TEİS: İlaç reçeteleri etken madde ile yazılmalı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na sunduğu raporda, reçetelerin etken madde ile yazılmasını talep etti. TEİS ayrıca, ‘meslek hakkı’ da talep etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na sunduğu raporda, reçetelerin etken madde ile yazılarak, alınacak ilaç konusunda tercih hakkının hastada olması gerektiği belirtildi. TEİS ayrıca, reçete başına belirli bir miktar eczacının ücret alması anlamına gelen “meslek hakkı” da talep etti. SGK’nın tahsilat işlemleri dahil tıbbi yönü bulunan bir hizmet sunulduğu belirtilen raporda, buna ilişkin olarak Avrupa ülkelerinde olduğu gibi reçete başına bir bedel alınması gerektiği kaydedildi. 

TEİS’ten yapılan açıklamada, eczacıların sorunları ve çözüm önerilerine yönelik olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) bir rapor sunulduğu kaydedildi. Raporda, meslek hakkı ve ilaçların etken madde isimleriyle yazılması yönündeki taleplerinin ön plana alındığı kaydedildi. TEİS Başkanı Nurten Saydan, yaptığı açıklamada, "TEİS olarak, reçetelere ilaçların etken madde isimlerinin yazılmasını istiyoruz. Çünkü; ilacın etkisi ticari isminden değil, ‘etken maddesinden’ gelmektedir. Ülkemizde reçeteler doktorlar tarafından hem etik olması, hem de ticari reklam yapılmaması amacı ile etken madde olarak reçete edilmelidir. Reçetelere etken madde yazılması sonucunda, eczanelerimizde bulunan ilaç fazlalığı ve stok kirliliği azalacaktır. Ülkemizdeki eczacılık ve hekimlik bilimsel bir boyut kazanıp, firmaların etkisinden çıkacak ve ticari kavramdan uzaklaşıp asli görevine dönecektir. Yerli ilaç firmaları güçlenecek, yatırım ve istihdam oranları artacağından ülkemize katma değer yaratacaktır.  Büyük kapitallere sahip olan yabancı ilaç firmalarının doktorlarımız üzerindeki baskısı sona erecektir. Gereksiz ilaç harcaması azalarak ciddi anlamda tasarruf sağlanacaktır” dedi. 

Meslek hakkı

TEİS açıklamasında, ilaç fiyatlarına bağlı olan kar marjıyla çalışan eczacıların, düşük cirolu eczanelerde ciddi sıkıntıya yol açtığı da belirtilerek, Avrupa ülkelerinde uygulanan ve reçete başına bir miktar ödeme alınmasını içeren “meslek hakkı”nın yürürlüğe konulması gerektiği belirtildi. Eczacıların SGK’nın katkı paylarına aracılık hizmeti nedeniyle 25 ve 75 kuruşluk ödemeler aldığı hatırlatılarak, bunun meslek hakkına dönüştürülmesi gerektiği kaydedildi. Avusturya, Fransa, Almanya, Hollanda örnekleri bulunduğunu belirten Saydan, “6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkında kanuna baktığımızda eczacının görev ve yükümlülüklerini açıklayan bir maddeye rastlanmamaktadır.     

Ülkemizdeki eczanelere meslek hakkı olarak hiçbir bedel ödenmemektedir. Sadece Sosyal Güvenlik Kurumunu, Reçete Hizmet Bedeli adı altında, kurum adına tahsil ettiğimiz muayene ücretlerine karşılık ödediği reçete başına 25 ila 75 Kuruş arası değişen bir tutar ödemektedir. Avrupa da ve gelişmiş birçok ülkeye baktığımızda ise bu danışmanlık hizmeti kutu veya reçete başına ücretlendirilmektedir.  Eczacı meslek hakkının ülkemizde de uygulamaya konulması ile düşen ilaç fiyatları ve ilaç firmalarının SGK'ya yaptıkları Kamu Kurum Iskontolarından son 5 yıldır zarar gören eczanelerimizi yaşatmak ve ülkeye hizmet verilmesinin devamını sağlamak mümkün olacaktır." dedi.