Tazminat için iki kat aidat şartı

Bem-Bir-Sen’in talebi, memurların sosyal denge tazminatından yararlanmasına darbe vuracak.

Yayınlanma: 20.08.2017 - 22:26
Abone Ol google-news

Toplusözleşmede kendi üyelerine iki kat ikramiye anlamına gelen “yetkili sendika üyelerine bir kat artırımlı ikramiye” talebinde bulunan Memur-Sen’in bağlı sendikası Bem-Bir-Sen de kendi hizmet kolunda benzer bir talebe imza attı.

Sendikanın talebine göre, sözleşmeyi imzalayan sendikanın üyesi olmayan kamu çalışanları sosyal denge tazminatından yararlanabilmek için o sendikaya iki kata kadar aidat ödemek zorunda kalacak. Eğer ödemezse sosyal denge tazminatını da alamayacak. ,

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında toplusözleşme görüşmeleri sürüyor. Konfederasyonların yanı sıra hizmet kollarında da sendikalar taleplerini dile getirdi. 11 hizmet kolunun tamamında Memur-Sen’e bağlı sendikalar yetkili. Yerel yönetim hizmetleri kolunda da Memur-Sen’e bağlı Bem- Bir-Sen yetkiyi elinde bulunduruyor. Bu nedenle kamu işvereni ile görüşmelerde Bem-Bir-Sen’in talepleri ele alınıyor. Sendikanın talepleri içerisinde yer alan bir madde Memur-Sen’in kendi üyelerine iki kat ikramiye anlamına gelen, “toplu sözleşme ikramiyesinin yetkili sendikaların üyelerine bir kat artırımlı (204 TL) ödenmesi” talebini akla getirdi.

Anayasaya aykırı

Bem-Bir-Sen aynı talebe 2016- 2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde de yer vermişti. Kamu işvereni de bu talebi kabul etmişti. Bem-Bir-Sen yerel yönetim hizmet kolunda 67 bin 553 üyesi ile en fazla üyeye sahip sendika durumunda. Bu nedenle yerel yönetimlerin büyük bir bölümünde toplusözleşme imzalıyor.

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu talebe tepki gösterdi. Koyuncu, anayasa ve yasaya aykırı olduğunu belirttiği talebin, ayrıca Danıştay 11. Dairesi’nin “dayanışma aidatı alınamayacağına” dair içtihat oluşturmuş kararlarına da aykırı olduğuna dikkat çekti. Koyuncu, Bem- Bir-Sen’in daha önceki toplu sözleşmede de yer alan aynı talebi için dava açtıklarını anımsattı.

Davada Danıştay savcısının maddenin iptali yönünde görüş bildirdiğine işaret eden Koyuncu, Danıştay’ın adli tatilin ardında bu maddeyi iptal etmesini beklediklerini söyledi. Koyuncu, konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına da bilgi verdiklerini belirterek, “Burada iş ticarete dökülmüş. Sendikacılığın özünde bu yok. Anayasa ve yasaya aykırı. Bu para çalışanın cebine girecek. Kimin üyesi olursa olsun. Yazıktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler