten bir iş versinler, ay başında paramı alayım düşüncesi yaygınlaştı. Devlette çalışan da bir artı değer üretmiyor, ne olacak bunun sonu, Devlet ihtiyacı olan personeli alsın, ama sırf maaş alsın diye de işçi almasın. İnsanlar kendi tarlasında, kendi işinde üretim yapsın. Devletimiz iş sahası açsın, iş sahası açacak işverenlere destek olsun." diye de yakınmalarda bulundu.

Boyabat Sesi izleyicilerimiz 8 dönümlük sebze üretim yapılan alanlarda Topaç çiftleriyle yapmış olduğumuz röportajların yarım saatlik özet video görüntülerini izleyebilirler.

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2019, 19:44
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Özdemir
Ahmet Özdemir - 5 yıl Önce

Helal size.ürününüz bereketli kazancınız çok olsun.Allah güç kuvvet ve takat versin.

Nazan Aslan
Nazan Aslan - 5 yıl Önce

Topaç çiftinin ,gayretleri boşa gitmemiş.Hem çalışkanlıkları,hem fikirleri,üretimin ne kadar değerli olduğunu önemsemeleri,dayanışmaları övgüye değer.Kazançları artsın,eksilmesin.
Çocuklarını yetiştirmekte de geri kalmamışlar.Boyabat'tan yıllar evvel ayrılsam da böyle güzel beni mutlu ediyor.Yolları açık olsun.

SIRADAKİ HABER

banner115