Tarihi Kızılay Hamamı restore edilecek

Tarihi Kızılay Hamamı restore edilecek
30 Haziran 2020

Kızılay Hamamı’nın  restorasyonu için  Kızılay Bolu Şubesi tarafından hazırlatılan avan projeler Ankara 1. Numaralı  Koruma Bölge Kurulunca uygun bulundu ve bu amaçla çizilen röleve ve  restitüsyon projeleri  18.6.2020 tarih ve 147 sayılı kararı ile onaylandı.

Kurul kararında "tescilli hamama yönelik hazırlanan röleve çizimi ve restitüsyon projesinin 2863 sayılı yasa kapsamında uygun olduğuna, restitüsyon projesinde  muhdes olarak belirlenmiş olan soyunmalık ve eklenti kısımlarının ilgili müze denetiminde yıkılabileceği" denildi.

HAMAMIN TARİHİ

Kızılay Hamamı; 1306-1889 tarihli Kastamonu Vilayeti Salnamesi Bolu Sancağı bölümünde     16 Ocak 1883 – 17 Ekim 1891 tarihleri arasında Kastamonu Valiliği yapan Abdurrahman Paşa tarafından 26 Mart 1888 tarihinde yapılan Frengi hastanesinin hamamı olarak belirtildi.

Prof. Dr. Aysun Özköse raporunda ise  “ Kızılay Hamamı günümüze ulaşabilen özgün bölümlerinin tarihi  “Memleket Hastanesi (1888)”nden  daha da eskilere dayanmakta; külhan, sıcak su deposu, sıcaklık, ılıklık, aralık, hela, traşlık, bölümleri  VE BU MEKANLARI örten kubbeler ve tonozları  beden duvarlarına taşıyan kasnak ve mukarnaslı  tromplar ile filgözü kasnakları özgün; günümüzde giderek yok olan geleneksel Türk hamamı  mimari özelliklerini yansıtmaktadır.”diye belirtmiştir.

HAMAMA SONRADAN YAPILAN EKLENTİLER

Kızılay Hamamı’nın 1940 yılındaki fotoğraflarda görülen tek katlı soyunmalık yerine 1960’lı yıllarda sekizgen  şeklinde 2 katlı soyunmalık ilave edilmiştir. 1999 yılında ise soyunmalıkların güney batısına lojman ilave edilmiştir.Dönem dönem yapılan tamiratlarda  özgün elemanlar çimento harçlı sıva ile tamir edilerek ve hamamın orijinal elmanları kapatıldı.

KIZLAY HAMAMI RESTORASYON AMACI

Kızılay Başkanı Muhsin Kınacı yaptığı açıklamada "amacımız atalarımızdan bize  kadar gelen tarihi yapıyı özgün kısımları görülecek şekilde ortaya çıkartmaktır. Yapının hamam işlevini  koruyarak ve bu işlevi destekleyen yol kotu altında yapacağımız modern yapılarla  ilave fonksiyonlar kazandırarak bu yapının bolu halkının hizmetine sunmak istiyoruz.Öncelikle kurul kararında belirtilen  Kızılay hamamına sonradan yapılan eklentilerin yıkılması,  yapılan tamiratlarda kullanılan özgün olmayan malzemenin sökülmesi  ve  araştırma kazılarının yapılması çalışmalarına başlayacağız.Daha sonra yol kotunun altında kalacak şekilde  havuz sauna fitnes salonu bakım salonu kafeterya  açık oturma alanlarıyla tarihi hamam işlevini destekleyecek kurul tarafından avan projesi uygun bulunan projenin uygulamasına geçeceğiz.

Yapmaya çalıştığımız , geçmişle bu günü bir arada sentezleyen kendi kültürümüzün inceliklerini, sanatsal zerafetini gelecek kuşaklara tanıtıp yaşatacak bir yapı  oluşturmaya çalışmaktır" şeklinde konuştu.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.