Temsilciler Meclisi Trump'ın azlini talep etti, gözler Senato'da

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump hakkında görevi kötüye kullanma ve Kongre faaliyetlerine engel olma suçlamalarından dolayı azil talep etti. Karar şimdi Senato'da oylanacak.

Donald Trump, dün yapılan bu oylama ile bu süreci yaşayan  üçüncü ABD Başkanı oldu. 

Demokrat Parti çoğunluğundaki ABD Temsilciler Meclisi'nde Trump hakkında iki maddeden azil soruşturması yürütülmesi, nispeten daha Trump yanlısı olan Senato'da oylanacak. Bu oylama ile Trump'ın hüküm giyip giymeyeceği ve görevinden alınıp alınmayacağı belirlenecek. Bir başkanın görevden alınması için Senato'da 3'te 2 çoğunluğa ulaşılması gerekiyor. 
Bu durumda Trump'ın görevden alınması için 100 sandalye bulunan Senato'da Cumhuriyetçilerden en az 20 senatörün Trump'ın aleyhine oy kullanması gerekiyor. Ancak şu ana kadar Cumhuriyetçilerden bu yönde bir işaret gelmedi. Senato'daki en kıdemli Cumhuriyetçilerden Mitch McConnell bu soruşturma kapsamında Trump'ın görevden alınmasının "imkanı bulunmadığını" söyledi. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, oylama sonrasında Senato soruşturmasının prosedürleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olana kadar oylamada savcı olarak görev yapacak kişileri belirlemeyeceğini söyledi. Soruşturmayı ne zaman Senato'ya göndereceği konusunda da kesin bir tarih vermedi. 

Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'i, 391 milyon dolarlık yardımı koz olarak kullanarak, 2020 seçimlerinde rakibi olacak Joe Biden'ın araştırılmasını talep etmekle suçlanıyor. Trump ayrıca Zelenskiy'i Demokratların Ukrayna ile komplo kurarak 2016 seçimlerinde sonuca etki etmeye çalıştıklarını söylemesi için sıkıştırdığı iddiasıyla suçlanıyor. 

Trump'ın suçlandığı diğer iddia ise Kongre yetkililerini ve kurumlarını Temsilciler Meclisi'nin soruşturmasında işbirliği 
yapmamaları konusunda yönlendirerek Senato faaliyetlerine engel olduğu yönünde. 2020'de tekrar başkan seçilmek için aday olan Trump hakkındaki iddiaları reddederek Eylül ayında başlayan süreç için "sindirme harekatı" tabirini kullanmıştı. (Reuters)

Kategoriler

Güncel