19 Eylül 2017 07:35

TEOG sınavı kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanı TEOG'un kaldırıldığını açıkladı. Eğitim Sen Genel Başkanı 'Eğitim sistemindeki belirsizlik ve plansızlık devam ediyor' dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘TEOG kalkacak’ dedi, harekete geçen MEB, TEOG’un kaldırıldığını açıkladı ama yerine hangi sistemin geleceğini açıklamadı. Şimdi eğitimin önünde koca bir belirsizlik var.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘TEOG kaldırılmalı’ sözlerinin ardından harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sınavının yapılmayacağını duyurdu.  Açıklama yapan Bakan İsmet Yılmaz, “Kimse mağdur edilmeyecek. Yöntemle ilgili çalışmalarımız sürüyor” derken,  yeni sistemle ilgili çalışmaların bir mutabakat sağlandıktan sonra kamuoyuna açıklama yapılacağı belirtti. 

Yılmaz “Çocuklar büyüyor, büyüdüğünün farkına varmıyor. Etüt merkezleri arttı TEOG’dan dolayı. Çocukların yarış atına dönmesini hangi anne baba ister. Bize güvenin. Hiçbir kimsenin kaygılanmasına gerek yok, iyiye gidiyor” dedi. 

Yılmaz TEOG sınavının kaldırılmasını Avrasya ve Anadolu Tünelleri açılışına benzeterek şöyle dedi: “İnşallah bu TEOG’un kaldırılması da çok daha iyi olacaktır. Uygulamada herkes görecektir ki 'Gerçekten iyi oldu teşekkür ederiz'  diyeceklerdir. Avrasya yapılırken tartışma oldu, şimdi Avrasya yapıldı itiraz  eden var mı? Yine Anadolu Tüneli'ni yaparken geciktirildi de şimdi her geçen  'Teşekkür ederiz' diyor. Yani yapılmadan önce itiraz var, yapıldıktan sonra  'Herhalde gereksiz yere itiraz etmişiz' diyorlar. TEOG'un kaldırılmasına karar  verildi. TEOG'un kaldırılması da Türkiye'nin önünün açılması, evlatlarımızı yarış  atı konumuna koyduk yani. İnanın evlatlarımız büyüyor, büyüdüğünü fark  edemiyorsunuz”

‘UFACIK BİR SORU İŞARETİ DAHİ OLMASIN’

Yılmaz çocukların geleceğinden kaygı duymaya gerek olmadığını iddia ederek “Dolayısıyla tüm velilerimizden istirhamım şu  ki; evlatlarınız evladımız; kafalarında  en ufacık bir soru dahi olmasın.  Kendilerini kaygıya, sıkıntıya düşürecek hiçbir şey olmayacaktır” diye konuştu.

Yılmaz, etüt merkezlerinin sırf TEOG'dan dolayı arttığına işaret  ederek, "Dolayısıyla da daha çocukluktan başlayarak her evladımızın yarış atı  konumuna girmesini hangi anne baba ister? Biraz sevin, biraz sayın, biraz evinde  kalsın, ailesiyle, kardeşleriyle kalsın. Son sözümüz şu, bize güvenin. Niyetimiz  halis. Türkiye’yi hep beraber 21. yüzyıla taşıyacağız" değerlendirmesinde  bulundu.

TEOG BU SENE YAPILMAYACAK

Bakan Yılmaz,  TEOG'un bu sene uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir  soru üzerine "Bu sene uygulanmayacak, bu sene TEOG yapılmayacak" dedi.

ÇALIŞMA BAKANLAR KURULUNA SUNULUCAK

TEOG yerine adrese dayalı ya da sınavsız geçiş modelinin uygulanıp  uygulanmayacağına ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "Üzerinde bakanlığımız çalışma  yapıyor. Bakanlar Kurulumuza sunacağız, Bakanlar Kurulunda çıkan kararı da  milletimizin bilgisine sunacağız" ifadesini kullandı.

