Yalova Barosu 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadını’na Seçme Seçilme Hakkı verilmesinin 82.yıldönümü dolayısı ile yaptığı açıklamada, TBMM’de kadın milletvekili oranının yüzde 14.73 ile dünya ortalamasının altında olduğuna dikkat çekti. Baro’dan yapılan açıklamada, 82 yılda gelinen noktada TBMM’nde 550 milletvekilinden sadece 81’ini kadın vekillerin oluşturduğu belirtildi.
Yalova Barosu’ndan yapılan açıklamada Atatürk’ün ‘Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!’ sözlerine atıfta bulunularak, “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 82.yılında, kadın siyasetçilere pozitif ayrımcılık uygulanarak, siyasi partilerin kadın kotası uygulamalarını ve kadınların karar mekanizmalarında eşit sayıda temsil  edilmelerini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Yalova Barosu’ndan yapılan açıklamada kadın temsil oranının arttırılması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekilerek, “5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bu hakkın tanınmasının 82.yılında milletvekillerinin yüzde 14,73 ’ünü kadınlar, yüzde 85,27’ini erkekler oluşturmaktadır. 550 milletvekilinden sadece 81’i kadın vekildir. 43 ilde hiç kadın milletvekilimiz bulunmamaktadır.  Dünya parlamentolarında kadınların temsil oranı %22’dir. Türkiye, kadınlara seçme ve seçilme hakkını  en erken tanıyan ülkelerden birisidir.Buna rağmen kadınların parlamentoda temsil oranı dünya ortalamasının çok altındadır. Kadın temsil oranının arttırılması için seçim sistemleri, kotalar, sivil toplum kuruluşlarının harekete geçirilmesi, kanuni düzenlemeler gibi çeşitli alanlarda politikalar ve düzenlemeler yapılmalı ve bu bir ülke projesine dönüştürülmelidir” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim