Diyabet masaya yatırıldı

Çerkezköy Kent Konseyi ve Özel Optimed Hastanesi işbirliğiyle Diyabet konulu seminer düzenlenirken, dün 14.00-15.30 saatleri arası düzenlenen seminere konuşmacı olarak Özel Optimed Hastanesi İç HastalıklarÄ

Çerkezköy 28.11.2014 16:20:00 0
Diyabet masaya yatırıldı

ÖNLEM ALINMALI

Kent Konseyi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu öğretim Görevlisi Gülten Vatansever Balcıoğlu ve çok sayıda vatandaşın da katıldığı seminerin açılış konuşmasını Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz yaptı. Şeker hastalığına karşı önlem alınması gerektiğini ifade eden Karagöz Çerkezköy Kent Konseyi’nin çalışmaları ile ilgili de bilgiler verdi.

KRONİK BİR HASTALIK

Diyabet konulu seminer veren Özel Optimed Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Yapıcı da Türkiye’de 10 kişiden birinin şeker hastası olduğuna dikkat çekti. Dünyada hızla yayılan bu hastalığa karşı dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yapıcı şeker hastalığının kronik bir hastalık olduğunu dile getirdi. Diabetes Mellitus’un (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalık olduğunu söyleyen Yapıcı “Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar” dedi.

 

 

ZAMAN İÇERİSİNDE BOZULMALARA NEDEN OLUR

Kan şekeri yükselmeye devam ederse sinir, göz, kalp, böbrek gibi organlarda zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olduğunu dile getiren Yapıcı “Çalışmalar, prediyabetik kişide izole BAG bulunması halinde takip eden 10 yıl içinde diyabet gelişme riskinin yüzde 10-15; izole BGT bulunması halinde ise riskin yüzde 35 düzeyinde olduğunu göstermektedir.  Gizli diyabetin en önemli özelliği bu evrede de kalp-damar hastalıkları riskinin artmış olmasıdır. Her ne kadar kalp-damar hastalıklarındaki artış riski tip 2 diyabetliler kadar değilse de yine de önemsenmesi gerekir” dedi.

GEBELİKTE DİYABET

Şeker hastalığı tanımlanan bireylerin sık sık kan şekerlerini kontrol ettirmeleri gerektiğini dile getiren Yapıcı, gebelikte diyabet hastalığı ile ilgili de bilgiler verdi.

Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10