A. Yavuz Kocaömer Tokyo 2020'de son gelişmeler
HABERİ PAYLAŞ

Tokyo 2020'de son gelişmeler

Bir yandan yabancı seyircilerin bilet iadeleri, diğer yandan yerli izleyicilerin dahi kesin olmayan izleme tartışmaları. Uluslararası atletler için virüs kontrol merkezleri... İlk defa Tokyo’da yer alacak mülteci Paralimpik sporcular ekibi... Tokyo 2020 heyetindeki sürekli talihsiz üst düzey yönetici istifaları... Japonya halkının büyük bir kısmının Tokyo 2020 Oyunları’na karşı olması... Evet sizler için tüm gelişmeler aşağıdaki satırlarımızda.

Tokyo 2020de son gelişmeler

2020 OYUNLARI İÇİN VİRÜS KONTROL MERKEZİ

Japon Hükümeti, yerel Tokyo Hükümeti ile Tokyo 2020 Olimpik ve Paralimpik Oyunları Düzenleme Komitesi’nden yetkililer, oyunlarda koronavirüse karşı koymak için tedbirler geliştirmek üzere düzenli olarak bir araya geliyor. Organizatörler, yabancı sporcular için seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi, sporcular köyündeki anti-virüs önlemleri ve izleyicilerle nasıl başa çıkılacağı da dahil olmak üzere, virüse karşı en iyi nasıl mücadele edileceği konularında 200’den fazla öneriyle yönerge üzerinde çalışıyor. Bunun için bir görev gücü oluşturulmuş durumda.

Haberin Devamı

GÖREV GÜCÜ ÖNERİYOR

Geçici olarak adlandırılan ‘Organizasyon Komitesi Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi’, enfeksiyonları test etme, izleme, virüse sahip herhangi birinin izolasyonu ve tedavisini organize etme gibi devasa bir görevi koordine edecek. Görev gücü; bir ateş kliniği ile test merkezi de dahil olmak üzere virüs vakalarını test ve tedavi etmeye adanmış tıbbi uzmanlardan oluşan ve şehir klinikleri ile hastanelerinden ayrı bir sağlık merkezi kurulmasını da önermiş durumda.

MÜLTECİ PARALİMPİKLER

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC), Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda mültecilerden oluşan bir ‘Paralimpik Ekibi’ oluşturuyor. Komite, buna istinaden Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’na 6 sporcuyu gönderme planlarını doğruladı. IPC, ticari ortakları ve Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı ile birlikte çalışarak mülteci sporcuların karşı karşıya kaldığı kötü durum hakkında farkındalık yaratacak ve dünya çapında zorla yerinden edilmiş yaklaşık 80 milyon kişiye bir umut mesajı gönderecek. Bunun muhteşem bir hareket olduğunu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

EKİBİN LİDERİ İLEANA RODRİGUEZ

Ekibe lider olarak, kendisi hem eski bir mülteci hem de Londra 2012 Paralimpik Oyunları’nda paralimpik sporcu olan Ileana Rodriguez atandı. Rodriguez, Tokyo 2020 için oyunlara katılma potansiyeline sahip, halihazırda tanımlanmış mülteci para sporcularının oluşturduğu güçlü bir havuzdan seçilecek ekibi belirlemek için IPC ile birlikte çalışacak.

SULAR DURULMUYOR

Gün geçmiyor ki Tokyo’dan bir istifa haberi gelmesin. Tokyo Olimpik Oyunları’nın yaratıcı lideri Hiroshi Sasaki, kadınlara yönelik sarf ettiği aşağılayıcı sözler üzerine istifa etti. Yoshiro Mori, kadınların çok konuştuğunu söylediğinde, cinsiyetçi sözlerle öfkeye neden olduktan sonra Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi Başkanlığı’ndan istifa etti. Eski bir başbakan olan 83 yaşındaki Mori’nin yerini, oyunlarda cinsiyet eşitliğini en önemli öncelik haline getirme sözü veren atlet-politikacı Hashimoto aldı.

JAPONYA OYUNLARI

Haberin Devamı

Bu sene yapılacak Tokyo Olimpik ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi pandemi dolayısıyla, Japonya dışından katılacak seyircilerin gelmelerini yasakladı. Verilen bu karar Uluslararası Olimpik ve Paralimpik Komitelerine bildirildi. Bugüne kadar 4.5 milyon bilet Japonlar tarafından satın alınmıştı. Japonya dışındaki ülkelerden ise oyunlar için 630 bin bilet satıldı. Bu kişilerin bilet ücretleri iade edilecek.

HALK İSTEMİYOR

Japonya’da yapılan kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçlara göre; Japon halkının çoğunluğu oyunların 1 yıl daha ertelenmesini, hatta toptan iptal edilmesini istiyor. Alınacak bu kararların sonuçlarının ve bilet bedellerinin geri ödenmesinin Japon ekonomisine ve turizmine nasıl yansıyacağını göreceğiz. Bizim önerimiz ise oyunlara katılacak tüm yabancı sporcuların Japonya’ya gelmesinin yasaklanması. Bunun yerine bir kısım Japon sporculara İngiltere, Almanya, Amerika gibi ülkelerin milli formaların giydirilmesi ve oyunların kendi aralarında yapılması!..

TOKYO’DA KAZAN KAYNIYOR

Geçtiğimiz hafta Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi Başkanı Hashimoto, Japonya’daki Covid-19 vakalarının artmasına rağmen iptal edilmeyeceğini tekrar dünyaya ilan etmek zorunda kaldı. Hashimoto, “Çeşitli endişeler var ancak Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi olarak oyunları iptal etmeyi düşünmüyoruz” dedi.

YÜZDE 80 OYUNLARA KARŞI

İktidardaki partiye perşembe günü bir röportajda iptalin hâlâ bir seçenek olup olmadığı soruldu. “Elbette” diye cevaplandı. Tokyo Oyunları enfeksiyonlarda bir artışa neden olursa “Olimpik oyunlara sahip olmanın bir anlamı olmayacağını” ekledi. Anketler, Japonya’da salgında oyunlara karşı çıkanların oranının yüzde 80 olduğunu gösteriyor.

‘ŞEFFAFLIK EKSİK’

British Medical Journal, yayınladığı baş yazısında Japonya ve IOC’nin Olimpik Oyunlara devam edeceğini sorguladı. Gazete, oyunların ‘güvenli ve emniyetli’ olacağını söyleyen organizatörlere baş yazısında meydan okudu ve “Kararlılık cesaret verici olsa da faydalar ve riskler konusunda şeffaflık eksikliği var ve Tokyo 2020 gibi uluslararası kitle toplanma etkinlikleri hâlâ güvenli değil” dedi. Tokyo 2020 ile ilgili haberleri satırlarımızda aktarmaya devam edeceğiz.

NOT: Okurlarımızın mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlar, huzur içinde geçirmelerini dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder