1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

TEOG kaldırıldı

19 Eylül 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "TEOG sınavının kaldırılması lazım" açıklamasından 4 gün sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG sınavının yapılmayacağını duyurdu.

https://p.dw.com/p/2kFsK
Türkei Schule Schüler Unterricht Klassenzimmer
Fotoğraf: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

Dört yıl önce hayata geçirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı kaldırıldı. Bu yıl kasım ayında ilk, nisan ayında ikinci TEOG sınavının yapılması öngörülüyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen cuma günü canlı yayında TEOG sınavıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

"Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı" ifadelerini kullanan Erdoğan, TEOG'la ilgili süreç konusunda da, "Kaldırılacak hemen, kaldırdık, bitti. Bunun kararını verecek olan hükümettir. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bunu Bakanıma, Başbakanıma bir kere söylerim olur biter" demişti.

Türkei Recep Tayyip Erdogan spricht mit Schülerin Basak Tahan beim Tag des Kindes und der Nationalen Souveränität Ankara
Arşiv: Cumhurbaşkanı Erdoğan makamında çocukları kabul ederken /23 Nisan 2016Fotoğraf: picture-alliance/AA/K. Ozer

TEOG ile ilgili tartışmalara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liselerin kendi sınavını yapması alternetifinin ardından MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, "Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyuyla paylaşılacak” demişti.

Çok sayıda öğrenciyi ilgilendiren TEOG sınavının kaldırılmasının ardından yerine geitirilecek alternatifin ne olacağı konusu henüz netlik kazanmış değil.

TEOG nedir?

2013/2014 öğretim yılında uygulamaya konan TEOG sisteminde altı, yedi ve sekizinci sınıf öğrencileri girilen merkezi sınavlardan aldıklara puanlara eklenen yıl sonu başarı puanlarının ortalamasıyla liselere yerleştiriliyor.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/dha, MK/BÖ