Times: Güvenli bölge anlaşmazlık çıkaracak

The Times: Trump'ın 'güvenli bölge' dediği, Erdoğan'ın ise "tampon bölge" diye tanımladığı fikrin tam olarak neye benzeyeceği bir anlaşmazlık noktası olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi The Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki 'güvenli bölge' görüşmelerini değerlendirdi. Gazete bu gelişmenin Suriye savaşında yeni bir belirsizlik yarattığı görüşünü paylaşırken, "Trump'ın 'güvenli bölge' dediği, Erdoğan'ın ise "tampon bölge" diye tanımladığı fikrin tam olarak neye benzeyeceği bir anlaşmazlık noktası olabilir" diye yazdı.

Times, Trump'ın Türkiye'ye karşı hakaretlerinin olağandışı olduğunu belirtip şöyle devam etti: "Twitter'da rahatsız edici açıklamalar yapmak gibi bir karakteristik davranışı olan Trump, pazar günü Amerikan güçleri Suriye'den çekilince Kürt güçlerine saldırırsa, 'Türkiye'yi ekonomik yıkıma uğratma' tehdidinde bulundu. Türkiye ABD'nin düşmanı değil, önemli bir NATO müttefiki. Trump'ın NATO'nun faydasını sürekli sorgulaması ve kolektif güvenliğe bağlılık düzeyine bakıldığında, Avrupalı siyasetçiler, anlaşılır bir şekilde tetikte.

Trump kararlarını, potansiyel bir kaosa yol açabilecek bir dürtüyle alıyormuş gibi görünüyor. Türkiye, Amerikan birlikleri çekildiğinde sınırını güven altına almak için 20 millik (32 kilometre) bir 'tampon' bölge oluşturacağını, böylece de pratikte topraklarını Suriye'ye doğru genişleteceğini açıkladı. Bu durumda söylenebilecek en iyi şey Trump'ın tez canlılığının, Amerika'nın müttefikleri üzerinde ayıltıcı bir etkisi olabileceği."

'KÜRTLER İÇİN TAAHHÜT ALMALI'

Times'a göre, "Washington'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu topraklara el koyma hamlesini IŞİD'e karşı çok etkin bir şekilde savaşan Kürt milisleri ezmek izin kullanmayacağına dair bağlayıcı bir taahhüt alması zorunlu."

"Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin bir derece özerkliğe sahip olmasının, ülkenin yeniden IŞİD'in eline düşmesini önlemekte en iyi umut olduğunu" savunan gazete, "Trump müttefiklerinin şaşkınlığına rağmen, asker çekmekte kararlıysa, Kürtlerin etkin bir güç olarak kalmasını sağlamak da görevi" diyor.

Times, "Türkiye'nin Kürt milisleri bir terör örgütü olarak gördüğünü ve Kürt güçleriyle kanlı bir mücadele yaşanırsa, bundan en çok Esad yönetiminin ve koruyucuları Rusya ve İran'ın çıkar sağlayacağını" kaydediyor.

Suriye Demokratik Güçleri'nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi'nin başkanı Riad Drar ise gazeteye yaptığı açıklamada, Trump'ın Türkiye'nin devriye gezeceği bir bölgeden çok, "tarafsız bölgeye" işaret ettiğine inandığını söylüyor. Drar, "Trump'ın tweetinde kastedilen bölge, Kürtlerin korunduğu ve saldırılmayacağı bir bölge. Militanlar bölgeden gidebilir ama Türkler, yabancı savaşçılar ve radikaller giremez" diyor. (BBC Türkçe)