19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

'Tek tercihimiz THY'

ABD’de yaşayan Türk işadamlarından THY’ye tam destek geldi. İşadamları “11 saat laptop’umdan uzak dururum ama THY ile uçmaya devam ederim. Çevremizdeki insanlara da bunu tavsiye edeceğiz” dediler.

25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'Tek tercihimiz THY'

ABD’de yaşayan Türk işadamları, ABD’nin, aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeden yapılan doğrudan uçuşlara getirdiği elektronik cihaz yasağına rağmen uçuşlarında Türk Hava Yolları’nı (THY) kullanmaya devam edeceklerini belirtti. ABD’de ticaret yapan Türk işadamları, Başkan Donald Trump’ın bazı havayollarıyla yapılacak direkt uçuşlara yönelik elektronik cihaz yasağının gerçek nedeninin güvenlik değil, ekonomik misilleme olduğunu söyledi. ABD’de 2000’li yıllardan bu yana organik gıda üzerine ticaret yapan işadamı Murat Güzel, sunduğu hizmet kalitesi ve İstanbul’dan ABD’ye direkt uçuşları sebebiyle THY’yi tercih ettiğini söyledi. Güzel, şirketinin ABD merkezli olması sebebiyle gerek kendisinin, gerekse çalışanlarının sık sık Türkiye’ye seyahat etmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Türkiye ticari olarak şirketimiz adına önemli bir yere sahip” dedi. 

LAPTOP’UMU BIRAKIRIM

Doğal taş sektöründe faaliyet gösteren işadamı Mustafa Tuncer de dünyanın farklı birçok bölgesinden satın aldığı taşları ABD’de sattığını kaydetti. Tuncer, kısıtlamanın THY’yi tercih etmesini engelleyemeyeceğini ifade ederek, “Biz 15 Temmuz’da tankların önünde durmuş bir milletiz. Sonrasında ise farklı birçok anlamda ekonomik baskıların olacağını biliyorduk, bu süreçte de ülkemizin parlayan yıldızı ve dünyanın en iyi hava yolu şirketlerinden biri olan THY’nin yanında duracağız. 11 saat laptop’umdan uzak dururum fakat THY ile uçmaya devam ederim. Çevremizdeki insanlara da bunu tavsiye edeceğim” diye konuştu.

New York’ta gıda sektöründe faaliyet gösteren işadamı Levent Ali Yıldız da elektronik cihaz yasağının güvenlik endişesinden ziyade ekonomik ve siyasi sebeplere dayandığına inandığını belirtti. Yıldız, yasağa rağmen uçuşlarını THY ile yapmaya devam edeceğini ve çevresindekileri de buna teşvik edeceğini belirterek, “Dünya havacılığının yıldızı olan THY’nin bu anlamsız yasak kalkana kadar belki de en azından özellikle Business ve First class yolcularına built-in laptoplar sağlayarak bu siyasi oyunun önüne geçecek hamleler yaratacağına inanıyorum. Bizim de her koşulda bu anlamsız yasaktan etkilenecek THY’yi desteklemeyi sürdüreceğimizi belirtmek isterim” şeklinde konuştu. 

Bilgisayarlar boarding esnasında toplanacak

ABD ve İngiltere’nin uçaklardaki elektronik cihaz yasağı nedeniyle THY yeni bir uygulama başlattı. Uygulama kapsamında yolcular tablet ve bilgisayarlarlarını chek-in sırasında bagaja vermek yerine uçağa binerken yetkililere teslim edebilecek. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan “Yolcularımız havalimanına geldiklerinde hemen laptop’larına el konulmayacak. Önce bagajlarını bagaja gönderecekler. Arınmış sahaya laptop’ları ile girecekler. Uçağa binmeyi beklerken laptop’larını kullanabilecekler. En son uçağa geçerken toplanacak. THY’nin ilgililerine teslim edecekler. THY bunları gittikleri yere kadar götürecek. Sonra bizzat yolcunun eline teslim edecekler. Arınmış sahada da yolcularımız cihazlarını kullanabilecekler, boarding esnasında toplanacak” dedi.

