Tire Sivil Toplum Platformu, uzun süredir yapım çalışmaları devam eden ve geçtiğimiz günlerde 2 can daha alan Belevi yolu için bir araya geldi. Basın açıklamasına Tire’deki STK Temsilcileri ile Siyasi Parti İlçe Başkanları katıldı. Kesikbaş Mevkii’nde bir araya gelen platform üyeleri burada basın açıklaması yaptı. Açıklama metnini Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı okudu. İşte Tire Sivil Toplum Platformu’nun yaptığı o açıklama;

“Değerli basın mensupları

Kıymetli Tireliler

Bilindiği gibi, uzun yıllardır ilçemizin en büyük ihtiyacı, en büyük sorunu ve en önemli gündemi olan Tire Belevi yolu, canımızdan can almaya, ümit ve yaşama sevincimizi yok etmeye devam ediyor. Bu güne kadar onlarca ocağa ve bizlerin yüreğine ateş düşüren bu yoldaki ölümlü trafik kazalarına iki gün önce bir yenisi daha eklendi. Orman yangınına müdahale etmeye giden 2 orman işletme sefliği personelimiz,  yaşadığı elim kaza sonucunda şehit oldular. 2 de ağır yaralı personelimizin tedavisi halen sürüyor. Öncelikle bu elim kazada ve önceki yıllarda bu yolda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Tire sivil toplum platformu olarak bu gün burada sadece rasgele eleştiri yapmak, çeşitli mazeretlerle yaşanan acılara ortak olduğumuzu  söylemek ya da ah vah etmek amacıyla değil, ilçemizin bu en önemli sorunu için birlik ve beraberlik mesajı vermek, çözüm önerilerimizi dile getirmek amacıyla bir araya geldik.

Bu ölüm yolunda kaybettiğimiz canların acısı hala içimizi yakıyorken, bir kez daha bu yolun bir an önce bitirilmesini istediğimizi ifade ediyor, yüreğimiz ağzımızda yaşamaktan bıktığımızı hatırlatmak istiyoruz. Bu güne kadar bu yolun bitmesi adına kim hangi gayreti gösterdiyse teşekkür ediyoruz ve yine bu güne kadar hangi hatalar ve yanlışlar yapıldıysa şu andan itibaren hepsini geride bırakmak  istiyoruz.

•             Hepimiz biliyoruz ki, 21 km’lik Tire Belevi yolunun ihalesi 2016 yılında tamamlanarak ödeneği çıkarıldı.

•             2017 yılının Nisan ayında da yapılan törenle yol yapım çalışmaları başlatıldı.

•             Belevi üzerindeki 0-2 km’lik kısımda küçük parsellerden oluşan kamulaştırma çalışmalarının zaman alacağı düşünülerek, bu kısım atlanarak geri kalan bölümün inşaatına devam edildi.

•             Kamulaştırma çalışmalarının 7’şer km’lik etaplar halinde gerçekleştirileceği açıklandı.

•             Bu arada ihaleyi alan firma ile katılımcı diğer firma arasında yürütmeyi durdurma mahkemesi nedeniyle yol inşaatı 3-4 ay duraksamak durumunda kaldı.

•             Mahkemenin tamamlanmasının ardından yüklenici firma değişerek yol inşaatına yeniden başlandığı duyuruldu

•             Beleviden Büyükkale köyüne kadar olan İlk 7 km’lik bölümde 1 km’lik bir kamulaştırma sorunu hariç tüm kamulaştırma işlemleri yapıldı ve yol inşaatı tamamlandı. 

•             Büyükkale’den Alaylı  köyüne kadar olan İkinci etap 7 km’lik bölümde ise kamulaştırma çalışmaları tamamlanan 1 km’lik  bölümde yol inşaatı tamamlanmış durumda. Böylece 8 km’lik yol inşaatı bitmesine rağmen bu etapta, yaklaşık 10-15 hissedara ait 7 parselin temsil ettiği 5 km’lik alanda ise kamulaştırma sorunu halen çözülebilmiş değil.

•             Son etap olan Alaylı Çayırlı köyleri arasındaki alanda ise kamulaştırma çalışmalarının henüz başlatılmadığını göz önüne alırsak, bahsi geçen 5 km’lik sorunlu alan yüzünden 1 km sonra yol inşaatının yeniden süreli olarak aksama sorunuyla karşı karşıya kalacağını tahmin ediyoruz.

•             Edindiğimiz bilgilere göre bahsetmiş olduğumuz kamulaştırma sorunları dışında Belevi yolunun hali hazırda ödenek ya da yüklenici firmadan kaynaklanan herhangi gibi bir sorunu bulunmamaktadır.

