Tarihte İlk Kez Antik Fosillerde Kırmızımsı Renk Buldu

19
5
1
1
1
Bilim insanları, tarihte ilk kez bir fosilde kırmızı renk pigmentine ait kimyasal izler buldu. Bu izler, oldukça iyi şekilde saklanmış bir fare fosilinde ortaya çıktı.

Bilimsel araştırmalarda normalde gözden kaçabilecek ya da önemsiz görülebilecek detaylar büyük önem arz edebiliyor. Son yaşanan olay da bu durumun bir benzerini gözler önüne seriyor.

Bir fare fosili üzerinde yapılan çalışmalarda, yaklaşık 3 milyon yıl öncesinden kalan ve oldukça iyi korunan fosilde kırmızı pigmentine ait kimyasal kalıntılar bulundu.

‘Kudretli Fare’ takma adıyla anılan bu canlı türü, bugünkü farelerden çok daha farklı ve soyu tükenmiş durumda. Araştırmacılara göre bu canlının tüyleri kahverengi-kırmızı idi ve karın bölgesinde kısmen beyazlık bulunuyordu.

Nature Communications dergisinde sonuçları yayımlanan araştırma, İngiltere’deki Manchester Üniversitesi tarafından X ışını spektroskopisi yöntemi kullanılarak yapıldı. Bu yöntemle hayvanın pigmentlerinden kalan izler incelendi.

Araştırmanın başındaki isimlerden olan Profesör Phil Manning, dünya üzerindeki yaşamın fosil kayıtları ile her yana yayılmış olduğunu ancak yakın zamana kadar bu bilgilere erişimimiz olmadığını söyledi. Yeni yöntemler ile artık fosillerin kimyasal geçmişlerini inceleyebildiğimizi de ekledi.

Renk, doğada canlılar için hayatta kalma konusunda önemli rol oynuyor ve seçilim sürecinde büyük etkileri oluyor. Yakın zamana kadar, elimizdeki teknolojiler fosillerin pigmentlerini incelemek konusunda başarılı olamıyordu. Haliyle araştırmacılar, canlıların görünüşlerini kurgularken renkleri ‘destekli sallayarak’ tutturmaya çalışıyorlardı. Araştırmacılar artık renk üzerinde önemli rol oynayan melanin kalıntılarını inceleyerek geçmişte yaşamış canlıların renklerini belirleyebiliyorlar. Kırmızı renk ise çalışmalarda ilk kez bulundu, zira kırmızı pigmentinin yapısı doğada çok çabuk bozuluyor.

Araştırmacılar, farklı alanların bir araya geldiği bu tür çalışmalar sonucunda soyu tükenmiş türlerin yeniden kurgulanmalarında daha isabetli çalışmalar yapılmasını sağlamayı ve böylece evrim sürecini kurgulayabilmeyi amaçlıyorlar.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-05-reddish-ancient-fossil.html
19
5
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
5
1
1
1