‘Tek tip ülkeye yeni bir felaket getirir’

İnsan hakları savunucuları ve hukukçular, tartışma yaratan uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

Yayınlanma: 20.01.2018 - 23:00
Abone Ol google-news

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Erkut Güre’nin tek tip kıyafetlerin Diyarbakır’daki cezaevlerine gönderildiğini, uygulama için genelgeyi beklediklerini açıklamasının ardından hukukçular ve insan hakları savunucuları, yaratacağı hak ihlallerine dikkat çerekek tek tip kıyafet uygulamasından vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

-Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen: Şu anda cezaevindekiler tek tip uygulamasını protesto için haftalık görüşmeye çıkmıyor. Dolayısıyla bu uygulamayla birlikte mahkûmlar hastane veya yargılamaya katılmamaları durumunda hem tedavileri aksayacak, hem de yargılamalar yapılamayacak. Savunma hakkı ihlal edilecek ağır sonuçlar doğuracaktır. Daha ağır protestolara dönüşmesinden kaygı duyuyoruz.

-İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici: Türkiye’nin çözülmesi gereken çok ciddi sorunları varken, böylesi ihlalleri artıracak uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiği talebimizi dile getiriyoruz. Bu dayatma ülkeye yeni bir felaket getirir. İnsanların savunma hakkı ellerinden alınamaz. Bu hak yaşam hakkı kadar önemlidir. Çünkü biz adil, bağımsız ve tarafsız yargılamayı tarif ederken, insanların kendilerini özgürce savunabilme hakkını da bunun içinde görüyoruz. Keza uygulamaya direnenlerin aileleri ile görüştürülmeyecekleri, cezaevlerindeki birtakım haklarının kısıtlanacağı ya da ellerinden alınacağı da belirtiliyor. Bu tecrittir, izolasyondur. Bu işkencedir.

-78’liler Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Gani Alkan: Cezaevinde düşüncelerinden dolayı bulunan siyasiler hükümlü değil, ceza almamışlar. Halen yargılanıyorlar. İleride tahliye edilecekler belki, belki beraat edecekler. Bu uygulama ile onlara suçlu damgası vurmaya çalışıyorlar şimdiden. İkincisi de siyasi tutukluların iradelerini teslim almak istiyorlar. Yani “benim gibi yaşayacaksın, benim gibi konuşacaksın, benim gibi düşüneceksin” anlayışının bir ürünüdür bunlar. Bu uygulamaya Diyarbakır’dan başlamaları tesadüf müdür bilmiyorum. Geçmişte de burada başladılar. Bunun uygulamaya geçirilmek istenmesi bizi kaygılandırıyor. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesini istiyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler