Büyük Torbalı

Tarım arazilerine zarar veriyor

Orman İşletme Şefliği ve İtfaiyenin uyarlarına rağmen hava sıcaklarının artmasıyla beraber anız yangıları başladı. Geçtiğimiz hafta boyunca ilçenin farklı noktalarında çıkan irili ufaklı yangınlar büyük korkuya neden oldu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tarım arazilerine zarar veriyor
202 Görüntüleme
10 Haziran 2019 - 20:14
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

ÜLKEMİZDE 1993 yılından beri yasak olmasına rağmen, verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısı olmayan yıllarda, ekinlerin hasadının ardından, tarlada kalan sap ve kökler yakılıyor. Kolay, masrafsız ve çabuk olan bu yolla, zararlıların ve çeşitli hastalıkların azaltılacağı, toprağın daha kolay işleneceği ve daha fazla verim alınacağı beklenirken tam aksine, anız yakmanın yararından çok zararı bulunuyor. Anız yangınıyla yüzey toprağının organik maddesi yok oluyor. Çevreye verdiği zararlara rağmen her yıl yaz mevsiminde çıkan anız yangınları Ramazan Bayramının ilk günlerinde başladı.

KORKULAN OLMADI

Torbalı’da buğday hasadının başlaması ve ilkbahar bitki örtüsünün kurumasının hemen akabinde anız yangınları patlak verdi. Orman İşletme şeflikleri ve itfaiye ekipleri Ramazan Bayramında çıkan irili ufaklı çıkan anı yangınlarına müdahale ederek yangınların büyümesi engelledi. Artan hava sıcaklarıyla birlikte ilçede Atatürk Mahallesi’nde yol kenarındaki kurumuş otlardan çıkan yangın fazla büyümeden söndürülürken, Pancar Mahallesinde yine kuru otların alev almasından dolayı çıkan yürükleri ağza getirdi. İki yangında da can ve mal kaybı yaşanmazken alevler çevredeki fabrika, yerleşim yerlerine sıçramadan söndürüldü.

TARIM ARAZİLERİNE ZARAR VERİYOR

Artan nüfusu besleme kaygısıyla ortaya çıkan yoğun ve yanlış tarım uygulamaları sonucunda toprak yorularak verimliliğini kaybediyor. Anız yakma ve yanlış arazi kullanımını da içeren söz konusu uygulamalar verimli tarım arazilerinin azalmasına ve tarım topraklarının sürdürülebilir verimliliğini yitirmesine neden oluyor. Rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan ve toprak verimlilik unsurlarına uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma en yanlış uyguların başında geliyor. Anız yakmak tarım arazilerine zarar verirken, hızlı yayılması ve geç fark edilmesinden dolayı orman yangınlarına adeta davetiye çıkartıyor.

YASİN GÜLCÜ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web