26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Almanya’nın Gümrük Birliği çıkışına Zeybekci’den yanıt: Tekme atarsan sepetteki yumurtalara dikkat et

Almanya’dan gelen ‘Gümrük Birliği’ni iptal ederiz’ şeklindeki açıklamayı eleştiren Bakan Zeybekci “Sepete ‘tekme atayım’ diyen varsa, dikkat etsin. Sepetteki yumurtaların çoğunluğu size ait olabilir” dedi.

26 Temmuz 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Almanya’nın Gümrük Birliği çıkışına Zeybekci’den yanıt: Tekme atarsan sepetteki yumurtalara dikkat et

Son haftalarda Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulunan Almanya’nın Gümrük Birliği ile ilgili çıkışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den yanıt geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte TOBB’a bağlı konseylerin müşterek toplantısına katılan Zeybekci, Almanya’dan gelen ‘Gümrük Birliği’ni iptal ederiz’ şeklindeki söylemlerin aksine AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecinin pozitif şekilde devam ettiğini vurgulayarak, bu sürecin hem Türkiye hem de AB lehine olduğunu söyledi.      

‘İYİ DÜŞÜNÜN’ DERİM

Zeybekci, toplantıda Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlere yönelik soruşturma açıldığı iddiaları üzerine bazı Alman bakanların, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik sürece ilişkin söylemlerini eleştirdi. Zeybekci “Bizim hedefimiz bellidir. Asla vazgeçmeden AB ile tam üyelik. Şu anda AB ile aramızda en pozitif platform olan Gümrük Birliği’nin güncellenmesi vardır. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sepetine ‘bir tekme atayım.’ diyenler varsa, dikkat edin sepetin içindeki yumurtaların çoğunluğu da size ait olabilir. Aklı olan insanlar o sepetin içindeki yumurtaları çoğaltır. İlla tekmeleyeceğim diyorsan, ‘İyi düşünün’ derim” değerlendirmelerinde bulundu.      

SORUŞTURMA YOK

Zeybekci, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlere yönelik soruşturma açıldığı iddialarına ilişkin şunları kaydetti: “İyi niyetli olmayan bir adımdır o. Tüm yabancı yatırımlar gibi Alman şirketleri de bizim için başımızın tacıdır. Ekonomi Bakanlığı olarak da biz her birinin kayıtlarını tutuyoruz. Bugüne kadar tek bir Alman firmasıyla ilgili bırakın yazılı sormayı, sözlü sormak, bunu ima edecek bir şey olmamıştır. Bir işgüzarın ve kendini bilmezin, yapılan bir soruşturmayla ilgili hiç gerek olmadan, kimseye sormadan, çok alt seviyedeki bir adamın İnterpol’e yazdığı bir yazı. Bununla ilgili sorumlu arkadaşlarımız bunun arkasını iyice deşelemeli.”

Üçüncü çeyrekte yüzde 7 büyürüz

Türkiye’nin bu yıl gösterdiği ekonomik başarıya da değinen Zeybekci “Birinci yüzde 5 büyüme, ikinci çeyrek göreceksiniz yüzde 5’in üzerinde bir büyüme yakalayacağız. Üçüncü çeyrek, belki Ekonomi Bakanı olarak risk alarak iddialı bir şey söylüyorum, yüzde 7 seviyesinde büyüme bekliyoruz. Yıl sonu itibarıyla ortalamamız yüzde 5.5’in oldukça üzerinde olacak. İhracatta tarihi rekor kıracağız. Yıl boyunca ihracatın büyümeye katkısı oldukça yukarıda olacak. Yıl sonu itibarıyla ihracatta yüzde 11 seviyesinde artış hedefliyoruz” dedi.

Sızmaya karşı uyanık olalım

Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, FETÖ üyelerinin iş dünyasını da “boş bırakmadığını” belirterek, “Bunları kamuda yuvalandıkları yapılardan söküp atıyoruz. Bundan sonraki sızma teşebbüslerine karşı da uyanık olmamız gerekiyor” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Hükümetimizin olumlu yaklaşımıyla hayata geçen desteklerle, 6 ayda toplamda 587 bin firmamızın iş hayatına tutunması mümkün oldu” diye konuştu.

Ortaklığın sigortası ekonomi

Türkiye ile Almanya arasında köklü geçmişe dayalı ekonomik ilişkiler, stratejik ve diğer alanlarda da birlikte hareket etmeyi teşvik ediyor. Türkiye’nin yabancı ülkelerle ikili ekonomik ve ticari ilişkilerine bakıldığında en yoğun ilişkilerin Almanya ile olduğu dikkati çekiyor. Türkiye’nin en önemli ticari ortağı konumunda bulunan Almanya, en çok ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Almanya’ya yapılan ihracat 2016’da yüzde 4.4 artışla 14 milyar 4 milyon 848 bin dolar olarak gerçekleşirken, söz konusu rakam Türkiye’nin ihracatının yüzde 9.8’ini oluşturdu. İthalatta ise Almanya Çin’den sonra ikinci sırada yer aldı. Geçen yıl bu ülkeden ithalat yüzde 0.6 artışla 21 milyar 473 milyon 789 bin doları buldu. Bu yılın mayıs ayı itibarıyla da bu ülkeye ihracat 1 milyar 237 milyon dolar, ithalat ise 1 milyar 816 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.  Geçen yıl Türkiye’ye gelen uluslararası sermayeli şirketlerin sayısında ise Almanya 399 firmayla ilk sırayı aldı.

Almanlar Türkiye’den vazgeçmiyor 

Almanya’nın önde gelen tur operatörleri, hükümetin seyahat duyurusunu güncellemesine rağmen Türkiye’nin Almanlar için hâlâ önemli bir tatil destinasyonu olduğu görüşünü paylaştı. Ülkenin önde gelen firmalarından FTİ Almanya’nın basın ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye’deki rezervasyonların tüm yıl devam ettiği, bunun özellikle kısa süreli rezervasyonlarda fark edildiği belirtildi. Açıklamada, “Seyahat duyurusunda değişiklik yapıldıktan sonra, önceki haftalara göre rezervasyonlarda önemli ölçüde değişikliğe gidildiğini tespit etmedik. Türkiye’yi bilen ve seven müşterilerimiz orada memnuniyetle tatilini geçiriyor. Türkiye bizim için önemli destinasyon ve 2017 yaz dönemi için kapasitelerimizi büyük oranda doldurduk. Hatta eylül ve ekim ayları için de talep yoğun” ifadesine yer verildi. Öger Tours Genel Müdürü Songül Göktaş-Rosati de “Şu an son dakika seyahatlerde geçen yıla oranla olumlu bir trend görüyoruz” dedi. Göktaş-Rosati, Türkiye’nin bir tatilde ihtiyaç duyurlan her şeyi sunduğunu ifade etti. TUI şirketinden yapılan açıklamada da “Türkiye’de Alman turist sayısının istenen seviyede olmamasına rağmen, bir süredir kısa süreli rezervasyon taleplerinde canlanma görüyoruz. Bu konuda henüz bir şey değişmedi” denildi. Çok sayıda tatilcinin, diğer destinasyonlara göre daha avantajlı olması nedeniyle Türkiye’yi seçtiğine dikkat çekilen açıklamada ülkede otel çeşidinin de yüksek olduğuna işaret edildi.