Haberler
BBC

Terence English: Beş yıl içinde domuzdan insana kalp nakli gerçekleştirilebilecek

Güncelleme:

İngiltere'de 40 yıl önce ilk başarılı kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren cerrah Terence English, bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek domuzlardan insanlara böbrek naklinin başarılı olması durumunda beş yıl içerisinde kalp naklinin de yapılabileceğini dile getirdi.

İngiltere'de 40 yıl önce ilk başarılı kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren cerrah olan Terence English, beş yıl içinde domuzlardan insanlara kalp nakli yapılabileceğini söyledi.

87 yaşındaki English, İngiltere'de yayımlanan Sunday Telegraph gazetesine verdiği demecinde daha önce ekibinde olan doktorların bu yıl içinde bir hastaya domuzdan böbrek nakli yapmayı deneyeceğini belirterek, "Ksenotransplantasyon (bir başka canlı türünden insana yapılan organ nakli) başarılı olursa, beş yıla kadar kalp nakli de yapılabilir. Böbrekte başarılırsa, kalpte de olur. Bu her şeyi değiştirir" dedi.

Domuz kalbinin anatomisi ve fizyolojisi insanlarınkine çok yakın. Yeni tedavilerin geliştirilmesinde domuz kalpleri model olarak kullanılıyor.

KALP KRİZİNİN HASARLARINI TAMİR EDEN GEN TEDAVİSİ

Mayıs'ta domuzlar üzerinde denenen genetik bir kalp krizi tedavisinin olumlu sonuç vermesi kalp nakli için de umutları artırmıştı. Farklı ülkelerden uzmanların katıldığı denemede kriz sonucu hasar gören bir kalbe microRNA-199 adlı bir genetik malzeme enjekte edilmiş ve hücreler bir ay içinde yeniden canlanıp eski haline dönmüştü.

Ancak uzmanlar, bu yöntemin insanlar üzerinde de denenebilmesi için aşılması gereken önemli sorunlar olduğunu söylüyor. Zira, tedavinin denendiği domuzların çoğu, microRNA-199'un kontrol edilemeyen bir şekilde etki göstermeye devam etmesi sonucu ölmüştü.

Kalp krizi olarak da bilinen miyokard enfarktüsü, atardamarlardan birinin aniden tıkanması sonucu ortaya çıkıyor. Enfarktüs geçirenlerin genellikle kalplerinde kalıcı yapısal hasar oluşuyor.

BBC

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500

Yorumlar (21)

KARA:

Demek ki neymiş islam alemi için yasaklanan günah olan DOMUZ en önemli iki organın KALP ve BÖBREK naklinin yapılacağı tek hayvan yemeyenler böyle bir nakil olursa ne yaparlar acaba yaşamı DOMUZ a bağlı ise . . . . ZAMAN EN GÜZEL İLAÇ bekleyip göreceğiz. . . . .

7
8
yanıtYanıtla
Gül:

Sana kismet olur insallah hinzir

yanıt0
yanıt1
EL_CEVAP:

Domuzun etini yemek haram. Allahın boş yere bir canlıyı yaratmadığını tüm müslümanlar bilir zaten. Tıpkı alkolun içilmesinin haram fakat tıpta dezenfektan olarak kullanıldıgı gibi

yanıt3
yanıt0
.me:

Biz 17 yıldır koyundan insana beyin nakli yapıyoruz avrupa cok geri bizi kıskanıyorlar

12
1
yanıtYanıtla
ANADOLU:

Helal Sana Ben Böyle Dolaylı Yoldan Laf Sokan Görmedim

yanıt1
yanıt1
Turan:

Kalsın ölüm daha güzel domuz kalbi taşımaktan

7
6
yanıtYanıtla
Dadaş:

Ölmek ondan iyidir

4
8
yanıtYanıtla
KARDAŞ:

Öl abi o zaman

yanıt3
yanıt0
Demek ki:

Islam o hayvanların yenmesini yasaklarken nesli tükenmesin diye yasaklamış cunku domuz etinin tadı guzelmiş

3
8
yanıtYanıtla
Bünyamin:

Ne saçma bir bilgidir bu , Domuzlar en hızlı ve en zayıf sindirim sistemine sahiptir. Sindirimleri 4 saat sürüyor. Bu iyi ve sağlıklı bir süre değildir. SİNDİRİM SİSTEMİ ÇOK HIZLI VE ÇOK ZAYIF OLDUĞUNDAN, YEDİĞİ ŞEYLERDEKİ TOKSİNLERİ TAMAMEN TEMİZLEYEMEZLER VE DOMUZ KENDİ HÜCRELERİNDE DEPOLAR. Bu şu anlama geliyor, domuz pislikleri, çöpleri ve diğer hastalıklı canlıları yiyiyor ve etini yiyenler için, 4 saat sonra kasapta parçalara ayrılıyor ve yemeye hazır hale geliyor. NE KADAR BÜYÜK BİR TEHLİ

yanıt0
yanıt0
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title