TEPE  TAKLAK

Bir zamanlar TV'lerde, ünlü aktör, müteveffa, Robin Williams'ın oynadığı, "Mork ve Mindy" diye bir komedi dizisi vardı. Bu dizide Williams, uzaydan, başka bir gezegenden gelen ""Mork" adında "insansı" bir yaratığı canlandırıyordu. Anımsadığım kadarı ile, pek çok davranışı dünya insanlarına zıt düşüyordu. Örneğin, yatarak değil, tepe üstü dikilerek uyuyordu.Garibimize gidiyordu tabii.

Halbuki bizim ülkemizde de çok benzer bir hayat yaşanıyor.

Örneğin, en başımızdaki yönetici, yasaların zorunlu kıldığı,"bir yüksek okulu bitirmiş olmak"  koşulunu bir türlü kanıtlayamıyor. Ortada diploma yok. Üniversite arkadaşları yok, Hâttâ bitirdiğini söylediği okul bile ortada yok. Yönetici Reisimiz "tepe taklak" duruyor.

Elektriğe, gaza, suya, sabuna, ete, sebzeye her ay, her gün zam geliyor; Yöneticilerimiz "enflasyon düşüyor", yani paramız değer kazanıyor diyor. İşsizlik, yoksulluk almış başını gidiyor; Bakanlarımız, "ülkemiz zenginleşiyor", "ekonomimiz uçuyor" diye bize müjde veriyor. Ekonomik hayatımız "tepe taklak" gidiyor.

Dünya ülkeleri, halklarına sağlık hizmeti götürmek için, Türkiye'nin icadı "sosyalleştirilmiş sağlık hizmetleri" modelini örnek alıyor; hizmeti insanının yakınında ve parasız vermek için çalışıyor; bizim yöneticilerimiz merkezdeki sağlık kuruluşlarını kapatıp, dağ başlarına binlerce yataklık hastaneler açıyor. İşletenlere "hasta garantisi" ile bizim kesemizden para aktarıyor. Tıp Fakültelerine bu çağda, "hacamat", "sülük vurma" kürsüleri açıyor. Sağlığımız "tepe taklak" gidiyor.

Tepe taklak gidenler hep kötü şeyler olmayacak ya, diyalektik işliyor, bazı iyi şeyler de oluyor. 

Geçen hafta yazdım, Halkı Cumhuriyetin "onur günlerinden". bayramlarından soğutmak, büyük önderini unutturmak için yönetim elinden geleni yapıyor: Vatandaş. bayrağını eline alıyor, bebesini boynuna sarıyor, Anıtkabire koşuyor, sokağa çıkıp "zeybek" oynuyor. Cumhuriyet düşmanlığı "tepe taklak" oluyor.

"Dindar ve kindar" nesiller yetiştirmek için, adım başı "imam-hatip" okulları açılıyor. Bu okullar öğrenci bulamıyor. Gidenler de dinden soğuyup "deist" oluyor.  Kötü niyet "tepe taklak" oluyor.

Her köşeye bir cami yapılıyor. Namaza giden insan sayısı azalıyor. Çamlıca tepesine milyonlarca lira harcanarak binlerce kişilik cami yapılıyor. Cuma namazı bile iki sıra cemaatle kılınıyor. Zorlama. devlet baskısı "tepe taklak" oluyor.

Her ülkede iktidarlar desteklerini artırmak için, barışı getirmek, refahı çoğaltmak için uğraşırlar; bizimkiler destek aramak için savaş çıkarıyorlar. Şehit cenazelerinde yandaşlık arıyorlar. Ailelerinden özür dileyecek yerde, "ne mutlu size, gözünüz aydın, çocuğunuz şehit oldu" diyorlar. Utanmıyorlar; insanlık "tepe  taklak" oluyor.

Robin Williams'ın Mork'u bu haliyle Türkiyeyi hiç yadırgamıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar