Tarihi görüşme gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk kez bir araya geldi.

Tarihi görüşme gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk kez bir araya geldi.

10 Ağustos 2016 Çarşamba 01:29
Tarihi görüşme gerçekleşti
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk kez bir araya geldi. Putin, "Buraya gelmeniz ilişkilerin normalleşmesini istediğimizin göstergesi" derken, Erdoğan ise "İki ülke ilişkileri, olumlu bir sürecin içine girmiştir" ifadelerini kullandı. Bakan Çavuşoğlu ise, "Rusya ile ilişkilerimizi ileri seviyeye taşıyacağız" dedi.

Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçak krizinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü. İki liderin baş başa görüşmesiyle başlayan St. Petersburg'daki tarihi zirve heyetler arası görüşme ile devam etti. Daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Putin ve Erdoğan, yaşanan krizden sonra iki ülkenin yeni bir sayfa açma konusunda kararlılık mesajı verdi. Özellikle enerji alanında işbirliği konuları ele alındı. Putin, Türkiye'ye uygulanan amborgaların aşamalı olarak kaldırılacağını söyledi. Vize sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise darbse sonrası Putin'in verdiği desteğe teşekkür etti. Erdoğan, "Akkuyu'ya stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Savunma sanayinde işbirliğimizi arttıracağız." dedi.

GÖRÜŞME 1 SAAT 45 DAKİKA SÜRDÜ
Baş başa Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov da hazır bulundu. Petersburg Konstantinovski Sarayı'ndaki 1 saat 45 dakikalık görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına "Değerli dostum Putin'e daveti ve misafirperliği için teşekkür ediyorum" sözleriyle başlayan Erdoğan, "Sayın Putin'le yararlı görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşme malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk yurtdışı ziyaretimi de Rusya'ya gerçekleştirmiş oldum. İlişkilerimizin eski seviyesine ve hatta ötesine taşınmasından iki taraf son derece kararlıdır. Bu itibarla bugünkü görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi, kültürel ve beşeri alanlarda Türkiye Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere taşıyacak kararları görüştük.

"GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"
Üst düzey işbirliği konseyinin yeniden canlandırılması, charter uçuşlar, ikili ticari kısıtlamaların ortadan kaldırılması, vizesiz rejimin tam teşekküllü şekilde yürürlüğe konması için gerekli adımları atacağız. Akkuyu Nükleer Santrali'ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Türk Rus ortak yatırım fonu kurulacak. Savunma sanayi alanında işbirliği arttırılacak. Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü mekanizması kurulacak. İnşallah bu adımlar sayesinde Ankara-Moskova hattı yeniden dostluk hattı haline getirilecek.

HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİNE ULAŞMAK
Biz Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 25 milyar doları ticaret hacmi olarak yakalamış iki ülkeyiz. Bu son gelişmeden sonra bir düşüş oldu, 27-28 milyar dolara kadar. Burada ÜDİK anlaşmamız var. Nitekim bu yıl sonu itibarıyla tekrar St. Petersburg'da kaldığımız yerden yolumuza devam edeceğiz. Hedefimiz 100 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak. Turist konusunda Türkiye'ye ciddi bir sağlanan imkan vardı. Bu süreci de bir kenara bırakmamız mümkün değil. Bugün yaptığımız görüşmelerde de sayın Başkan chartera yönelik müzakereleri hızlandıracağını söylediler. Bu kaynaşmanın yeniden olacağına dair önemli bir işarettir tekrar teşekkür ediyorum" dedi.

'ERDOĞAN'IN BURAYA GELMESİ ÖNEMLİ'
Putin ise, "Bu görüşme iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından önem taşıyor. Türk-Rus ilişkilerinin tamamına yönelik yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Önceliğimiz krizden önceki döneme dönmektir. Bu çok önemli bir hedeftir. Gerek ikili konular ve gerek bölgesel ve uluslararası konularda ilişkilerimizde farklı dönemler oldu. Her zaman yapıcı sayfalar öne çıkıyor. Özellikle Türkiye'deki zor siyasi duruma rağmen sayın Erdoğan St. Petersburg'a geldi. Bu adım gösteriyor ki, misafirlerimiz ilişkilerimizi geliştirmek istiyor. Önceliğimiz krizden önceki duruma dönmek. İki ülkenin büyük şirketlerinin yöneticileriyle görüşerek, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Sayın Erdoğan'la bütün bu konuları görüştük. Bunun için iki ülkenin karma komisyonları çeşitli görüşmeler gerçekleştirecek, stratejik planlama toplantıları gerçekleştirecek" dedi.

PUTİN: CHARTER UÇUŞLARI GERÇEKLEŞECEK
Açıklamasına devam eden Putin şunları söyledi: "Şunun altını çizmek isterim ki, iki ülke arasında en önemli kilit noktayı enerji ve enerji projeleri tutuyor. Somut politik adımlar atmamız gerekiyor, enerji politikalarını hayata geçirebilmek için. Türk tarafı, Türk akımı ve nükleer santral gibi projelerde üzerine düşen adımları zaten atmış görünüyor. Rus turistlerin Türkiye'ye tekrar gelmesini de konuştuk, bu konuda ilerlemeler sağlanacak. İlişkilerin eskiye dönülmesi için biraz zaman alacaktır. Charter uçuşlarının yeniden gerçekleştirilmesi yalnızca teknik detaylara kalmıştır. Türk firmalarının inşaat çalışmaları devam edecektir. Türkiye'ye karşı kısıtlamaları kademeli  olarak kaldıracağız. İşbirliği mekanizmalarını canlandırdacağız. KEK toplantısı  sonbaharda, ÜDİK zirvesi ise önümüzdeki yıl düzenlenecek. Uluslararası konularla ilgili de görüş alışverişinde bulunduk. Suriye konusunda yapılması gerekenleri konuştuk. Sayın Erdoğan'a bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz, son derece açık yürekli görüşmeler için."

ÇAVUŞOĞLU: İLİŞKİLERİMİZİ İLERİ SEVİYEYE TAŞIYACAĞIZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da görüşmeyle ilgili değerlendirmede bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye-Rusya İlişkileri, büyük hedeflerin belirlendiği olumlu Bir sürecin içine girdi. Bu ziyaretle Rusya'yla ilişkilerimizi ait olduğu yüksek seviyeye taşımak için karşılıklı ortak irademizi teyit ettik. Yeni bir vizyonla pek çok başlıkta daha ileri hedeflere birlikte yürüyecek, ikili ve bölgesel işbirliğimizi yeni bir seviyeye taşıyacağız" dedi.
Son Güncelleme: 10.08.2016 01:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81