Basketbol süper liginde Anadolu Efes ile Fenerbahçe dışındaki takımların denk kadrolar oluşturduğunu ifade etmiştik. Teksüt Bandırma’nın heyecanla izleneceğini belirtmiştik. Geride kalan üç hafta gösterdi ki, Sigortam Net İTÜ dışında her takım bir birini yenebilecek durumda. Ligde yerli oyuncuların katkıları giderek artıyor. Karşıyaka, Galatasaray, Beşiktaş, Tofaş, Teksüt Bandırma’da bu durum sonuçlara belirgin bir şekilde yansıdı. Bahçeşehir Koleji, Arel Ü. Büyükçekmece ve Sigortam Net İTÜ galibiyete bu hafta da ulaşamadı.

Daha rekabetçi, keyifli lig izlediğimiz kesin. İşte Teksüt Bandırma BK-Anadolu Efes maçı. Tam yılın sürprizi. Maç başladığı andan itibaren Anadolu Efes’in kaybedebileceği hissedildi. Euroligden yorgun geldiler. Karşılarında çok diri, doğru oynayan, savaşan bir takım buldular. Yine de bu kadar aciz duruma düşmemeliydi koca Efes. Singleton ve Dunston dışında sahada kimse yoktu. Bandırma ekibi Berke Atar’ı kadro dışı bırakmış. Rıdvan sakat. Sahaya on kişi çıkabilmiş. Daha birkaç ay önce BGL finali oynamış Alperen, Şehmuz, Atakan, Emir aynı anda parkede. Herkes yüreğini ortaya koymuş, mücadele ediyor. Makine düzeni içinde. Anadolu Efes’in her kıpırdanma isteğine yanıt verdiler. Düşünün Alperen, Avrupa’nın en iyi gardı Micic’e blok yapıyor. Topu alan Şehmuz tam saha gidiyor ve Peters’ın üstünden smacı vuruyor. Maçın özeti gibi.

Bir taraf kükremiş sel gibi sahada, diğerinin aklı havada. Herkes iyiydi. Ama Şehmuz, ayrı. Maç boyunca etkili oynadı. Eli hiç titremedi, sorumluluk aldı. Geçen yıla göre daha olgun. 19 sayı ile başı çekti. Efesliler büyülenmiş gibi mükemmel oynayan gençleri izledi durdu. Çaresizlikten üçlüklerden medet umdular. Ama 32 de beş atabildiler. Sezon başında gelen şok onlar için erken uyarı oldu. Bandırma açısından bakarsak, Hakan Demir’le geçen yıl da büyük işler yaptılar. Bu sene de devam edip çok can yakacaklar. Yıllardır emek verilen alt yapının zaferi işte bu. Bu çocukları BSL’de başrolde görmekse inanın galibiyetten çok daha önemli.

Bu maçın gölgesinde kalan haftada diğer maçlarda ilginç geçti. Afyon Belediye ilk iki hafta kıyısından döndüğü galibiyete Bahçeşehir karşısında ulaştı. Bahçeşehir Koleji, önde götürdüğü maçı, son periyottaki kötü savunmayla verdi. Yerlilerin katkısından bahsettik. Tofaş, deplasmanda Gaziantep Basketbolu rahat geçerken, 81 sayının 51’i Türklerden geldi. Berkan 24 sayı ile kariyer rekorunu kırdı.

Uzun süre dengede giden Galatasaray- Beşiktaş maçında da son periyotta gülen Sarı Kırmızlılar oldu. Auguste’ın toparlanarak liderlik yaptığı Galatasaray’da Göksenin 12, Can 13, Yiğit 10 sayıyla katkı verdi.

Bursaspor, ligin yeni ama dişli takımı. Konuk ettiği Karşıyaka önünde uzun süre başa baş götürdüğü maçta yine yabancılarla etkili oldu. Karşıyaka adına farkı yaratan oyuncular başta 4/5 üçlük atan Nusret olmak üzere Türk oyunculardı. Yerli skoru 35-2 maç skoru 85-77 Karşıyaka lehineydi. Ev sahibi ekip ilk yenilgisini aldı. Karşıyaka Ufuk Sarıca ile tam yol devam ediyor.

Fenerbahçe, Türk Telekom deplasmanında maçın yanında Sloukas’ı kazandı, savunmayı hatırladı, rakibini 59 sayıda tuttu.Sarı Lacivertliler, Nando De Colo ve Datome’nin kadroda olmamasına rağmen arzulu savunma ve Sloukas’ın 18 sayı 7 asist, 5 ribaundluk resitaliyle üçte üç yaptı. Maça hiç giremeyen Türk Telekom ilk yenilgisini aldı.

Ormanspor, yine sorunlarla uğraşan yine savunma yapmayan Arel Ü. Büyükçekmece’ye karşı deplasmanda çok önemli bir galibiyeti farklı elde etti. Kikanoviç 29 sayı 14 ribaund ile yine başroldeydi. Kloof’un 11 sayını yanısıra 5 asistle devreye girmesi ve toplam 27 asist de başkent ekibi adına olumlu bir gelişmeydi. Avrupa’da da mücadele eden Darüşşafaka, Sigortam Net İTÜ önünde güle oynaya galip gelirken bütün oyuncular sayı attı süre aldı. Bunların arasında 2003 doğumlu Hasan Efe Uzun da vardı.

Alt yapı dedik. Darüşşafaka dedik. Bir Mert Akay olayı yaşanıyor. Daçka’nın alt yapısından yetiştirdiği, emek, para harcadığı, süper ligde, eurocupta oynattığı bir oyuncu. FİBA’nın 15 bin Euro yetiştirme parasına da itiraz eden Daçka cephesinden üçüncü bir kulüp yani hülle açıklaması geldi. Buna karşı Mert, ‘ben hile mile bilmem’ dedi, Sırbistan liginde ilk maçına çıktı.Bir genç oyuncu, kendisine süper ligde, Avrupa’da süre veren, antrenman programını bile onun derslerine göre yapan bir kulübü neden bırakır? Avrupa’nın en iyi liglerinden biri yerine Sırbistan’a neden gider? Burada gelişemeyeceğine inandığı için. Para, kariyer için. Birileri tarafından kandırıldığı ya da inandırıldığı için. Sebep ne olursa olsun hoş bir durum değil. Benzer kararlar veren başka genç oyuncular da gördük kaybolan. Umarız Mert’de onlardan olmaz.