SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tohma'yı Kirleten Sızıntı Oradanmış Ama..!

0
Güncellendi - 2019-08-04 03:37:11
Tohma'yı Kirleten Sızıntı Oradanmış Ama..!
A- A+ PAYLAŞ

Tohma Çayı'nın Kuluncak bölgesinde, sızan kül- çamur nedeniyle kirlenmesi panik yaratırken, ilgili kurumların kirliliğin kaynağı ve doğal yaşama etkisiyle ilgili çalışmalar yaptığı, ilk belirlemelerde sızıntının Kangal'daki kömür alanlarındaki çukurlarda oluşan göletlerden birinden kaynaklandığının, ancak balık ölümlerine yolaçmadığının saptandığı açıklandı. Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan, Valilik aracılığıyla yaptığı açıklamada, konuyla ilgili incelemelerin sürdüğünü bildirdi. Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, Tohma'daki kirlilik nedeniyle çevredeki köylülerin perişan halde olduklarını belirterek, yetkililerin soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

KİRLİ SIZINTI KANGAL'DAKİ GÖLETTEN..

Tohma Çayı'ndaki son birkaç gündür meydana gelen kirlilik ile ilgili olarak İl Müdürü Onhan'ın yaptığı açıklama şöyle:

"30 Temmuz 2019 tarihinde Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gelen ihbarda Sivas İli, Kangal ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sarıca köyünden geçmekte olan derede balık ölümleri olduğu ve ölümlerin Kangal Termik Santrali deşarj sularından kaynaklandığı İlimiz Kuluncak ilçesine kadar ulaştığı bildirilmiştir.

Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre; Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Sivas Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri koordineli bir şekilde bahse konu olan Kangal Termik Santraline gidilmiştir.

Kangal Termik Santralinde oluşan atık suların arıtılması amacıyla işletmeye ait endüstriyel nitelikli atıksu arıtma tesisinin çalışır durumda olduğu atık su numunesi alındığı ve analizlerinin yapılması amacıyla ilgili laboratuvarlara gönderildiği ifade edilmiştir.

Kangal termik santrali çevre mühendislerinin de katılımıyla, 4_4,5 km mesafedeki Uyuzpınarı gölü mevkiinde derede denetim yapılmış, balık ölümleri görülmemiş ve derede yapılan Ph ve çözünmüş oksijen ölçümlerinde değerlerin normal olduğu görülmüştür. (Ph:7.8, Çözünmüş Oksijen:6.90, Sıcaklık:22.3 )

Ancak dere boyunca yapılan denetimde dereye yüksek bir debiye sahip sel şeklinde (çamurlu) suyun Tohma Çayına karıştığı görülmüştür. Fakat karışan suyun iddia edildiği gibi Kangal Termik Santrali ile alakasının olmadığı ve balık ölümlerinin olmadığı belirtilmiştir.

Sel şeklinde gelen suyun sebebi ve kaynağı araştırılmış ve bölgede uzun yıllardan beri Kangal Termik Santraline kömür sağlanan sahada çukur olan alanlarda; yeraltı suları, yağmur ve kar suyunun birikmesi sonucu irili ufaklı olan yaklaşık 12 adet göletin olduğu, bu doğal göletlerden birinin derin 2 noktasında sızma olduğu ve suyun buradan boşaldığının tespit edildiği bildirilmiştir. Tohma Çayına kirli bir şekilde karışan bu sudan da ayrıca yetkili laboratuvarlar tarafından numune alınarak tahlile gönderilmiştir. Doğal yollarla oluşan bu göletlerin bazılarında halihazırda balıklar yaşadığı da ifade edilmiştir.

Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işletme yetkilileri ile iletişime geçilerek tedbir almaları gerektiği bildirilmiş, Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından teferruatlı rapor hazırlanacağı ifade edilmiştir. Ayrıca kirlilik kaynağının olduğu bölgenin uydu görüntüleri Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmiş olup bülten ekinde bulunmaktadır.

Diğer taraftan Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Malatya Tarım Orman İl Müdürlüğünden personellerce ilimiz sınırları içerisindeki bölgeye gidilmiş olup, gerekli numune alınmış analiz için ilgili laboratuvara gönderilmiş olup; her iki ilden alınan numune sonuçlarına göre işlemler yürütülecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

AĞBABA “TOHMA 2 GÜNDÜR ZEHİR AKIYOR, KİMSE  MÜDEHALE ETMİYOR”

Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Tohma Çayı’ndan 2 gündür zehir aktığını, binlerce çiftçinin perişan olduğunu, yetkililerin soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

Sivas'ın Kangal ilçesinden doğup Malatya'da Karakaya Barajı'na dökülen Tohma çayından iki gündür  çamurlu su  akıyor. Kangal’da bulunan termik santralinden bırakılan atıkların 150 kilometrelik Tohma Çayı’na akıtılması nedeniyle çayda yaşayan çok sayıda balık ve canlının telef olduğu belirtiliyor. Çayın geçtiği 30’a yakın köyün camisinden  anons yapılarak sulama ihtiyacının karşılanmaması, hayvanların ve tarım arazilerinin sulanmaması yönünde uyarılar yapıldığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili Kuluncak Kaymakamı Okan Daştan ve çayın geçtiği bölgedeki mahalle muhtarları ile görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kangal’da bulunan termik santralden akıtılan atıkların yol açtığı bir çevre katliamı yaşandığını belirterek, “Köylüler perişan halde. Hayvanlarına su veremiyorlar, bahçelerini sulayamıyorlar. Tohma binlerce canlıya hayat veriyor. Doğaya hayat veriyor.Tarıma hayat veriyor. Geçmişte de  Tohma’nın üzerine yapılan HES’lerden kaynaklı yöre halkı perişan edilmişti, şimdi de termik santralden akıtıldığı belirtilen atıklar ve kül nedeniyle büyük sıkıntı yaşanıyor. İki gündür termik santralden atıkların çaya akıtılmasının önüne geçilememesi düşündürücü.Bu doğa katliamına derhal son verilmelidir.Yetkililer Sivas Kangal’daki termik santralinden Tohma’ya atık bırakılmasının önüne geçmelidir.Ayrıca doğa katliamına sebep olanlar hakkında da gerekli işlem yapılmalıdır” dedi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Tugba (4 yıl önce)
    Ayrica kuluncak alvar logarida tohmaya bagli kuluncagin lagim akintilarini oraya bagladi belediye lutfen bunuda s gecmeyelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    İzninizle ben olayı izah edeyim: Oradaki Termik santral goletlerin hemen yanında yapilmiş. Bu termik santral pisligini sizin patlayan goletlerinize depoluyor. Depo görevi gören göletlerinizin kapasitesi dolunca, taşıp fazlasını Tohma ya akitiyor. O göletlerde "temiz su " değil, termik santralinizin pisliği var kardeş.O termik santral kime ait bilmem ama inşa ve ihale edilirken pisliginin önce göletlerde birikeceģi, goletlerinize dolunca da Tohma ya deşarj olacağı ve ÇAKTIRMADAN ortadan kaldirılacağını hepiniz biliyordunuz.Bile bile ruhsat verdiniz. ÇED RAPORU Tiyatrosu oynadiniz. Bütün Türkiye de bu şekilde ÇED TİYATROSU OYNUYORSUNUZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • murteza (4 yıl önce)
    daha sonuçlar çıkmamış! bu kadar kesin konuşulmamalı? çünki söz konu olan bitki hayvan ve insan sağlığı yetkililer açıklamalarında biraz daha dikkatli olmalı
    0
    0
    Yanıtla