Tehlikeli Eşantiyonlar: USB Şarj Kabloları

Firmalar ürün ve hizmetlerini duyurmak için marketing açısından güçlü bir araca başvuruyorlar: eşantiyonlar.

Üstelik bu eşantiyonlar geri çevrilemeyecek kadar cazip!

Firmalar kağıda, kartona para yatırmak yerine, özellikle de fuar standlarında USB bellekler, power banklar, USB çoklayıcı gibi ürünleri bilabedel müstakbel müşterilerine armağan ediyor.

E peki bunun nesi kötü?

DEFCON 2019 konferansında sunumu yapılan OMG Cable[1] isimli ürün umarım bu nevi elektronik eşantiyonları bir kez daha düşünmemize vesile olur.

Bir iPhone telefon satın aldığınızda kutu içeriğinde kulaklık ve şarj kablosu beraberinde geliyor. Şarj kablosunu kaybettiğinizde ya da unuttuğunuzda muhtemelen en yakınınızdaki birinden şarj kablosu ödünç alıyorsunuz. Zira bugün telefonlar ekmek, su gibi bir ihtiyaç.

iPhone şarj kablosu ile aynı görünüme sahip OMG Cable ise telefona takıldığı anda verileri çalmak için programlanmış bir zararlı aparat.

Sadece bu tarz kablolar mı? Tabii ki hayır! Etrafımızda her gün yenisini gördüğümüz şarj istasyonları, zararlı USB bellekler, powerbankler de pekala aynı amaçla programlanabilir.

Zehirin her zaman altın kasede sunulduğu nazarı dikkate alındığında, firmamıza ya da bireysel olarak bizlere küçük sürprizler yapmak için bu tarz elektronik aparatlarla kapımızı çalanlara dikkat etmek zorundayız.

Özellikle de kamuda bu konuda bir farkındalık yaratmak gerekiyor.

USB disklerin kullanımının belirli ölçülerde sınırlandırıldığını biliyoruz. Zira bilgisayarımıza taktığımız bir USB, kendisini bilgisayara klavye gibi tanıtıp bir dizi komut çalıştırabilir; uzaktan zararlı yazılım yükleyebilir.

Peki adımıza gönderilen birkaç GB'lık bir harici hard diske, zor zamanlarda günümüzü kurtaracak bir powerbank'e kim hayır diyebilir?..

Ya da yöneticilere armağan edilen son model telefonlara?


Evet demeden önce birkaç kez düşünmek gerekiyor.

OMG Cable web sitesinde ürün prototipleri, hatta USB kablolarını benzer şekilde programlamak isteyenler için kaynak kodlar dahi paylaşılmış. Ayrıntılı bilgi için sayfa ziyaret edilebilir.


[1] https://mg.lol/blog/omg-cable/

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum