Erdoğan, Tusk ve Juncker ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü. Görüşmede terörle mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği ve mülteci meselesi konuşuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı görüşmenin yapılacağı AB Konseyi binasına girişinde Konsey Başkanı Tusk karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tusk, toplantının gerçekleştirileceği salona kadar beraber yürüdü.

Salon önünde ise Erdoğan'ı AB Komisyonu Başkanı Juncker karşıladı. Daha sonra Erdoğan, Tusk ve Juncker, el sıkışarak gazetecilere görüntü verdikten sonra görüşmeye geçti.

Basına kapalı gerçekleştirilen ve yaklaşık bir saat süren görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum ile ileriye dönük atılabilecek adımların ele alındı.

Terörle mücadele vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Juncker ile yaptığı görüşmede Türkiye ile AB arasında Mart 2016'da imzalanan mülteci anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine işaret edilen görüşmede, terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin gerekliliğine değinildi. Olumlu bir atmosferde gerçekleştiği belirtilen görüşmede Kıbrıs meselesi de konuşuldu. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının önemli üzerinde duruldu.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "İşbirliği yapmamız gerektiği konusunu konuştuk. Erdoğan ile konuşmamızın merkezine insan hakları ihlallerini koydum." ifadelerini kullandı.Erdoğan, Tusk ve Junker'le görüşmesinin ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB liderlerinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya gelecek.

Macron'la görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel'deki görüşmeleri çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Erdoğan'ın, Wiltcher's Steigenberger Otel'de Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmesi 45 dakika sürdü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı Erdoğan ile Macron'un görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca, Erdoğan-Macron görüşmesinde Suriye, Irak ve diğer bölgesel konuların ele alındığı, PKK ve DAEŞ dahil terörün her türüyle ortak mücadelenin önemine işaret edildiği belirtildi.

Fransa ile ticaret hacminin yıllık 20 milyar euro çıkarılması da kararlaştırıldı.
Erdoğan ve Macron'un Türkiye-AB ilişkilerine yeniden ivme kazandırılması gerektiğine dikkati çektikleri vurgulandı.

AA-Reuters