ETİKET VERİLECEK

THY’den yapılan açıklamada da “Elektronik cihazını bagaja vermeyi tercih etmeyen yolcuların elektronik cihazları İstanbul’da boarding işlemi sırasında etiket karşılığı teslim alınarak itinalı bir şekilde özel bagajlarla taşınacak. Görevli personellerimiz varış sonrasında belirlenen dağıtım yerinde yolcu bagaj etiketi-cihaz eşleşmesi yaparak elektronik cihazları sahiplerine teslim edecekler” ifadeleri kullanıldı.

THY’den iletişim için eXPhone uygulaması

THY, nisanda hizmete alacağı ‘eXPhone’ uygulaması ile yolcularına uçuş sırasında da kesintisiz iletişim imkanı sunacak. THY filosundaki  uçaklarda sunduğu Wi-Fi ve Canlı TV hizmetlerine ek olarak eXPhone ile mobil cihazlardan (konuşma hariç) güvenli bir şekilde internet erişimi ile e-posta kontrolü, sosyal medya hesap güncellemeleri ve kısa mesaj (SMS) alışverişinin yanı sıra mobil mesajlaşmaya 

imkan sağlayan uygulama, nisanda başlayacak. Entegrasyon temsilcileri Panasonic AeroMobile olan uygulama uçak kalktıktan belli bir süre sonra kabin ekipleri tarafından yolculara anons edilecek. Ardından telefonların data roaming modu aktif olması koşuluyla herhangi bir işleme gerek olmaksızın uygulama otomatik devreye girecek ve uçak inişe geçene kadarki süre boyunca kullanılabilecek. 

ABD vizesi zorlaşıyor

ABD yönetimi, ABD’nin yurt dışındaki büyükelçilik ve konsolosluklarına yolladığı mesajlarla ABD vizesi alma ve ülkeye seyahat etmeyi zorlaştırıcı kararlar aldı. Mesajlarda, ABD vizesi için başvuran ya da ABD’ye seyahat edecek kişilerin son 15 yıldaki seyahat, pasaport ve aile bilgileri, yerleşim ve e-posta adresleri, son yıllarda DEAŞ kontrolünde olan bölgelerde yaşayıp yaşanmadığının soruşturulması istendi. Mesajlarda İran, Suriye, Libya, Yemen, Somali ve Sudan’dan başvuran kişilerin daha ayrıntılı olarak incelenmesi istendi. Öte yandan, Irak’a vize yasağı kaldırılmasına rağmen Musul’dan başvuru yapan kişilerin de vizesi zorlaştırıldı.

Yasak siyasi değil, ticari

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, ABD ve İngiltere’nin, cep telefonu dışındaki elektronik malzemelerin uçak kabininde taşınmasını yasaklamasına ilişkin, “Batılı hava yolları maalesef bu hava yollarının (Etihad, Emirates, Qatar Havayolları ve THY) çok yükselmesinden dolayı bunları engellemeye çalışıyor. Aslında bu bir engelleme politikasıdır. Siyasi değildir, bu ticari bir olaydır” dedi. Dünya Havalimanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Şener, Dünya Havalimanları Birliği’nde “Yöneticilerinize gidin söyleyin, yani Airbus, Boeing satarken iyi, onlara kendi yabancı pilotlarınızı, hosteslerinizi yollarken iyi, yedek parça satarken, eğitim verirken iyi ama buraya uçmaya kalktı mı ‘yok, buraya uçma.’ Bu olacak bir iş değil” dediğini anlattı. Bu konunun düzeleceğine inandığını ifade eden Şener “Çünkü bizim sektörümüzde, havacılık sektöründe zorlama olmaz, zorlamayla hiçbir şey olmaz. Yani ticareti zorlamayla artıramazsınız. Onun için düzeleceğine inanıyorum. Düzelme yolu da dediğim gibi hemen EDS cihazı koyarız. Çünkü yolcu güvenliği bizim için çok önemli. Hemen koyarız yukarıya, biter gider. Tabii bunun bir maliyeti olur” dedi.