1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

TBMM'de ilk tur görüşmeler tamamlandı

16 Ocak 2017

TBMM'de anayasa değişiklik teklifinin 17 ve 18'inci maddelerinin de kabul edilmesiyle ilk tur oylamalar tamamlandı. İkinci tur oylamanın çarşamba günü başlaması bekleniyor.

https://p.dw.com/p/2VqQv
Türkei Außergewönliche Sitzung des türkischen Parlamentes
Fotoğraf: picture-alliance/AA/picture-alliance/AA/E. Aydin

TBMM'de dün gece yapılan görüşmelerde 17'nci madde 342 oyla kabul edildi, 135 milletvekili de ret oyu kullandı. CHP'liler oy kullanmaya giderken beraberinde götürdükleri anayasa kitapçığını oy sandığının bulunduğu masaya bıraktı. Kabul edilen 17'nci maddede TBMM'nin bundan sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçiminin 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı belirtilerek maddenin ilk iki paragrafında "Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27. Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak. TBMM, anayasa değişikliği teklifinin kanunlaşıp yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde değişikliklerin gerektirdiği Meclis İçtüzüğü'nü ve kanuni düzenlemeleri gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceği belirtilen değişiklikler ise cumhurbaşkanının göreve başlama tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde cumhurbaşkanı tarafından düzenlenecek" deniyor.

Anayasa değişiklik teklifinin 18'inci maddesi de 344 oyla kabul edildi, 131 milletvekili ret oyu kullandı. Değişiklik teklifinin 18'inci maddesinde partili cumhurbaşkanının önü açılıyor. Söz konusu maddede "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek. Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek" ifadeleri yer alıyor.

TBMM'de dün gece yapılan oylamalarla birlikte anayasa teklifine ilişkin ilk tur görüşmeler tamamlanmış oldu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 1. tur oylamanın firesiz tamamlandığını belirtti.

İkinci tur görüşmelerin ise 18 Ocak'ta başlaması planlanıyor. 

© Deutsche Welle Türkçe

DHA/DW/HS/BK