Telefon ve İnternet kullanıcılarına uyarı

Telefon ve İnternet kullanıcılarına uyarı

Tüketici ve Çevre Hakları Federasyonu (TÜÇEDEF) Genel Başkanı Osman İlhan, GSM ve internet abone merkezlerine gidildiğinde neye imza atıldığının görülmesi ve sözleşmenin bir nüshasının alınması gerektiğini belirtti

Tüketicilerin abonelik ve taahhütlerinin olmasına karşın daha indirimli, daha uygun internet paketleriyle tüketicilerin kandırılarak yeni aboneliklere ikna edildiğini ifade ede İlhan, "Yeni aboneliklere ikna edildiklerinde bir evvelki aboneliği sonlandırılıyor ve bundan dolayı diğer operatöre taahhüt fiyatı ödemek zorunda kalıyorlar." dedi.

İlhan, tüketicilerin netlikle taahhütleri bitmeden bir başka operatöre geçmemesini anımsatarak "Eğer geçtikleri takdirde tüketicilerimiz bir evvelki GSM operatörüne 'borcu yoktur' imzalı kağıdını alarak kendisinin borcu olmadığına emin olmalı. Zira, başka bir operatöre geçtiğinizde o tarafa taahhüdü olduğundan ve fatura kesim tarihini bilmediği için tüketici, yeni operatöre geçtiğinde daha önceki operatör ile ilişiğinin kalmadığını düşünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Daha önceki operatöre kalan faturasının davalık (avukatlık) olana kadar tüketicinin farkına varmadığını aktaran İlhan, şunları kaydetti:

"Ta ki o en son kesilen fatura, aradan 3-4 ay geçtikten sonra GSM operatörünün avukatları tarafından icra yapılarak 100-200 liralık ufak bir tutar faiziyle, avukatlık fiyatıyla, icra takibiyle birlikte büyük rakamlara erişiyor. Tüketicimiz bu konularda mağdur oluyor ne yazık ki. Bunun sebebini araştırdığımızda GSM operatörleri bayiliklerine, abonelik merkezlerine aşırı derecede baskı yaptığından dolayı bayiler tüketicilerimizi, tabiri caizse, kandırarak bir abone merkezine telefon faturası için gidildiğinde tüketicimize 'sizin bol krediniz var, gelin size telefon verelim, size kredi çıktı, size fiyatsız telefon veriliyor, sen düzenli faturanı ödüyorsun' diye tüketicimizi yanlış yönlendirerek telefon satılıyor."

"GSM OPERATÖRLERİ BAYİLİKLERE HESAP SORMALI"

İlhan, tüketicilerin taahhütlerinin bozdurularak yeni operatöre abone yapıldığını ve tüketicilerin 24 ay ipotek altına alındığını belirterek, "Tüketici burada 2 türlü mağdur oluyor; biri önceden vermiş olduğu GSM operatörünün taahhüdünden dolayı, ötekisi ise fiyatsız denilen kredi olayı ile tüketicimize yeni telefonlar, kulaklıklar, oyun aletleri tüketicimizin faturasına yansıtılarak mağdur ediliyor. Bunun sebebini araştırdığımızda tüketicilerimizden aldığımız suallere göre, GSM şirketleri abone merkezlerinin üzerine aşırı derecede yükleniyor. Her ay düzenli olarak bayilerden yeni abonelik, yeni taahhüt ve yeni alet satımıyla alakalı olarak bayilerini sıkıştırıyor." diye konuştu.

Bayilere gelen tüketicilerin eğitim vaziyetine bakarak tüketicimize telefon, kulaklık ve benzeri şeyleri istemediği halde telefonuna yansıtıldığının bilgisini veren İlhan, "Araştırdığımızda, bayilere sorduğumuzda 'işte bunu filan kişi yapıyordu, onu ben işten çıkardım' deyip kendi haberi yokmuş gibi davranarak tüketicimizi mağdur ediyor. Bununla alakalı, kesinlikle abone merkezlerine çalışanlarıyla alakalı bir müessesesel firmaya yakışır bir şekilde personel almalı, bunun sigorta ve aylık olayı merkezi sistem ile ayarlanmalı. Bir elemanın yaptığı hata o bayi içinde kalıyor ve ana merkeze erişemediğinden oradaki bayi haksız kazanç ele geçiriyor. Ana bayiler alacakları elemanları kendi seçmeli ve mutlaka bir sorumluluğu olmalı. Başka bir deyişle ben o elemanı işten çıkardım diyerek bu hatadan kurtulmamalı, mutlaka GSM operatörleri bayiliklere hesap sormalı." yorumunda bulundu.

"3 AY İÇERİSİNDE KOŞULSUZ ŞEKİLDE CAYMA HAKKI OLMALI"

İlhan, abone merkezlerine gidildiğinde neye imza atıldığının görülmesi ve sözleşmenin bir nüshasının alınması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüketicilerimiz abonelik merkezlerine gittiklerinde dijital sistem üzerinden imzalıyor ve tüketicimizin eline ne yazık ki sözleşmenin bir nüshası verilmiyor, verilmediği için tüketici neye abone olduğunu, hangi paketi satın aldığını, paketin yanında buna hangi ürünün satıldığını elindeki faturasında göremiyor. Faturada dijital sistem üzerinden imza atıldığından merkeze erişiyor ve tüketicinin elinde bir şey olmuyor. Fatura taahhüdü bitmeye yakın haberi oluyor. Tüketici 40 liraya abone olduğunu fakat 70-80 lira ödediğini söylüyor. Oradaki çalışan tüketiciye imzaladırıyor, eline bir nüsha verilmediği için tüketici göremiyor fakat 70-80 lira şeklinde ödeme yapıyor. Tüketici neden fazla ödediğini sorduğunda, tüketici bir şekilde suçlu bulunuyor, bin liralık bir tutar ile korkutuluyor."

Tüketicinin neye, hangi pakete abone olduğunu kesinlikle araştırması gerektiğine işaret eden İlhan, "Bununla alakalı bakanlığa şu teklifim oldu; tüketiciler 3 ay içerisinde GSM ve internet sağlayıcılarının aboneliklerinden koşulsuz bir şekilde cayabilmeli. Bu 3 ay içerisinde koşulsuz şekilde cayma hakkı olursa bu gibi hilelerin farkına varabilir. Bununla alakalı bakanlığa bir teklifimiz oldu." ifadelerini kullandı.