Temiz Keşan Derneği Başkanı Tolga Mercan ve yönetim kurulu üyeleri Barış Hasan Serin ve Özgür İnceoğlu, dün düzenledikleri basın toplantısında, İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural’ın bir süre önce ilçeden aldığı kömür numunelerinin laboratuvar sonuçlarını açıkladı.

Temiz Keşan Derneği’nin “Hava Kirliliği ve Kanser” konulu paneline katılan İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural’ın daha sonra şehirdeki bazı kömürlerden numune alarak laboratuvarda incelediğini ve bu kömürlere ait sonuçların ellerine ulaştığını ifade eden Tolga Mercan, “Çıkan sonuçları da, Prof. Dr. Ayhan Sirkeci bey bizlere iletti. Yapılan çalışmalarda 4 farklı kömür tipinden numune alındı. Bunlardan üç tanesi ithal, bir tanesi de yerlidir. 3 ithal kömürden 2 tanesi kriterleri tutuyor. Kale ve Özbay’ın kömürleri kriterleri tutarken; Dekur’da 2 tane kriteri tutmayan yer bulunmaktadır. Uçucu madde oranı yüzde 33’e kadar izin verilirken; yüzde 36 oranında uçucu madde bulunmaktadır. Ayrıca, toplam kükürt oranı maksimum yüzde 1 olması gerekirken, yüzde 1,53 oranında çıkmıştır. Bunları yorumlamak bizim işimiz değil. Ancak, bunları belgelendirmek bizim işimizdir. Bu işin yorumu ve takdiri kamuoyunundur. Bunun yanı sıra Altınyazı kömürünün numunelerini de alınmıştı. İl Mahalli Çevre Kurulu’nun çıkardığı 2 kararda da, kriteri tutmuyor. Kül oranı maksimum yüzde 25 olması gerekirken, yüzde 33 seviyelerinde; kükürt oranı yüzde 2 olması gerekirken, yüzde 2,1, kalorisi ise en az 4 bin 600 olması gerekirken, kalori değeri ise, 4 bin 29 olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. Orhan Kural hocamız, Trakya’daki kömürlerin 3 bin-4 bin kalori civarında olduğunu dile getiriyordu. 4 bin kalorinin üzerinde kömürün ise, çok nadir olduğunu söylemişti. Bugünde dile getirilen söylemlerin doğru olduğunu görmekteyiz.” dedi.

İL ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN GÖREVİNİ YAPMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Tolga Mercan, kömür konusunda kurumların çelişkili kararlar verdiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Türkiye Kömür İşletmeleri’nin rakamlarına bakıldığında ise, Trakya’da çıkan kömürlerin 4 bin kaloriye kadar olduğunu söylüyorlar. Ancak, İl Mahalli Çevre Kurulu’nun kararları yaklaşık 1 ay önce değiştirildi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın dağıtması gereken kömürlerle alakalı kriterlerden ötürü, Keşan’a girmesi gereken kalori değerleri 5 bin 800’den 4 bin 800’e indirildi. Bunun nedenlerini araştırdık. Türkiye Kömür İşletmeleri, Trakya’da dağıtılacak yerli kömür olmadığını ve bunu dağıtamayacakları ile ilgili yazışmalarına ulaştık. Türkiye Kömür İşletmeleri, Trakya’da 4 bin kalorinin üzerinde kömür olmadığını ve bulunamadığını belirterek, düşük kalorili kömür dağıtacağını ifade ediyor. Ancak, Türkiye Kömür İşletmeleri, ‘Trakya’da kritere uygun kömür yok’ derken, İl Mahalli Çevre Kurulu da, ‘kömürler Trakya’da kriterlere uygundur’ diye evrak veriliyor. Bir devlet kurumu ‘4 bin 800-5 bin 800 kalorili kömür yok’ derken, başka bir devlet kurumu da ‘vardır’ diyebiliyor. Burada, iki devlet kurumunun aldığı kararları çelişiyor. Buna istinaden düşük kalorili kömür dağıtacağını Türkiye Kömür İşletmeleri dile getiriyor. Kömürde başka bir yerden geliyor. Biz, İl Çevre Müdürlüğü’nün görevini yapmadığını düşünüyoruz. Eğer görevini yapıyorsa, Türkiye Kömür İşletmeleri görevini yapmıyor.”

