‘OHAL’i sürekli kılacak’ yasa teklifi Meclis’e sunuldu. 26 maddelik yasa teklifine göre; Vali kente giriş çıkışları istediği şekilde sınırlayabilecek. Gözaltı süresi bireysel suçlarda 48 saat olacak

Başkanlığın yönetim modeli: Sürekli OHAL!

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “OHAL’i kaldıracağız” sözünü “OHAL’i sürekli kılarak” hayata geçiren yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının yerine yeni sisteme ilişkin düzenlemeleri içeren 25 maddelik yasa teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunulurken AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da bilgi vermek üzere muhalefet partilerini ziyaret etti.

48 saatlik süre beklenilmeden komisyonda görüşmelerine başlanacak olan teklifte yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

»Vali kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin belirtilerin bulunduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışı şüpheli kişiler için sınırlayabilecek. Bu kişilerin belirli yerlerde veya saatlerde dolaşmalarını, toplanmalarını, araçla dolaşmalarını kısıtlayabilecek.

»Valiler, ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

»TSK İç Hizmet Kanunu’na yapılan eklemelerle komutan veya amirin emriyle askeri mahallerde kişilerin üstü, aracı, özel eşyaları aranabilecek.

»Askeri mahallerde, adli kolluk savcı gözetiminde arama yapabilecek.

»Gözaltı süresi bireysel suçlarda 48 saat, toplu olarak işlenen suçlarda dört gün olacak. En fazla iki kez uzatılabilecek. Uzatma kararını hâkim verebilecek. Şüphelinin aynı olayla ilgili ifadesi savcının emriyle polis tarafından alınabilecek.

»Kamudan ihraçların üç yıl daha sürmesi öngörülüyor.

»TMSF, üç yıl daha ‘terörle bağlantılı’ gerekçesiyle şirketlere kayyum atayabilecek.

»MİT, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılıyor.

CHP: OHAL kalıcılaşacak
Düzenlemeye ilişkin açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, şunları söyledi: “OHAL’den sonra Türkiye’de sürekli OHAL durumu düzenlenecek bir yasa ile karşı karşıyayız. Buna ‘sürekli OHAL’ yasası diyoruz. OHAL’i kaldırdığını söyleyen iktidar bu konuda terörle mücadele adı altında getireceği yeni düzenlemelerle aslında terörle mücadele değil, Türkiye’ye sürekli bir OHAL yerleştirme niyetinde. Burada OHAL’in kalkmadığını, tam tersine OHAL’in kalıcılaştırıldığını görüyoruz. Terörle mücadele gerekçesi hukuksuzluğun bahanesi olamaz. Parlamentoya getirilen teklife karşı gereken tutumu takınacağımızın bilinmesinde yarar görüyoruz.”

AKP’li Bülent Turan ise, “OHAL, 18 Temmuz itibariyle Türkiye’nin gündeminden kalkacak. Bir kanun teklifi hazırladık. Bunu CHP, MHP, İYİ Parti’ye götürerek onların kanaatlerini aldık. Meclis’e götürmeden tüm partilere götürerek iyi niyetimizi ortaya koyduk. Bu kanunun bir an önce yasalaşmasını istiyoruz” dedi.