•             Öte yandan 2016 yılından bu yana pek çok bürokrat, idareci, yönetici, siyasetçi, sivil toplum temsilcisi Belevi yoluyla yakından ilgilenmiş bazen eleştirel bazen de umut verici demeçler vererek konuyu gündemde tutmuştu. Halkımızın sosyal medyada en çok ilgilendiği konulardan biri olan bu yol inşaatı, yerel ve ulusal basında da geniş yer bulmuş yüzlerce habere konu olmuştu.    

Anlaşılan o ki, tüm bunlar Tire Belevi yolunun bitmesine yetmemiş, sorunların halledilmesinde yetersiz kalmıştır.2017 yılındaki temel atma töreninde birbuçuk yıl gibi bir sürede biteceği ifade edilen yol, aradan 3 yıl geçmesine rağmen bitirilememiş durumdadır. Belevi Tire yolunun önünde halen kamulaştırma ile ilgili ciddi sorunlar bulunmaktadır. Üzülerek ifade etmek durumundayız ki, şu an itibariyle kamulaştırma konusunda maddi nedenlerden dolayı sözleşmeye imza atmaya yanaşmayan, ayak direyen, çeşitli imkan ve seçenekleri görmezlikten gelen güzergah üzerindeki bazı arazi sahipleri bu sorunun yaşamasında en büyük pay sahibidir.   

İşte bu nedenlerden dolayı, bu günden itibaren Tireliler olarak farklı çözüm arayışlarına girmek, denenmemişi denemek, tüm kurum ve kuruluşlarımız, siyasi partilerimiz, STK temsilcilerimiz ve halkımızla birlikte el ele bu taşın altına elimizi değil gerekirse gövdemizi koymak zorundayız. Bunu sağlayamadığımız takdirde bu güne kadar kaybettiğimiz ve Allah korusun bundan sonra yaşanacak can kayıplarından başta siyasi parti temsilcilerimiz ve  idarecilerimiz  olmak üzere tüm halkımız az ya da çok sorumlu olacaktır. Şunu asla unutmamalıyız ki, hiç birimiz bu sorunun sorumluluklarından muaf değiliz. Her birimiz çözümün bir parçası olmadığımız müddetçe, sorunun bir parçası olmaya devam edeceğiz.

Tire Sivil Toplum Platformu olarak bizim önerimiz

1-            Öncelikle sayın kaymakamımız önderliğinde  Tire Belediye başkanı ve Siyasi Parti Temsilcilerimizden oluşan bir Tire Belevi Yolu Çalışma Heyeti oluşturulmalıdır. Gerekirse bu heyete STK temsilcilerimiz de dahil edilmelidir.

2-            Oluşturulacak olan heyet bir an önce bir araya gelerek siyaset üstü bir anlayışla kamulaştırma sorunlarını tespit etmeli gerekli girişimler bu heyetin ortak imzasıyla yapılmalıdır. 

3-            Kamulaştırma konusunda ikna olmayan vatandaşlarımızın listesi tek tek tespit edilerek, heyetin davetiyle çeşitli toplantılar ve görüşmeler yoluyla, yol çalışmalarının aralıksız sürmesi için ikna edilmesi sağlanmalıdır.

4-            Güzergah üzerinde arazisi bulunan halkımızın yasal hakları ve sorumlulukları belirlenmeli , birbirinden çelişkili kaynaklara muhtaç etmeden, aydınlatıcı bir şekilde kendilerine izah edilmelidir.

Sonuç olarak Tire Sivil Toplum Platformu olarak bizler, ödenek ve üstlenici firma sorununun olmadığı bu gün itibariyle, geçmişte ne yaşandıysa, ne olduysa olsun, bundan sonraki süreçte kamulaştırma sorununu yaratan kim olursa olsun, alanda çalışarak bu sorunla ilgili çözüm üretmeyen siyasetçilerimizin sorumluluğunun ve vebalinin bir kat daha arttığını siz basın mensuplarının önünde ilan etmek istiyoruz.

Yaşadığımız ve yaşanması muhtemel can kayıplarını göz önünde bulundurarak, bundan böyle tüm idareci ve siyasetçilerimizi  gayrimenkul ve maddiyat muhasebesi yapmadan, vicdan muhasebesi yapmaya davet ediyoruz.Bu çağrımıza itibar etmeyen hangi gayrimenkul sahibi,  hangi siyasi parti temsilcisi, hangi kurum yetkilisi olursa olsun, bu günden itibaren bizlerin nezdinde sorumlu olacak ve halkımızın bu isimleri  bilmesi için gerekli çalışmaları yapacağımızı açıklıkla ifade ediyoruz.

Unutmamalıdır ki, Tireliler, Belevi yolu inşaatında umut değil, artık kesin tarih beklemektedir.

Bizi dinlediği ve buraya kadar gelerek zaman ayırdığı için tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz”

Editör: Haber Merkezi