Haber/ Didar DEMİRCİ

Hükümetin meslek odalarına ilişkin yasal mevzuatta değişikliğe gitme adımı, meslek odaları tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Hükümetin meslek odalarını yetkisizleştirme girişimi olarak görülen bu adım karşısında Türkiye genelinde meslek odaları ortak tepki gösterdi. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Zonguldak şubeleri yönetim kurulları ortak basın açıklaması yaparak meslek odalarının yasalarının değiştirilmek istenmesi karşısında TMMOB'u savunmaya devam edeceklerini kamuoyuyla paylaşırken; Gıda Mühendisleri Odası ve bağlı tüm şube ve temsilcilikleri de meslek örgütleri yasalarının değiştirilme girişimine karşılık 'Odalarına ve TMMOB'a sahip çıkmaya kararlılıkla devam edeceklerini' açıkladı.

Mücadeleye devam edeceğiz

Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, “TMMOB, kurulduğu günden bu yana özelleştirme politikalarının karşısında olduğu, kamu yararını ısrarla savunduğu ve bilimin ışığından gittiği için birçok kez iktidarların saldırısına maruz kalmıştır. Son günlerde ise barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili taslak, Cumhurbaşkanı tarafından tekrar gündeme getirilmiştir. Bu taslakla iktidar, meslek odalarını kontrol altına almayı planlamaktadır. Böylece meslek odalarının tüm üyelerinin katılımına açık, yargı gözetimi altında demokratik bir şekilde gerçekleştirilen seçim süreçlerinin antidemokratik yöntemlerle değiştirilmesini, meslek odalarının toplumsal muhalefetle bağının kesilmesini ve yetkilerinin daraltılmasını hedeflemektedir. Maden mühendisleri olarak, odalarımızın ve TMMOB’un siyasi vesayet altına alınması girişimlerine, seçim sisteminin değiştirilmesine, mesleki denetim faaliyetlerimizin, özerkliğimizin elimizden alınması planlarına ve antidemokratik uygulamalara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

Kamu kurumu niteliğinde

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve bağlı tüm şube ve temsilcilikleri de benzer şekilde tepkilerini dile getirdi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Meslek örgütleri yasalarının değiştirilme girişimine karşı Gıda Mühendisleri odalarına ve TMMOB'a sahip çıkmaya kararlılıkla devam edeceklerdir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Anayasa`nın 135. maddesine dayalı 6235 sayılı kanunu çerçevesinde kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Anayasaya göre Birliğimiz, meslektaşlarımızın ortak ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin kamusal menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumakla yetkilidir. TMMOB Kanunu, bizlere kamu ve ülke çıkarları için gerekli gördüğü bütün girişim ve faaliyetlerde bulunma sorumluluğunu vermiştir.” Açıklamada, siyasi iktidar TMMOB'un özerk yapısına saygı duymaya davet edildi.

JMO: Özerkliği ortadan kaldırır


TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO) da meslek örgütleri yasalarının değiştirilme girişimine ilişkin basın açıklaması yaptı. Kovit-19 salgın hastalığı ile mücadele edilirken, siyasal iktidarın, TMMOB, TTB (Türk Tabipler Birliği) ve TBB (Türk Barolar Birliği) gibi meslek kuruluşlarının kanununda değişiklik yapmanın peşinde olduğu belirtilen açıklamada, “Halkımızın, sosyal ve ekonomik zorluklar içinde olduğu ve gelecek kaygısı yaşadığı bugünlerde; akademik meslek odalarının yapısı ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi amaçlı girişimler kaygı vericidir. Değişiklik yapılması istenen maddeler ile; TMMOB'un özerkliğini, kamu yararına denetim yetkisini tamamen ortadan kaldırmak, işlevsiz, çalışamaz bir konuma getirilmek istenmektedir. Mühendislik ve mimarlık mesleğinin etik değerlerinin önünde bir engeldir. Ayrıca fikri ve sanatsal özgürlüğünün gelişmesini engelleyecektir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca açıklamada, “TMMOB ve bağlı Odalar; yer altı zenginliklerimizin talan edilmesine, depremler ve doğal afetler için uygun olmayan alanların yapılaşmaya açılmasına, tarım alanlarının yok edilmesine, ormanlarımızın katledilmesine, çevremizin kirletilmesine, yanlış imar uygulamalarına karşı sessiz kalamaz, kalmayacaktır” denildi.

Her icraata karşı durmakla suçlanıyor

Makine Mühendisleri Odası Denizli şubesi ve bağlı temsilciliklerde ortak bir açıklama yaparak düzenlemeye tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “TMMOB yapılan her icraata karşı durmakla suçlanmaktadır. Oysa ki TMMOB, yol, köprü, metro, havaalanı yapılmasına karşı değildir. Odamız tüm söylem ve eylemlerinde bunların halkın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda, kamu zararı olmadan, benzerlerine göre fahiş fiyatlara mal edilmeden, çevreye ve yeşil alanlara zarar verilmeden, denetime açık ve şeffaf biçimde yapılmasından yanadır. Odamızın bu yöndeki tüm eylem ve söylemleri Anayasa ile kendisine tanınan ve güvence altına alınan kamu yararına çalışan bir yapı olmasının en doğal sonucu ve görevidir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak; Anayasal güvence, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına bağlılığımız devam edecektir. Üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, bundan sonra da Anayasa ile tanınan ve güvence altına alınan hak ve özgürlüklerimize sahip çıkarak yolumuza devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

Mesleğimizi itibarsızlaştırmayın!

Öte yandan Bingöl Belediye Başkanlığı'nın, 23 Mayıs 2020 tarihinde yayınladığı ilan ile zabıta memuru kadrosuna açıktan yapacağı atama için adaylarda 'elektrik-elektronik ve inşaat mühendisi' şartları araması da, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası'ndan sert tepki gördü. İki oda ortak açıklama ile bu tür uygulamaların mesleklerini itibarsızlaştıracağına dikkat çekti.