01 Nisan 2020 00:05

Tekstil işçileri: Koronavirüs bulaşsa sigortamız yok hastaneye gidemeyiz

Çağlayan'daki atölyelerde kayıt dışı çalışan tekstil işçileri yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çağlayan merdiven altı küçük tekstil atölyelerin olduğu bir semt. Türk, Kürt, Suriyeli, Türkmen, Afgan, Moğol… Hemen her ulustan işçi burayı kendilerine yurt edinmiş. Kaçak, güvencesiz ve ucuza çalışmak zorunda bırakılan işçiler, yaşayabilmek için bu kötü koşulları kabul etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle de hükümetin “Evde kal” çağrılarına tepkililer. Devletin sigortasız ve güvencesiz çalıştırılmalarına göz yumduğunu söyleyen işçiler “Virüs bulaşsa sigortamız bile yok hastaneye gidemeyiz” diyor.

20 metrekare atölye içinde 10 kişi çalıştıklarını belirten Savaş, şunu söylüyor: “Atölye kapanırsa iş olmazsa ne alıp ne yiyeceğiz? Kirayı nasıl ödeyeceğiz? Bu durumda binlerce insan var burada. Mültecisi de var, yerli halkı da hepimiz aynı yemekhanede aynı atölyedeyiz. Sokakta olmamak dışında başka şansımız var mı? Sokakta olmamızdan rahatsız oluyorlarsa bizi denetlemeye gelsinler. 20 yıldır bu işi yapıyorum ne bir denetleme oldu ne de sigortasız çalışmamıza karşı bir şey denildi. Eğer şimdi sokaktaysam bunun sorumlusu devlettir! Devlet gerekli önlemleri almak istiyorsa ilk önce işyerlerinden başlayacak.”

YA AÇLIK, YA HASTALIK

Sabah 8 akşam 7 mesaisine devam ettiklerini dile getiren Seher de sigortasız ve güvencesiz çalıştırıldıklarını söyledi. İş olmadığı dönemlerde aylarca ücretsiz izinde olduklarını, bu nedenle şimdi iş olmasına sevindiklerini anlatan Seher, “1 kıyafeti dikerken ona 10 tane el değiyor, atölyede temiz hava solumak neredeyse mümkün değil. Önlem almak işveren firmaların işine gelmiyor. Virüs bizlere bulaşsa sigortamız bile yok hastaneye gidemeyeceğiz” diye konuştu.

Salgın nedeniyle işsiz kalmaktan korktuklarını söyleyen Erdal, tepkisini “Evde kal diyorlar peki kim benim faturalarımı, kiramı ödeyecek? Bakanlar ve Cumhurbaşkanı kendi saraylarında otururken biz çalışmak zorundayız. Bizlere sunulan ya açlıktan öl ya da hastalıktan öl! Hükümet eğer ‘Kendi OHAL’inizi ilan edin’ diyorsa önce giderlerimizi karşılamak zorunda. Ama devlet bizden aldığı vergileri bizim için kullanmıyor” sözleriyle dile getirdi.

1 HAFTA ÇALIŞMAZSAM MAHVOLURUZ

Suriyeli Ahmad iş aradığını belirterek, “Virüsten kaynaklı atölyelerde işler kapandı. Suriye’de savaş varken orada da açlık vardı. Şimdi Türkiye’de var. Aç kalmamak için çalışmaktan başka şansımız yok. Yasak da gelse dışarı çıkarım çünkü para lazım. Ev kira, çocuklar, faturalar… 1 hafta çalışmazsam mahvoluruz. Ne iş olursa yaparım yeter ki iş olsun” dedi. Suriyeli Hasan da “Çalışmamız lazım çünkü hayatta kalabilmek için para gerekiyor” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs, akbabalar ve para dağıtma safsatası

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de kazan patlaması sonucu yaralanan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa