Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir’deydik... Başbakan Binali Yıldırım ile CNN Türk yayınımız vardı...

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Seçim Özel’in konuğu olan Başbakan Binali Yıldırım’a Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı ile birlikte sorular sorduk...

Kendisini İDO Genel Müdürlüğü’nden beri tanıdığımız Yıldırım, meydanlardaki seçim heyecanını gördüğünü, milletin pazar gününü iple çektiğini söyleyerek, herkesin “24 Haziran gelsin, bu işi bitirelim” dediğini belirtti.

Haberin Devamı

Ve haklı gerekçeleri de sıralayan Binali Yıldırım, “Üniversite öğrencilerimizin sınavları var. Bir an önce şu iş aradan çıksın diye milletin bir beklentisi var. Meydanların sesi inşallah bu pazar günü seçimde bitecek diye düşünüyorum. Meydandan aldığım coşku, heyecan bu işin hallolacağı yönünde” dedi.

***

Kandil operasyonuna, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin bölgede terörist bulunmadığı yönündeki açıklamalarına ilişkin sorularımız üzerine Yıldırım, “Muharrem İnce nereden biliyor, orayla irtibatı mı var? Orada teröristin yok olduğundan nasıl bu kadar emin olabiliyor? Kandil terörle mücadele açısından bizim için stratejik bir noktadır” diye konuşarak gelinen noktanın vahim olduğunu söyledi.

Yıldırım, Kandil bölgesinin İran ile Irak arasında yer aldığını, büyük kısmının Irak tarafında bulunduğunu ve hava harekâtlarının da bu bölgeye düzenlendiğini çünkü alanın karargâh olarak kullanıldığını anlattı.

***

Sıkıştırılan teröristlerin İran tarafına da Irak tarafına da kaçtığını kaydeden Yıldırım, bölgenin coğrafi olarak zor bölge olduğunu, hava saldırılarıyla kolay kolay derinliklerine girme imkânı bulunmadığını belirterek, şunları açıkladı:

“Türkiye, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekâtlarında yapıldığı gibi uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanıyor... Bölgemize, ülkemize sızmaya çalışan ağır silahlarla donatılmış teröristleri mahallinde etkisiz hale getirmek için uzun süreden beri bir operasyon planı vardı. Bu plan mart ayı itibarıyla yürürlüğe girdi. Bazıları bunu seçimle ilişkilendiriyor, çok gayri ciddi bir yaklaşım. Türkiye’nin terörle mücadelesinin seçime indirgenmesini fevkalade ayıp sayarım ve ülkenin beka meselesi olan terörü hafife almak gibi bir yaklaşım olarak görürüm.”

Haberin Devamı

Ve Başbakan Yıldırım devamında şunları anlattı:

“Kandil operasyonu adım adım ilerliyor. Orası kuş uçuşu aşağı yukarı 90 kilometre, karayoluyla biraz daha uzun, 110 kilometre filan. Şu anda zannediyorum bölgede 40 kilometre derinliğe kadar, 400 kilometrekarelik bir alan güvenlik güçlerimizin kontrolüne geçmiş durumda. Temizlik yapa yapa, sahayı yumuşatarak daha derinliğe doğru güvenlik unsurlarımız, özel kuvvetlerimiz, Silahlı Kuvvetler’in profesyonel askerleri bu şekilde bölgede faaliyetlerini sürdürüyorlar.”

***

Kısacası, ülkenin son Başbakanı Binali Yıldırım siyasetin terörle ilişkisinin sıfır noktasında olmasına vurgu yapıyordu.

Kırk yıldan beri terörden çekmiş bir ülke ve bir millet olarak bu çizgiyi ayırt edemeyenlere diyoruz ki herkes bir daha düşünmeli...

Terörün izinde giden bir siyaset kendisine Ankara’da oturacak koltuk bulmamalı, bulamamalı...