esss

Tofaş’ın üreteceği Aegea ihracata 10 milyon euroluk katkı sağlayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tofaş’ın üreteceği Aegea ihracata 10 milyon euroluk katkı sağlayacak
Tofaş’ın yıl sonunda üretimine başlayacağı Aegea, 2023’e kadar sektöre 10 milyon euroluk ihracat katkısı sağlayacak. 1.3 milyonun üzerinde araç üretecek olan şirket, Avrupa pazarlarına da sedan satacak.

To­faş, Ae­ge­a (Ege) Pro­je­si­’ni yıl­ so­nun­da ha­ya­ta ge­çi­ri­yor. Mar­ka­nın ye­ni kom­pakt se­da­nı, hatc­hback (HB) ve sta­ti­on wa­gon (SW) ver­si­yon­la­rıy­la bir­lik­te, Bur­sa­’da üre­ti­le­cek.

Gökhan KARA- BUGÜN GAZETESİ

1995’te Tem­pra­’y­la baş­la­dı

Türk oto­mo­tiv sa­na­yi­si­nin yeni bir dö­ne­me gir­di­ği­ni söy­le­yen CE­O Cen­giz Erol­du, 1995’e ka­dar olan ilk dö­nem­de sa­de­ce iç pa­zar odak­lı mon­taj ya­pıl­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı. 1995’te ge­liş­ti­ri­len Tem­pra ile ilk kez oto­mo­bi­l ih­ra­ca­tı­na baş­lan­dı­ğı­nı, bu­nun da sek­tör için ikin­ci dö­nem an­la­mı­na gel­di­ği­ni vur­gu­la­yan Erol­du, “Ar­tık 3’ün­cü dö­ne­me gir­dik. Av­ru­pa­lı or­tak­lar­la bir­lik­te baş­ka pa­zar­la­ra açıl­ma­ya baş­la­dık” de­di.

Av­ru­pa dı­şı­na açı­lı­yo­ruz

Türk oto­mo­tiv sa­na­yi­nin rüş­tü­nü is­pat­la­maya başladığını ifa­de eden Erol­du, Av­ru­pa dı­şı pa­zar­la­ra oto­mo­bil­le gir­me­ye baş­la­ya­cak­la­rı­nı kay­det­ti. To­fa­ş’­ın ilk gün­den bu ya­na, Fi­at dün­ya­sı için­de önem­li ye­re sa­hip se­dan mo­del­le­ri öze­lin­de de ge­li­şi­m gös­ter­di­ği­ni be­lir­ten Erol­du, şöy­le de­vam et­ti:

“131 Se­ri­si­’n­den Tem­pra­’ya, Sie­na ve Ma­re­a’­dan Al­be­a ve son ola­rak Li­ne­a’­ya uza­nan se­dan geç­mi­şi­miz­le, as­lın­da ken­di­mizi bu­gün­le­re çok­tan ha­zır­lan­mış­tık. 2009’da Ser­gi­o Marc­hi­on­ne ve Mus­ta­fa Be­y’­in yer al­dı­ğı yö­ne­tim ku­ru­lu top­lan­tı­sın­da, ye­ni bir se­dan ge­liş­tir­mek için ak­si­yo­na yö­ne­lik ka­rar al­dık. Bu ka­rar 2013’te onay­lan­dı ve Ae­ge­a Pro­je­si start al­dı.”

Kumar oynadık ve kazandık

Ara­cın ilk aşa­ma­da sa­de­ce se­dan ola­rak üre­ti­le­ce­ği­ni ifa­de eden Erol­du, “B­ra­vo mo­de­li­nin ye­ri­ne bir araç üre­ti­le­cek­ti. Biz, HB ve SW ver­si­yon­la­rın­da fır­sa­tı gör­dük. Risk ala­rak, iki ver­si­yon için de bü­yük bir ya­tı­rı­mın al­tı­na gir­dik. As­lın­da bir ne­vi ku­mar oy­na­dık ve ka­zan­dık, 1 ko­yup 3 al­dık” dedi. Bu versiyonların İtal­ya­’da üre­til­me­si­nin ma­li­ye­tinin 750 mil­yon eu­ro olduğunu belirten Eroldu, şunları söyledi: “Biz za­ten flex li­ne isim­li es­nek üre­tim hat­tı ve ye­ni plat­form için ya­tı­rım yap­tık. Fi­at da HB ve SW’­yi de bi­ze ver­di. HB ve SW’yle bir­lik­te ya­tı­rı­mı­mız 1 mil­yar do­la­rı bu­la­ca­k.”

5 büyük pazara girecek

Aegea Projesi’yle 2023’e kadar toplamda 1 milyon 280 bin araç üreteceklerine işaret eden Cengiz Eroldu, şunları söyledi: “Bunun 700 bin adedi HB ve SW, 580 biniyse sedan olacak. Bu üretimin yaklaşık 1 milyon adedini ihraç edeceğiz.

Bu da 8 senede toplam 10 milyon euroluk ihracat geliri anlamına geliyor. Fiat, yaptığımız sedan modeli çok beğendi ve aracı İtalya, İspanya, Almanya, Fransa ve İngiltere’de de tanıtma kararı aldı. İlk kez sedan bu pazarlara girecek.”

Tatilde bile çalışıyor

Tofaş’ın 1971’de 600’e yakın çalışanla hizmet verdiğini söyleyen Eroldu, o dönemde yılda 20 bin adetlik üretim kapasitesiyle Murat 124 yaptıklarını hatırlattı.

6 bin 500 çalışanı var

Bugün yılda 400 bin adetlik üretim kapasitesi, 6 bin 500’ü aşkın çalışanla, 6 model için üretim yaptıklarını belirten Eroldu, “80’den fazla ülkeye ihracat yapana, sektörde global bir oyuncu haline geldik” dedi. Fabrikanın yaz tatilinde olduğunu ifade eden Eroldu, buna rağmen yeni platform ve hat için 2 bin 400 kişinin fabrikada çalıştığını kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 8 şeyÖnceki Haber

Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 8...

MINI Clubman 6 kapılı versiyonu ile yollara çıkıyorSonraki Haber

MINI Clubman 6 kapılı versiyonu ile yoll...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!