|

Trump ve Putin zirvesi başladı

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün gerçekleşecek zirve için Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye geldi. Görüşmenin ardından iki lider kameraların karşısına geçti. Trump, "Konuşacak çok şey var. Dünyanın gözü burada. Karşılıklı görüşmemize başlamak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı. Putin ise, "İlişkilerimiz ve dünyadaki pek çok ulusu ilgilendiren zor meseleler hakkında konuşmamızın zamanı gelmişti" şeklinde konuştu. Trump ve Putin zirve sonrasında çalışma yemeğine katılacak. İki lider ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Yeni Şafak ve
13:52 - 16/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:49 - 16/07/2018 Pazartesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, büyük zirve için Helsinki'ye geldi. Trump, "Konuşacak çok şey var. Dünyanın gözü burada. Karşılıklı görüşmemize başlamak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı. Putin ise, "İlişkilerimiz ve dünyadaki pek çok ulusu ilgilendiren zor meseleler hakkında konuşmamızın zamanı gelmişti" şeklinde konuştu.


ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD-AB ilişkilerinin zayıfladığı ve Rusya'nın Amerikan seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin soruşturmanın yoğunlaştığı bir dönemde özel bir zirvede Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geldi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan zirve, daha önce planlandığı 13.00 yerine Putin'in geç gelmesi nedeniyle saat 14.00'te başladı.

Putin'den yaklaşık 25 dakika sonra da Trump, zirvenin yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. İki lider, baş başa görüşmenin ardından çalışma yemeğine katılacak, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

  • Yaklaşık 4 saat sürmesi beklenen, yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan zirvede, ABD-Rusya ilişkileri, ABD seçimlerine müdahale iddiası, Suriye, nükleer silahsızlanma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri, Kırım'ın ilhakı ve Kuzey Kore gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Trump, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "ABD'nin yıllardır süren ahmaklığı ve akılsızlığı, şimdi de cadı avı nedeniyle Rusya ile ilişkiler hiçbir zaman bu kadar kötü olmamıştu" ifadelerini kullanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da Trump'ın mesajına yanıt olarak sosyal medyadaki resmi hesabından "Katılıyoruz" ifadesini paylaşmıştı.

2014'ten beri ilk defa

2014 yılında Rusya’nın Kırım Yarımadasını işgali sonrası ilk defa resmi olarak gerçekleşen Amerika-Rusya Zirvesi, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleşecek.

Trump-Putin zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Finlandiya'nın seçilmesi, NATO üyesi olmaması ve ikinci dünya savaşından beri nötr bir ülke olarak görülmesinden kaynaklanıyor.

Helsinki’nin ayrıca daha önceleri ABD Başkanı George Bush ile son SSCB lideri Mihali Gorbaçov’un görüşmesine de ev sahipliği yapması sebebiyle ‘
ilişkileri rahatlatıcı'
bir rolü bulunmakta.
1975 Helsinki Doruk toplantısı sonrasında Doğu-Batı ülkeleri arasındaki ‘ilişkileri rahatlatıcı’ yani
‘detant politikası’
şeklinde devletler arası belirlenen siyasal, ekonomik, kültürel ve teknolojik anlaşmaların sayılarını arttırarak çatışma ve gerginliği azaltma girişimi olarak nitelendiriliyor.
  • Trump zirve öncesinde yaptığı bir başka açıklamada "Putin'le belki bir gün dost olabiliriz" diyerek,
    "Putin benim düşmanım değil. Dostum mu? Hayır. Onu yeterince iyi tanımıyorum.
    Ama onunla şimdiye kadar yaptığım birkaç görüşmede iyi anlaşmıştık" ifadelerini kullanmıştı. Trump-Putin zirvesine iki ülke arasında yıllardır kökleşmiş sorunların eşlik etmesi bekleniyor.
Birebir görüşme

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yalnız görüşmek istiyor. Görüşmede danışmanların bulunmamasına ek olarak tercümanların da bulunmaması taraftarı. İkili arasındaki görüşme Putin’in İngilizce bilmesinden dolayı kolay gerçekleşecek.

Bu toplantının uzun sürmesini istediğini belirten Putin’in Trump’a karşılık iyi hazırlanmış olduğu söyleniyor.

Suriye ve İran meselesi

Trump ve Putin görüşmesinde ele alınacak en önemli meselelerden biri Suriye. Trump’ın Rusya ile gerçekleştireceği bir anlaşma ile askerlerini hızlı bir şekilde çekmeyi hedeflediği düşünülüyor. ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi gerektiğini her zaman savunan Trump, İsrail’in güvenliği ve İran’ın bölgedeki nüfuzunun kırılması şartıyla gerçekleşecek. Eğer Rusya bu bağlamda ABD’nin taleplerini karşılamayı kabul ederse Trump’tan ABD’nin Suriye’den çekilmesine yönelik bir hamle gelebilir.

Ukrayna ve yaptırımlar

Trump-Putin zirvesine iki ülke arasında yıllardır kökleşmiş sorunların eşlik etmesi bekleniyor. 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Ukrayna’nı doğusundaki ayrılıkçı güçlere verdiği askeri destek ABD ve Batılı müttefikleriyle Rusya arasında Soğuk Savaş sonrasının en ağır krizine yol açmıştı.

Trump’ın bir açıklamasında “Kırım’da hep Rusça konuşuldu” açıklaması yapması, Trump’ın Kırım’ın ilhakını tanıyacağı fikrini akla getirmişti. ABD ve AB, Rusya’nın Kırım ilhakı sonrası Kongre ve Dışişleri Bakanlığın’ca Rusya’ya yaptırım politikası uygulama kararı almıştı. Putin’in Helsinki Zirvesinde önceliği yaptırımların kalkmasıyken Trump’ın bu konuda yeşil ışık yakabilme ihtimali Avrupa Birliği ülkeleri tarafından endişeyle karşılanıyor.

Kuzey Akım 2 Projesi

Almanya’nın desteğiyle Kuzey Akım 2- Doğalgaz boru hattı projesi, AB içerisindeki tüm itirazlara rağmen devam ediyor. Rusya’dan Almanya’ya Baltık denizi altından deniz boru hattı yapılması, ABD tarafından Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını arttıracağı yönünde eleştiriliyor.

Trump geçen hafta Brüksel'de yapılan NATO zirvesinde enerji ihtiyacının büyük bölümünü Rusya'dan karşılayan Almanya'yı "Rusya'nın esiri" olmakla eleştirmiş, ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada da "Rusya'ya boru hattı dolarları akıtılması kabul edilemez" demişti.

#Rusya
#Helsinki Zirvesi
#Amerika
6 yıl önce