TBMM'de AK Parti ve CHP arasında 'deprem vergisi' polemiği

TBMM'de AK Parti ve CHP arasında 'deprem vergisi' polemiği
© AA
© AA
By euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

AK Parti’den, 'deprem vergileri nereye gitti?' diye soran CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yanıt geldi

REKLAM

AK Parti’den 'deprem vergileri nereye gitti?' diye soran CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yanıt geldi.

Elazığ ve Malatya’da yaşanan 6.8’lik depremin ardından kamuoyunda “Deprem vergisi” olarak da bilinen Özel İletişim Vergisi tekrar siyasilerin gündeminde ilk sıraya yerleşti.

Deprem sonrası grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu AKP iktidarına seslenerek, "Vatandaş deprem vergisini ödedi, önlemi almak size düşüyor. 34 milyar dolar nereye gitti?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu’nun sorusuna cevap veren Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun 'deprem vergisi' diye ortaya attığı iddiaların aslı astarı yok. Sayın Kılıçdaroğlu, önce ortaya bir yalan iddia atıyor, sonra bunu sürekli tekrarlayarak topluma gerçekmiş gibi sunmaya çalışıyor. Bir kara propaganda taktiği uyguluyor." dedi.

‘Kılıçdaroğlu kara propaganda taktiği uyguluyor’

Muş açıklamasında, Vergi mevzuatında "deprem vergisi" diye bir vergi bulunmadığını belirten Muş, "Hiçbir vatandaşımız 'Ben deprem vergisi ödüyorum.' gibi bir vergi ödemez." Ifadelerini kullandı.

Mevzuatta "Motorlu Taşıtlar Vergisi yalnızca karayollarına, Kurumlar Vergisi yalnızca okul yapımına, Özel Tüketim Vergisi yalnızca sağlık yatırımlarına harcanacak." diye bir hükmün bulunmadığına dikkati çeken Muş ayrıca "Hepsi merkezi hükümetin vergi gelirleri içinde toplanır ve ülkemizin, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre hükümet tarafından önceliklendirilip kullandırılır. Vergi mevzuatımız ve sistematiğimiz bunu gerektirir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun deprem vergisi diye ortaya attığı iddiaların aslı astarı yoktur." şeklinde konuştu.

Deprem Vergisi tartışmalarına CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de katıldı. Tekin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında"1999 yılından itibaren toplanan vergiler, deprem toplanma alanları kime peşkeş çekilmiştir araştıralım, soruşturalım." dedi.

‘AVM'lerin tamamı deprem toplanma alanlarına inşa edildi’

17 Ağustos depreminin ülkede hem maddi hem manevi büyük hasar yarattığını ifade eden Tekin, deprem sonrası Ulusal Deprem Konseyi oluşturulduğunu fakat bu konseyin ortadan kaldırıldığını, toplanan vergilerin nereye harcandığının bilinmediğini ve acil toplanma alanlarının rant amaçlı kullanıldığını" ileri süren Tekin, özellikle İstanbul'da sonradan yapılan büyük AVM'lerin tamamının deprem toplanma alanlarına inşa edildiğini iddia etti.

FETÖ'ye ilişkin tartışmaların devam ettiğini hatırlatan Tekin, elindeki fotoğrafı göstererek, "FETÖ'nün gazetesinin yerinin bir deprem toplanma alanı olduğunu biliyor muydunuz?" diye sordu.

Tekin, İstanbul'daki toplanma alanlarının tamamının imar uygulamasıyla satışı ve deprem vergilerinden 80 milyar dolarlık gelir elde edileceğini hesapladığını belirterek, "Kime gitti bunlar? FETÖ'ye o arsayı verenlerle ilgili, imar uygulamasını yapanla ilgili bir soruşturma açıldı mı? Açılmadı. Ben bunlara dava açtığım için bana dava açıldı. Türkiye'de gelinen durum bu." şeklinde konuştu.

Qries

Ek kaynaklar • AA

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Türkiye'nin 5 temel sorunu ve çözüm önerileri: CHP lideri Kılıçdaroğlu il kongresinde konuştu

HDP: Yardımlarımız İçişleri Bakanı’nın talimatıyla depremzedelere ulaştırılamıyor

AK Parti’de 'ıstakoz krizi': Monaco’da ıstakoz ziyafeti siyasilerin tepkisini çekti