KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Tarihi eserler su altında kalmayacak!

Bingöl'de M.Ö 1200 yıllara ait tarihi eserlerin baraj suları altında kalmaktan kurtarmak için başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında şuana kadar 63 eser bulundu. Nurik Höyük1 bölgesindeki çalışmalarda Urartular'dan kalma gözetleme kulesi olarak düşünülen alanda gün yüzüne çıkartıldı.

Tarihi eserler su altında kalmayacak!
21 EYLÃœL 2018 CUMA 21:19
0
4023
1
AA aa

Bingöl'ün Solhan Ä°lçesi Murat köyü Nurik Höyük'te yaklaşık 6 ay önce 5'i Arkeolog ve 27 kiÅŸilik ekiple baÅŸlatılan kurtarma çalışmaları kapsamında M.Ö 1200'li yıllara ait olduÄŸu düÅŸünülen 40 envanterlik ve 23 tane de etütlük eser gün yüzüne çıkarıldı. Çalışmaların baÅŸlatıldığı ilk nokta olan Nurik Höyük1 bölgesinde Ururtular'dan kalma gözetleme kulesi alanı da gün yüzüne çıktı. Halen çalışmanın sürdüÄŸü Nurik Höyük2'de ise 5 adet 3,5 metrelik sondaj kazısı gerçekleÅŸtiÄŸi ve Urartular döneminde bir yerleÅŸim yeri olduÄŸunun düÅŸünüldüÄŸü öÄŸrenildi.

"Urartuların gözetleme kulesi ortaya çıkarıldı"

Bingöl bölgesinde daha önce Arkeolojik çalışmaların yapılmadığını söyleyen Elazığ Müze Müdürü ve Kazı BaÅŸkanı Ziya Kılınç, "Nurik Höyük'te yaptığımız çalışma Kalehan 2 Baraj sahası altında kalacak tarihin kurtarılmasına yönelik bir çalışma. Bu çalışmaya 2 Nisan 2018 tarihinde baÅŸladık. Yaklaşık 6 aydır burada 5 Arkeolog 22 iÅŸçi ile çalışmamızı sürdürmekteyiz. Üzerinde bulunduÄŸumuz alan Nurik Höyük1. Burayı ilk önce höyük olarak düÅŸündük yaptığımız kazı sonunda yerin M.Ö 1200 yıllara kadar, demir çaÄŸa kadar uzanan bir yerleÅŸim olduÄŸu ve bu yerleÅŸimin Urartular döneminde bir gözetleme kulesi olarak kullanıldığını tespit ettik. Bu alanda yaklaşık 40 envanterlik eser ve 23 tane etüttük eser gün yüzüne çıkarıldı" dedi.

Eserler, açılacak Bingöl Müze müdürlüÄŸü envanterine kaydedilecek"

Çalışmaların halen devam ettiÄŸini belirten Kılınç, "Fırat Üniversitesi'nden, Yüzüncü yıl Üniversitesinden hocalarımızla birlikte yine Kalehan enerjinin aldığı Arkeologlarla birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Burada toprak altından gün yüzüne çıkarttığımız eserleri Elazığ müzesine götüreceÄŸiz. Elazığ Müzesi laboratuvar çalışmalarının ardından temizliÄŸini ve bilimsel analizini yaptıktan sonra teÅŸhire layık olan teÅŸhire koyacağız. Tabi bunlar ilelebet Elazığ müzesinde kalmayacaktır. Åžuan Bingöl Ä°l Kültür ve Turizm MüdürlüÄŸü tarafından yürütülen bir çalışma var. Bingöl'de müze için ödenek saÄŸlanmış. Kısa bir zaman sonra Bingöl'de bir müze açılması planlanıyor. Bingöl'deki eserler halihazırda Elazığ'da Arkeoloji ve etnografya müzesinde. Bingöl Müzesi açılınca hem bu kazıdan çıkan eserleri hem zor alım dediÄŸimiz mahkemelerden gelen, Polis ve Jandarmanın el koyduÄŸu kaçakçılık bürolarının yakaladığı eserler ve ÅŸahısların getirip sattığı eserlerin tamamı envanterleri düÅŸürülüp Bingöl'de açılacak olan müze müdürlüÄŸü envanterine kaydedilecektir" diye bilgi verdi.

"Amacımız, baraj altında kalacak kültür varlıklarımızı çıkarmak"

Kazının asıl amacıyla ilgili de açıklama yapan Kılınç," Kalehan2 barajı altında kalacak kültür varlıklarımızı gün yüzüne çıkartmak bunların tasnifini yapmak ve bunların sular altında kalmasını engellemek için yapılan bir çalışma. Nurik Höyük1 dediÄŸimiz bu alandaki çalışmamız sonlanmak üzere ancak Nurik Höyük2 hemen karşı tarafta görünen alandaki çalışmalar yeni baÅŸladı. Åžuan orada 5 sondaj kazısı gerçekleÅŸti. Bu sondajlarda yaklaşık 3.5 metre derinliÄŸe indik ve zemin 3.5 metreden sonra ana zemine indik. Bu 3.5 metrelik alanda bir kültür tabakası var. Bu kültür tabakası önümüzdeki yıllarda kazacağız. Bilimsel metotlara göre buradaki kültür varlıklarımızı, tarihi eserleri, arkeolojik buluntuları kurtarıp gün yüzüne çıkartmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin her alanında maalesef kaçak kazılara kültür varlıklara maruz kalıyor. Bizim burada yaptığımız çalışma kesinlikle bir define arama ya da bir kaçak kazı mantığıyla yapılan bir çalışma deÄŸil. Biz iÄŸne ile kuyu kazıyoruz. Yani 6 aydır arkeologlarımız burada iÅŸçilerle birlikte iÄŸne ile kuyu kazar gibi, nakış iÅŸler gibi bu alanı gün yüzüne çıkartmak için hiçbir eseri de kırmadan kırık olan eseri toparlamak için çok ince bir çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmaların amacı, dediÄŸimiz gibi insanoÄŸlunun, geçmiÅŸte yaÅŸayan medeniyetlerin yani Urartu olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Urartu, orta çaÄŸlarda yaÅŸamış insanların kültür varlıklarını birleÅŸtirerek bunları biz bizden sonraki insanlığa, bizden sonra gelecek nesillere ayna tutarcasına yaÅŸayışları hakkında bilgilendirmek, kültürel bilinci geliÅŸtirmek ve geçmiÅŸi günümüze yansıtmaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31434)
24 Eylül 2018 Pazartesi 08:28
çıkarılması gereken daha bir sürü eser var. artık sir müzemizin olmasını ve bu eserlere orada yer verilmesini istiyoruz.. Genç ilçesindede bir çok eser var..
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın