Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Orman İşletme Genel Müdürlüğünün ortaklaşa yaptığı çalışma ile Erzincan ilk kez ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Arama’ çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda katılımcılar Erzincan’ın tıbbi ve aromatik bitki türleri ve yürütülebilecek çalışmalar hakkında bilgiler sundular.
            Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mavi Salonda gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Arama konulu çalıştaya Vali Vekili Dede Musa Baştürk, Belediye Başkan Vekili Halit Mutlu, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Orman Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İpek, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sarak, üniversite bölüm başkanları ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, çalıştay ile ilgili Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel bilgiler sundu. Tıbbi ve aromatik bitkilerin hastalıkların önlenmesi, sağlığın sürdürülmesi ve hastalıkların iyileştirilmesi için ilaç olarak geleneksel ve modern tıpta kullanıldığını hatırlatan Dekan Prof. Dr. Gümüşel, “Bu bitkilerden besin takviyeleri, bitkisel çay ve tat gibi ürünlerden de faydalanmaktadır. Bu bitkiler vücut bakım ürünleri olarak kozmetik alanı yanı sıra, sanayi alanında farklı kollarında geniş bir kullanım alanı olarak kullanılmaktadır.” dedi.
BİNLERCE ÇEŞİT VAR
Prof. Dr. Bülent Gümüşel, aromatik ve tıbbi bitki türleri açısından dünyanın zengin bir coğrafya ya sahip olduğunu belirterek, Dünyada yaklaşık 425 bin bitkinin olduğunu, bunlardan 50 ile 70 bin oranının tıbbi bitki olduğunu söyledi.
Gümüşel konuşmasının devamında, “Bugün dünyada kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin sayısı dünya sağlık örgütüne göre 20 bin civarındadır. Ülkemizde ise 9 bin 200 adet bitki türü bulunmakta, bunların 3 bininin endemik olduğu, bunlardan 470 ise Doğu Anadolu da olup endemik olduğu bilinmektedir. Yine bu bitkilerin bin 700 tanesinin tıbbi özellik gösterdiği, 500 tanesinin tıbbi ve aromatik özelliği olduğu kaynaklardan bilinmektedir. Türkiye Avrupa kıtasında bulunan bitki türlerinin yüzde 75’ini barındırmakta olup ve bununda yaklaşık 3/1 oranı da endemiktir.” şeklinde konuştu.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İpek çalıştayda yaptığı konuşmada, “Ülkemizin ikinci sıradaki en büyük cari açığı tıbbi cihaz ve ilaç teknolojisidir. Acilen dışa bağımlılığımızın azaltılması gerekmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Orman Genel Müdürlüğü olarak amacımız; bu konuyu devamlı gündemde tutarak bilinç oluşturmak ve ülkemizin de bu konuda mesafe almasını sağlamaktır. Her yıl yüzbinlerce tıbbi ve aromatik bitkilerin kayıp servete dönüştüğünü söyleyebiliriz. Üretimi konu edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ise yaklaşık yüzde 90’nının ham madde olarak dışarıya ihraç edildiğinin ve bu ham madde olarak gönderdiğimiz bitkilerin ise katkılarına yüksek ürünlere çevrilerek yüksek fiyatlar ile ülkemize girdiğini ifade edebiliriz. Ülkemizin birçok farklı ekosistemlerine sahip olduğunu bitki çeşitliliği bakımından zengin olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu zenginliklerden neden yeterince faydalanamıyoruz. Bunları sorgulamamız gerekmektedir. İşte bu duruma son vermek gayesiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin endüstriyel ürünlerin üretilmesi için çalışacağız.” açıklamasında bulundu.
ÜNİVERSİTELER ARASI KALİTE YAKALANMALIDIR
Bu tarz çalıştayların Üniversitelerin kendi kalitelerini ortaya koymaları için önemli çalışmalar olduğunu anımsatan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, “Yüksek öğretimimizde ki birinci amaç; yüksek öğrenime çağına gelmiş gençleri yüksek öğrenimde buluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda yüze yakın üniversite kuruldu. Geçen yıllarda bu üniversiteler ciddi mesafeler kaydetmiştir. İkinci hedef ise kaliteyi yakalamaktır. Üniversiteler bir alanda uzmanlaşmalıdır. Ülkelerin gelişmesi için üniversitenin gelişmesi gerekir.” dedi.
            Vali Vekili Dede Musa Baştürk, çalış tayda yaptığı konuşmasında, “Ülkemizde bulunan bitkilerin neredeyse yarıya yakını endemiktir. İstatistiklere göre de tıbbi ve aromatik bitkilerde dünyada oluşan pazarın binde 6’sı kadar üretim yapmakta olup, buda kapasitemizin çok altındadır. Bütün bunlar belki ekonomik açıdan konuyu izah etmekte faydalı. Bu potansiyelinde insanlığın hizmetine sunulmasıdır. Birbirimizin yararına işler ortaya koymak gerekir.” ifadelerine yer verdi.
Çalıştayda daha sonra Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Arslan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğreti Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Orman Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İpek ve Orman İşletme İl Müdürlüğü personeli Tekin Işık katılımcılara kendi alanlarındaki konular hakkında bilgi sundular.
            Çalıştayın ikinci oturumunda katılımcılara gerçekleştirilen ikinci oturum da ‘Erzincan Doğal Florasının Tıbbi ve Aromatik Bitki Potansiyeli’ anlatıldı. Erzincan’daki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler için bilimsel çalışma imkanlarının değerlendirilmesi konulu sunumu Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Köksal, Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Renad Mammadov gerçekleştirdi.
            Çalıştayın son oturumunda Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel ve Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdet Gül, ‘Erzincan’daki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İçin Yol Haritasının Belirlenmesi’ konusunda sunum yaptılar.