Türkiye’nin eğitimde geçmişten daha iyiye gittiğini savunan Yılmaz “Buyurun vatandaşımıza sorun. Türkiye, geçmişten daha iyiyse bugün hiç  şüpheniz olmasın yarın da bugünden daha iyi olacaktır. Biz bunu beşeri  sermayemizle yapıyoruz. Beşeri sermayenin değerli olması, nitelikli olması ancak eğitimle mümkündür" şeklinde konuştu. 

EĞİTİMDE KAOS DÖNEMİ

Konuya ilişkin Evrensel’ konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Eğitim sistemindeki belirsizlik ve plansızlık devam ediyor.” dedi. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, yetkililerden yeni sisteme dair farklı açıklamalar geldiğini söyleyen Aydoğan, “TEOG kalkacak dediler. Liseler sınavları kendisi yapacak dediler. MEB soruları hazırlayacak, okullar kendisi sınav yapacak dediler. Adrese dayalı sistem gelecek dediler. Bütün bu yaşananlar, bu belirsizlik eğitimdeki iflasın kanıtı.” dedi. “AKP döneminde hiçbir öğrenci aynı sistemle mezun olamadı.” diyen Aydoğan, “Eğitim sistemi yazboz tahtasına döndü. Öğretmenler, öğrenciler mağdur ediliyor.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’yi kötü bir sürecin beklediğini ifade eden Aydoğan, şu ifadeleri kullandı: “15 yıllık iktidarları süresince yeni dedikleri her şey daha kötü oldu. Bizler eğitimciler ve veliler olarak endişeliyiz. Çocuklar bu sınavlara hazırlanıyorlar, emek veriyorlar. Aileler büyük bütçeler ayırıyor. Ama şimdi korkunç bir belirsizlik var. Eğitim AKP’nin yazboz tahtası değildir. Çocuklarımızın geleceğiyle oynamaya kimsenin hakkı yok. Yıllardır sınava dayalı, çocukları yarıştıran sınav sistemine itiraz ettik. Bunun çözümü de kamusal eğitim olanaklarının yaratılmasıdır. Eşit ve nitelikli bir eğitim sisteminin yaratılması gerek. Mesele sadece bir TEOG meselesi değil, kamusal eğitim meselesidir. Şimdi eğitim alanında önümüzde büyük bir kaos süreci var.”

‘İMAM HATİP DIŞINDA SEÇENEK BIRAKMADILAR’

Başbakan Binali Yıldırım’ın “İsteyen öğrenci, istediği yere gidecek” açıklamalarını da değerlendiren Aydoğan, “Lise binaları okul türlerine göre en az binası olan yerler. 4+4+4’ten sonra bu binaların büyük bölümünü imam hatip yaptılar. Öğrencilere imam hatip dışında bir alternatif bırakılmadı. Öğrenciler sosyal bilim lisesine gidecekmiş. Sosyal bilim lisesi mi kaldı? Bu farklı okul türlerinin hiç biri bırakılmadı. Bu açıklamalar popülist ve gerçek dışı söylemler. Bugüne kadar attıkları her adım, gerici, piyasacı eğitim sistemini besledi. Bunları yapmaya kimsenin hakkı yok.” dedi.

ERDOĞAN’IN TALİMATI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Eylül tarihinde ABD ziyareti öncesi yaptığı açıklamada TEOG’un kaldırılmasını istemişti. TEOG’un kaldırılması için mani olmadığını belirten Erdoğan, temennisinin TEOG’u ülke gündeminden bir an önce çıkarmak olduğunu belirtmişti. Erdoğan, “Liseler MEB kontrolünde kendi sınavlarını yapar. Böylece çocuklarımızı paraları akan bu süreçten kurtarmış oluruz” ifadelerini kullanmıştı. Sınavlara hazırlanan öğrenciler şimdi ne yapacağını bilemezken, veliler de yaşanan belirsizlik nedeniyle endişeli.  

LGS, OKS, SBS, TEOG...

Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yıl sonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

{{332693}}

 

{{332639}}

 

{{332712}}

 

{{332679}}

ÖNCEKİ HABER

TFF’den ‘yabancı’ mesajları: Kural aniden değişmez

SONRAKİ HABER

Kazım Öz’ün Zer filmine Fransa’dan ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...