1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TKDK Başarıyla Tamamladı
TKDK Başarıyla Tamamladı

TKDK Başarıyla Tamamladı

TKDK IPARD-1 PROGRAMINI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

A+A-

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2011 yılından beri uygulanan IPARD programının ilk aşaması 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile tamamlandı. Programın ikinci aşamasına ise 2016 yılı içerisinde başlandı. IPARD 1 kapsamında 15 proje başvuru çağrısına çıkan TKDK Kars’ta toplam 102 projeye destek verdi.

Geçen 5 yıl içerisinde yaklaşık 80 milyon TL hibe desteği veren TKDK bu sayede faydalanıcı katkısıyla birlikte Kars sınırları içerisinde yaklaşık 170 milyon TL tutarında yatırım yapılmasını sağlamış oldu.

Bu destekler ile Kars ilinde;

Tamamı Avrupa Birliği standartlarını ve ulusal standartları sağlayacak şekilde 5 adet süt işleme tesisi, 49 adet süt üretim tesisi ve 8 adet besi işletmesi kuruldu. Ayrıca 25 adet arıcılık ve kırsal turizm yatırımları kapsamında 16 adet konaklama tesisinin kurulumuna destek verildi.

Diğer taraftan, 40 yaş altı girişimcilere ve kadınlara uyguladığımız pozitif ayrımcılık ile toplam 42 genç yatırımcı ve 10 kadın girişimci IPARD 1 kapsamında desteklendi.

Tüm projeler için toplam 11 bine yakın makine ekipmana destek verildi.

İl Koordinatörü Berkay Çelik, yaptığı açıklamada “Üretimde başarının sürdürülebilir olması için rekabet gücümüzün ve markalarımızın olması gerekiyor. Tüm imkanlarımızı kullanarak rekabet gücümüzü artırmak ve üretimi kaliteli bir hale getirmek hepimizin ortak hedefidir.” dedi. Ayrıca TKDK Kars İl Koordinatörlüğü’nün 2009 yılında faaliyete başladığını, 2010 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından akredite edildiğini, ilk projelerini 2011 yılında aldığını ve 2012 yılından itibaren fon ödemelerine başladığı belirtti. Çelik, halihazırda boş duran az sayıdaki işletme içi son uyarıların yapıldığını söyledi ve yatırımını aktif hale getirmeyen işletme sahiplerini sözleşme feshi ve geri alım gibi yaptırımlara maruz kalmamaları için uyardı.

Ardından tüm yatırımcıları IPARD fonlarından faydalanmaya davet ederek IPARD-2’de hibe desteklerinin süreceğini söyledi ve programın Kars’a hayırlı olmasını diledi.

tkdk-2.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.