Ak Parti’nin bol adaylı temayülü geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti. 37 aday adayının yarıştığı Ak Parti temayülünde renkli görüntülere şahit olduk.
Salona girişte aday adaylarının stantları ile karşılaştık. Her aday adayının yakınları bu stantlarda hummalı bir çalışma yürütüyordu. Kapıdan her girenin koluna giriliyor, ufak çaplı bir kulis çalışması yapılıyor, vesaire…
Salona giren Ak Parti delegelerinin hal ve tavırlarından kararlı olduklarını gözlemledim. Bana göre, dört adayın ismini yazacak olan delegenin yazacağı isimler belliydi. Velhasıl, salonda delegeyi etkilemek gibi bir durum söz konusu değildi.
En azından benim kanaatim bu yönde.
Şunu söylemeden geçemeyeceğim; temayül sayesinde, kendini ağırdan satan, ortalıkta görünmeyen aday adaylarını da bu sayede gördük, tanıdık.
Bundan sonrası önemli…
Sonuçlarının açıklanmayacağı söylenen temayülle ilgili, özellikle sosyal medyada akşam saatlerinde bilgi kirliliği aldı yürüdü.
Öyle ki, akşamüzeri çuvallara doldurulup parti genel merkezine taşınan oy pusulaları hakkında saat 22.00 sularında yayınlar yapılmaya başlandı.
Yeni haftaya daha öncekilerde olduğu gibi bir temayül sonrası propaganda rüzgârı ile başladık. Herkesin birincileri çıkmıştı meydana. Bunlara ek olarak “Ben birimciyim” diyenler de vardı..
Açıktan açığa algı yönetimi yapılıyordu.
Geçmişten ders almayan bir toplumuz. Yakın tarihe bakın, hangi parti hangi temayül sonucuna uymuş?
Geçtiğimiz genel seçimleri hatırlayın. Yozgat, Kayseri gibi birçok ilde Ak Parti temayüllerinde ipi göğüsleyen isimlere vekillik listelerinde yer verilmemişti.
Bugün ne değişti?
Bana göre temayüller, özellikle ilçe ve belde teşkilatlarını hareketlendirmek, üzerlerindeki ölü toprağını atmalarını sağlamak ve seçim atmosferine bu teşkilatları hazırlamak için yapılıyor. Ek olarak biraz da delegelerin gazını almak için söylenebilir.
Son temayülden sonra havada uçuşan farklı temayül sonuçlarından ve bilgi kirliliğinden yola çıkarak şunları söylemekte fayda görüyorum; belirli bir kaynağa dayanmaksızın açıklanan bu temayül sonuçları neticesinde bazı aday adayları "Zaten ben listede yokmuşum" veya “Ben ilk 10’a bile girememişim” diyerek kenara çekilebilirler.
Zaten, Ak Parti İl Başkanı Harun Lekesiz’de gazetemize özel yaptığı açıklamada “Ortaya atılan listeler, delilsiz, temelsiz, yoruma dayalı sonuçlardır” diyerek yaşananları özetledi.
Temayül sonuçlarıyla alakalı keyfe keder bazı yapılan açıklamalar ilk bakışta birkaç kişinin ekmeğine yağ sürüyor gibi görünebilir fakat (tecrübeler ışığında) bir o kadar da zarar verdiğini unutmamak gerek.
Yıllarca gazetecilik mesleğinde dirsek çürütmüş birisi olarak; siyasi partilerin hiçbirinde yapılan temayüller "tek başına belirleyici bir rol oynamaz" bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Aday adayları ne ilk 10'a girdim diye sevinsinler ne de sonuncu oldum diye üzülsünler. Daha bunun kamuoyu yoklaması var. İl, ilçe teşkilatlarının görüşleri var, genel merkezin bunları harmanlayıp yorumlaması var.. Var da var..
Bu görüşlerim sadece Ak Parti için değil, tüm partiler için geçerli.
CHP, 85 seçim bölgesinin 55'inde milletvekili adayları ön seçimle belirleneceğini açıklamıştı. Bu illerden birisi de Yozgat ve Yozgat’ın adayı CHP il eski başkanı Onur Kaytan geçtiğimiz günlerde önseçim için müracaatını yaptı.
Geçtiğimiz günlerde MHP Kocaeli Teşkilatı’nın ziyaretinde konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekili adaylarının merkez yoklaması ile belirleneceğini söylemişti. MHP sonradan karar değiştir, temayüle gider mi bilmem…