YETER Kİ HAVA KİRLİLİĞİ YAŞANMASIN

Tolga Mercan, Temiz Keşan Derneği olarak, Keşan’a belirlenen standarda uygun kömürlerin gelip-gelmediği ve doğru yakılıp-yakılmadığının kendileri için önemli olduğunu kaydederek, “Devlet izin veriyorsa, istenmesi durumunda 1000 kalorilik kömür yakılsın. Yeter ki, hava kirliliği yaşanmasın. Biz, burada kömürü suçlamıyoruz. Bizim işimiz birileriyle çatışmak değildir. Kömürcüler alıp veremediğimiz yok. Biz derdimiz, insanların sağlığını korumaktır. Hava kirliliği olmasında, ne olursa olsun.” diye konuştu.

PARTİKÜLLERİ, SABAHLARI ARAÇLARIMIZIN ÜZERİNDE GÖRÜYORUZ

Tolga Mercan, açıklamasının devamında hava kirliliğinin sağlık açısından doğuracağı olumsuzluklara değinerek, şunları kaydetti:“Kemal Kef hocamız, partiküllerin havada asılı kaldığını ve biz bunu anlamadan nefes alarak, akciğerlerimize yerleşir, ardından akciğer kanserinin patlayacağını dile getirdik. Partiküller, sabahları araçlarımızın üzerinde görüyoruz. Bunlar ölüm tanecikleridir. Bu tanecikler okula giden çocuklarınız ağzına girerek, sağlığını olumsuz yönde etkilemesine neden oluyor. Dolayısıyla, Keşan’ın sağlığı bizim için her şeyden önemlidir ve parayla yerine konulamaz. Para kazanmak için hile yapanlarda, aynı kaderi paylaşacaktır. Her ailede kanser hastası var. Biz sağlığımızdan olmak istemiyoruz.”

İTHAL KÖMÜRLERİN KRİTERLERİ DEĞİŞMEDİ VE AYNIDIR

İthal kömürle ilgili gündeme getirilen şikayetleri de değerlendiren Tolga Mercan, “Karıştırılmamış, yüzde 100 ithal kömür hızlı şekilde yanıyor ve siyah duman çıkarmıyor. Saf ithal kömür olabildiğince düzgün şekilde yanıyor. İthal kömür hemen yanarken; yerli kömür kendisini ısıtmaya çalışıyor. Buna paralel olarak, ciddi oranda kükürt ortaya çıkıyor. İthal kömürlerin kriterleri değişmedi ve aynıdır. İthal kömür aldığını dile getirip, bacasından siyah duman çıkıyorsa, bunun içerisinde karışım olabileceğini unutmasınlar ve kontrol ettirmeleri gerekiyor.” dedi.

TEMİZ HAVA SOLUMAK İÇİN BİRLİK OLMALIYIZ

Yakıcılarla ilgili şikayetlerin de devam ettiğini belirten Tolga Mercan, şunları söyledi: “Yakıcılarda, yakım kurallarına uymayıp, eski usulle yakmaya devam ediyor. Kısacası, eski tas eski hamam devam ediyorlar. Ayrıca, yerliden ithale geçişte tüketim oranımız yarı yarıya azaldı. Ancak, yakıcılar halen eski alışkanlıklarını sürdürüyorlar. Belediyemizde bu konuda gerekli hassasiyeti gösterir ve sonucu alır diye temenni ediyorum. Temiz Keşan Derneği olarak, hava kirliliği anlamında farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Hava kirliliğine karşı herkesin duyarlılık gösterip, temiz hava solumak için birlik olmalıyız. Herkesi göreve davet ediyorum. Kirlilik karşısında tepki göstermeyen, satan, yakan olmak üzere herke vebal altındadır. Tepki gösteren herkesi tebrik ediyorum. 3-5 lira kazanacağım düşüncesiyle hareket eden herkes vebal altındadır. Görevini yapmayanda vebal altındadır. Sonuçlarına bu dünyada da, öbür dünyada da katlanmak zorundadır.”